Obilježena 25. godišnjica 156. brigade Hrvatske vojske Makarska-Vrgorac

Vrijeme:5 min, 19 sec

Nema odabrana galerija ili galerija je izbrisan.


Slavna 156. brigada Hrvatske vojske Makarska-Vrgorac dala je veliki doprinos obrani Lijepe Naše. Goloruki, ali velikog srca 1991. krenuli su u obranu jedine im Hrvatske. Kroz postrojbu je prošlo oko pet tisuća hrvatskih branitelja. Uspomenu čuva na 23 poginula viteza i 178 ranjenih pripadnika. Ovo prisjećanje ubuduće će navirati pri pogledu na spomen- ploču koja je otkrivena na zgradi makarskog Suda, upravo na mjestu gdje je 21. prosinca 1991. godine formirana 156. brigada HV-a, a u prigodi obilježavanje velikog jubileja – 25. godišnjice utemeljenja i djelovanja brigade.

Spomen- obilježje otkrili su ministar branitelja Tomo Medved, admiral Ante Urlić, prvi zapovjednik brigade, komodor Marileo Staničić, jedan od zapovjednika te Tonći Mendeš, predsjednik Udruge 156. brigade Hrvatske vojske Makarska-Vrgorac, a koja je i organizirala obilježavanje obljetnice brigade.

Zahvalnost poginulim vitezovima

 Proslava 25. obljetnice 156. brigade HV Makarska-Vrgorac nastavljena je pred Spomenikom hrvatskom branitelju. Tristotinjak pripadnika brigade, noseći ratne stjegove i hrvatsku zastavu, ponosno se postrojilo kako bi odali zahvalnost poginulim suborcima koji su dali živote za slobodu Hrvatske. U tome su im se pridružila polažući vijence, uz vojnu počast, visoka izaslanstva Predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice OS RH Kolinde Grabar Kitarović, Sabora RH, Vlade RH, Ministarstva oružanih snaga RH, Ministarstva branitelja RH, Glavnog stožera OS RH, Grada Makarske, Udruge 156. brigade HV-a, uz molitvu mons. Pavla Banića.

Nakon odavanja minute šutnje pripadnici 156. brigade HV-a u mimohodu su prošli rivom, a pri tome ih je pratila Gradska glazba Makarska. S velikim pijetetom branitelji i izaslanstva su se prisjetila dr. Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH, na čiji su spomenik položili cvijeće.

Svečana akademija u hotelu Miramare: ’156. brigada HV-a bila je uzor drugim postrojbama’

 Svečanu akademiju u hotelu Miramare otvorio je Tonći Mendeš, predsjednik udruge 156. brigade HV-a, naglasivši da brigada obilježava značajan datum u hrvatskoj ratnoj povijesti. Uz pripadnike brigade, dobrodošlicu je zaželio Josipu Ćuletiću, izaslaniku Predsjednice RH, izaslaniku predsjednika Hrvatskog sabora- dopredsjedniku Miri Bulju, ministru branitelja Tomi Medvedu, izaslaniku ministra obrane RH- admiralu Anti Urliću, generalu Rahimu Ademiju, počasnom građaninu Makarske, dožupanu Anti Šošiću, Anti Nazoru, ravnatelju Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, zapovjednicima 156. brigade HV-a komodoru Marileu Staničiću, admiralu Anti Urliću, zapovjedniku ZNG-a Ivanu Slobodanu Nemčiću, zapovjedniku 156. domobranske pukovnije HV-a Mladenu Antunoviću, gradonačelniku Makarske Tonćiju Biliću, dogradonačelniku Miroslavu Družianiću, vrgoračkom gradonačelniku Anti Pranjiću te načelnicima općina Brela, Baška Voda, Tučepi, Podgora, Gradac, predsjedniku Kriznog stožera Općine Makarska iz 1991. Eugenu Šundi, predstavnicima udruga proizašlih iz Domovinskog rata, policije, sudstva, crkve, medija.

Govoreći o ratnom putu brigade Mendeš je podsjetio kako su u ljeto 1991. dragovoljci, s pokojom puškom, krenuli braniti svoju domovinu. – Tek ‘padom’ Malih Bara, a potom i oružjem dobivenim iz vojarne u Bjelovaru, zahvaljujući Siniši Paunoviću i Ivanu Gaći, bili bolje borbeno opremljeni. Usporedo postrojba brojčano jača i organizira se i Glavni stožer OS RH 21. prosinca donosi Odluku o formiranju brigade. Prošli smo od sinjskog preko neretvanskog do konavoskog bojišta. Uvijek smo bili na ponos, primjer drugim postrojbama – naglasio je Mendeš, ponosan na obranjeni Metković, Cavtat.

Josip Ćuletić prenoseći pozdrave i čestitke u ime predsjednice Kolinde Grabar Kitarović čestitao je brigadi na velikom jubileju te dodao – Mislili smo da je rat završen, ali izgleda da nije. Napravili su Regionalno tijelo da nam napiše povijest u kojoj nema agresora i agresije, Vukovara, Škabrnje. Neće im to proći. Moramo širiti istinu o Domovinskom ratu.

– Nakon devet stoljeća izborili smo se za slobodu Hrvatske. Nažalost, političari umjesto da štite izdali su nacionalne interese. Tražimo od hrvatskih vlasti da se zabrane pregovori o 23. poglavlju – naglasio je Bulj.

Izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića ministar Tomo Medved, koji je i sam bio hrvatski branitelj na južnom bojištu, i poznat mu je ratni put brigade, ustvrdio je da ovakvi susreti otklanjaju zaborav na veličanstvenu pobjedu, na Domovinski rat koji je bio pravedan, legitiman, obrambeni i oslobodilački. Iz nametnutog rata izašli smo kao pobjednici, naglasio je, te nastavio –Vlada RH naći će načina kako zaštititi hrvatske branitelje, od pokušaja progona, radne i pravne nesigurnosti. Nakon 14 godina Ministarstvo hrvatskih branitelja dobilo je 200 milijuna kuna. Hrvatsko društvo mora prepoznavati hrvatske branitelje, oni su temelj naše države. Naša djeca ne trebaju odlaziti u svijet radi posla ili skrivati da su djeca hrvatskih branitelja, poručio je najavivši stambeno zbrinjavanje branitelja u Makarskoj i Vrgorcu.

Prisjetivši se Mate Vladića, prvog poginulog branitelja, admiral Ante Urlić prisjetio se obrane neretvanskog pravca. – Šešelj je rekao da će obrati mandarine u dolini Neretve, ali nije, naši borci nisu mu dopustili, ponosan sam na brigadu, čuvajmo uspomenu na slavne dane.

Čestitke je uputio i dožupan Ante Šošić. Gradonačelnik Bilić je naglasio da se mora mladima osigurati pravedno društvo s jednakim šansama, društvo budućnosti. – Hvala vam u ime mladih Hrvata što već 25 godina živimo u slobodnoj Hrvatskoj. Na nama je zajedno s vama da je čuvamo – kazao je vrgorački gradonačelnik Ante Pranjić.

I dok je otkrivena spomen- ploča kameni podsjetnik na hrabrost i jedinstvo pripadnika 156. brigade HV-a Makarska-Vrgorac, kraći dokumentarni filmski isječci su na trenutak dotakli vrijeme prije 25 godina kada se ustrojavala brigada, a prikazani su na početku svečane akademije koju je vodila Žana Šulenta, a pjesmom uljepšala klapa Srdela. Iz materijala je između ostalog vidljivo kako se u hotelu Rivijera remontiralo 1600 komada mina, pod vodstvom brigadira Zvonimira Hercega. Glavni stožer ZNG-a s generalom Antonom Tusom ih je pohvalio 1991., kao prvu od svih postrojbi u Hrvatskoj.

Vrijeme na početak ratnog puta brigade osjetilo se i kroz slušanje himne 156. brigade, što je u tim teškim ratnim danima bila velika motivacija za makarske i vrgoračke branitelje.

Udruga 156. brigade HV-a dodijelila je zahvalnice svima koji su joj pomogli u obilježavanju značajnog jubileja. Gradonačelnik Tonći Bilić za uspomenu na proslavu značajnog datuma brigade predstavnicima Udruge 156. brigade HV-a uručio je Grb Grada Makarske.

Zanimljivo je bilo vidjeti da iako hrvatski branitelji nisu bili u svojim vojnim uniformama ipak su bili povezani. Svatko je na sebi nosio zelenu duksericu s grbom 156. brigade HV-a.

Domjenak priređen za sve sudionike jubileja bila je još jedna prigoda da se prisjete ratnih uspomena i dogovore viđenje, ako ne ranije tada za 30. obljetnicu.

Predstavnici Udruge 156. brigade HV-a obišli su mjesta pogibije postrojbe koju su činili hrvatski branitelji s Makarskog primorja, iz Vrgorca i Omiša.

Jasna Morović / IvoR/makarsko-primorje.com/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)