NAPAD U BERLINU Specijalci pretražuju izbjeglički kamp, priveli više muškaraca! Napadač je 23-godišnji Pakistanac koji je došao preko balkanske rute? Njegov bijeg spriječio je junak koji ga je slijedio

Vrijeme:2 min, 24 sec

 

Die Welt navodi i kako se muškarac zove Naved B. te da su specijalci jutros pretražili hangar na berlinskom aerodromu Tempelhof

 

Službeno još uvijek nije otkriven identitet vozača koji se kamionom jučer zabio u ljude na božićnom sajmu u Berlinu i ubio 12 ljudi. Međutim, u medijima se javljaju informacije dobivene od sigurnosnih izvora prema kojima je riječ o muškarcu iz Afganistana ili Pakistana koji je došao u Njemačku u veljači kao izbjeglica.

Lokalna postaja rbb navela je pak sigurnosne izvore prema kojima je vozač 23-godišnji tražitelj azila iz Pakistana koji je došao u Njemačku preko balkanske rute i Passaua na austrijskoj granici u prosincu 2015. te da je već poznat policiji po manjim prekršajima. Die Welt navodi i kako se muškarac zove Naved B. te da su specijalci jutros pretražili hangar na berlinskom aerodromu Tempelhof, gdje je Naved živio u izbjegličkom kampu. Policija je pritom na saslušanje privela nekoliko mlađih muškaraca.

„Vozač kamiona Navid B.rođen je 1993. i najvjerojatnije je u veljači preko balkanske rute kao izbjeglica stigao u Njemačku, gdje je prvo registriran u Passauu“, javlja dnevnik Bild pozivajući se na sigurnosne službe. Javni servis ARD javlja da je pakistanski izbjeglica u Njemačku stigao na Staru godinu 2015. te da je vlastima već poznat zbog sitnog kriminala. Osumnjičeni je već prevezen u Karlsruhe, gdje bi mu u Glavnom državnom odvjetništvu tijekom dana trebao biti određen pritvor.

Policija slučaj smatra vjerojatnim terorističkim napadom.

Welt navodi kako je prema njihovim izvorima već nekoliko dana bilo naznaka da bi se mogao dogoditi napad na božićnom sajmu u Berlnu.

Kako piše BBC, osumnjičenik je nakon napada pobjegao s mjesta te je pokupljen oko 2 km dalje. Jedan ga je neznani junak pratio i ukazao policiji na njega. Glasnogovornik policije Winfried Wenzelrekao je kako je hrabri svjedok pozvao policiju nakon što je osumnjičenika pratio više od kilometra.

– Vozač se vjerojatno htio sakriti u mraku parka, ali srećom nije uspio – rekao je Wenzel.

Policija istražuje tragove prema kojima je napadač ukrao kamion s gradilišta od poljskog državljanina, koji je pronađen unutra. Vlasnik kamiona, također Poljak, potvrdio je da je vozač nestao te da nije bio dostupan od ponedjeljka poslijepodne. Tvrtka je ipak uspjela doći do informacija satelitskim praćenjem te su otkrili da je u 15.44 netko pokušao pokrenuti kamion, ali da je počeo voziti tek nekoliko sati poslije jer vjerojatno nije znao kako ga upaliti.

Poljska postaja TVN24 objavila je da je vozač imao 37 godina te da je umro od ubodnih rana. Njegov rođak Ariel Zurawski rekao je da je kamion ukraden na putu od Italije do Berlina, gdje je prevozio čelik. Dodao je da je vozač morao parkirati kamion u Berlinu do utorka zbog kašnjenja u dostavi.

Berlinska policija preventivno je povećala broj patrola, a policajci će nositi i automatske pištolje i pancirke.

 

Bojan Arežina/Hina/Večernji list/http://www.vecernji.hr/svijet/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)