Akademik Josip Pečarić : RUDANA ZA PREDSJEDNIKA, A JOVANOVIĆA ZA REDOVITOG ČLANA HAZU-A! (DRUGO PISMO PREDSJEDNIKU HAZU)

Vrijeme:7 min, 46 sec

 

RUDANA ZA PREDSJEDNIKA, A JOVANOVIĆA ZA REDOVITOG ČLANA HAZU-A!

 

(DRUGO PISMO PREDSJEDNIKU HAZU)

 

Poštovani Predsjedniče HAZU-a g. akademiče Zvonko Kusiću,

 

Mislim da sam teško oštetio Glavnog tajnika HAZU-a u onom dijelu govora koji nisam uspio izgovoriti na Skupštini. Naime, u svezi optužbe  dr. sc. Josipa Stjepandića za znanstveno nepoštenje Glavnog tajnika HAZU-a i saborskog zastupnika dr. sc. Željka Jovanovića komentirao sam samo odgovor u Saboru ovog drugog:

„A Jovanović je sebe optužio po onom dobro poznatom – na izuzetcima se potvrđuje pravilo. Naime, on je našao izuzetak nekoga tko i inače puno objavljuje, pa je puno objavljivao dok je bio na nekoj funkciji. Naš “veliki” znanstvenik je tako sebe poistovjetio s takvim znanstvenikom. Vjerovali ili ne!“

Istu obranu imao je i Glavni tajnik. I on je spomenuo nobelovca Stevena Chua koji je kao ministar energije u Vladi SAD-a objavio 40 znanstvenih radova. Žao je našem Glavnom tajniku što Jovanović nije objavio isto toliko, a kako su Jovanovićevi radovi izvrsni on bi bio sretan u svom časopisu objaviti 10 od tih 40.

Doista, izvrsno je Glavni tajnik prepoznao kvalitetu bivšeg ministra Jovanovića i ispravno ga usporedio s jednim nobelovcem. Zar samo zbog toga naš Glavni tajnik ne zaslužuje mjesto Predsjednika HAZU-a?

Zato treba odmah odbaciti optužbu za znanstveno nepoštenje. Doista dr. Stjepandić, očito frustriran što nije on na razini jednog nobelovca kao naš veliki bivši ministar, zar ne?

Dapače, pogledajte taj impozantni znanstveni doprinos našeg kandidata za Nobelovu nagradu dr. sc. Željka Jovanovića:

Izvorni znanstveni i pregledni radovi u CC časopisima

  1. Boban, Marko; Peršić, Viktor; Jovanović, Željko; Drinković, Nikša; Milošević, Milan; Laviano, Alessandro.
    http://Clinical and Seasonal Variations of Nutritional Risk Screening in Patients Scheduled for Rehabilitation after Heart Surgery. // The heart surgery forum. 16 (2013) , 6; 336-343 (članak, znanstveni).
  2. Klarin, Ivo; Majnarić, Ljiljana; Jovanović, Željko; Nakić, Dario; Včev, Ivan; Včev, Aleksandar.
    http://Epidemiology and clinical presentation of inflammatory bowel disease in Zadar County, Croatia. // Collegium antropologicum. 37 (2013) , 4; 1161-1170 (članak, znanstveni).
  3. Jovanović, Željko; Crnčević-Orlić, Željka; Štimac, Davor; Kokić, Slaven; Peršić, Viktor; Ružić, Tatjana; Goll-Barić, Sanda.
    http://Effects of Obesity Reduction on Cardiovascular Risk Factors : Comparison of Individual and Group Treatment – Substudy of the Croatian Healthy Weight Loss Programme.// Collegium antropologicum. 33 (2009) , 3; 751-757 (članak, znanstveni).
  4. Crnčević-Orlić, Željka; Jovanović, Željko; Štimac, Davor; Zaputović, Luka; Peršić, Viktor; Ružić, Alen.
    http://Efficacy of Healthy Weight Loss Program in Obesity Treatment : Croatian Experience.//Collegium antropologicum. 32 (2008) , 1; 79-83 (članak, znanstveni).
  5. Peršić, Viktor; Ružić, Alen; MiIetić, Bojan; Balen, Sonja; Jovanović, Željko.; Včev, Aleksandar; Rački, Sanjin; Vujčić, Božidar.
    http://Left ventricule diastolic function in obese patients with newly diagnosed arterial hypertension. // Wiener klinische Wochenschrift. 119 (2007) , 13/14; 423-427 (članak, znanstveni).

A ima još 3 (TRI) znanstvena rada u drugim časopisima!

Doista dr. Stjepandić ima razloga da bude frustriran. Međutim osjeća se i malo ljubomore akademika Rudana.

Kako to?

Pa dr. sc. Željko Jovanović je od 5 (PET) svojih CC radova 3 (TRI) objavio u časopisu akademika Rudana Collegium antropologicum.

Vidimo kako je dr. sc. Željko Jovanovič u godini u kojoj je bio ministar bio najuspješniji u svojoj znanstvenoj karijeri: Objavio je 2 (DVA) CC-rada u 2013., dok je nobelovac Steven Chu iste godine kao ministar objavio 5 radova.

Međutim, treba uzeti u obzir kako je iste godine dr. Jovanović objavio i:

Udžbenici i skripta

  1. Bach-Rojecky, Lidija; Budimir, Danijela; Čulig, Josip; Debeljak, Željko; Dolenec, Petra; Jovanović, Željko; Mimica Matanović, Suzana; Modun, Darko; Mudnić, Ivana; Rajič, Jelena; Šarčević, Sonja; Šešelja Perišin, Ana; Včev, Aleksandar; Župan, Gordana.

http://Priručnik o virtualnim pokusima iz farmakologije/ Modun, Darko; Bach-Rojecky, Lidija (ur.).

Split : Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu, 2013.

Dakle, naš bivši ministar, koji je očito zreo za Nobelovu nagradu, barem treba biti akademik. Zar će Akademija dopustiti da prije postane nobelovac nego akademik?

Iz Jovanovićeve rasprave očito je kako je on svjestan toga, ali je i izuzetno skroman:

„Nadam da će mjesto u Akademiji naći i neki zaslužni drugi ljudi, koji svojim bogatim opusom zaslužuju i Nobelovu nagradu, medjutim još uvijek nisu našli mjesto u HAZU…

Što se tiče radova koje sam objavio, pa evo ja ću Vas pozvati na američkog nobelovca, na žalost, nisam ni blizu nobelove nagrade, koji je za vrijeme dok je bio državni tajnik, a to je otprilike u rangu ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. On je bio državni tajnik za energetiku, objavio je 50 CC radova, to, volio bih da sam ja bio tako uspješan.“

Ma koji nobelovac. Chu nije imao najuspješniju godinu u svom znanstvenom radu dok je bio ministar, a Jovanović, jest! Očito on je kao ministar znanosti to i uspio jer je imao uvid u cjelokupnu hrvatsku znanost, što je i rezultiralo ovako velikim ostvarenjem, zar ne? Zato bi dr. Stjepandić trebao povući svoju optužbu za znanstveno nepoštenje i podržati prijedlog da se čovjeka, koji nepravedno nije dobio Nobelovu nagradu, izabere za redovitog člana HAZU.

Mora vidjeti da je i njegova obrana i ona akademika Rudana potpuno istovjetna, osim što je Jovanović iz skromnosti povećao broj radova američkog nobelovca za 10. A veličina akademika Rudana u prepoznavanju čovjeka koji je zaslužio i Nobela, pa mu je od 5 (PET) CC-radova objavio čak 3 (TRI) pokazuje da u Akademiji nema zaslužnije osobe od njega za mjesto Predsjednika Akademije!

Dr. Stjepandić je ugledan hrvatski znanstvenik (ne kao dr. sc. Željko Jovanović pa je očito zašto je dr. Jovanović rekao da je frustriran):

Editor-in-chief: Advances in Transdisciplinary Engineering

Editor-in-chief: Reviews in Transdisciplinary Engineering

Editor-in-chief: Concurrent Engineering in the 21st Century

Editor-in-chief: Systems Engineering in Research and Industrial Practice

Editor-in-chief: International Journal of Agile Systems and Management

Associate Editor: Journal of Industrial Information Integration

Associate Editor: Journal of Industrial Integration and Management

Editor: Advanced Engineering Informatics

Editor: Journal of Aerospace Operations

Editor: IEEE Transactions on Systems, Man, and Cybernetics: Systems

Umjesto optužbe za nepoštenje, morao bi priznati da se radi samo o izuzetnoj sposobnosti akademika Rudana i trebao bi se pridružiti mom prijedlogu da ga se izabere za Predsjednika Akademije!

Ja sam, nažalost, u dijelu govora koji nisam uspio izgovoriti na Skupštini naveo samo kako je Glavni tajnik odgovorio dr. Stjepandiću:

„Glavni tajnik je arogantno odgovorio uplećući u taj odgovor i mene!“

A istim riječima je komentirao i onu polovicu mog govora na samoj Skupštini.

Mislim da i to pokazuje koliko je naš glavni tajnik izvrstan za mjesto Predsjednika HAZU-a, zar ne?

Jasno je da ima i onih koji neće shvatiti koliko je to dubokoumno. Tako je meni jedna hrvatska kolumnistica napisala:

„.. kad vidim ogovore ‘ne zatrpavajte mi mail’, više mi se ne čita, priznajem.. samo pokazuju koliko im je stalo i što rade..pišu sebi hvalospjeve, i drže se ko svete krave, tašti i samodopadni, a za zemlju većina nije prstom mrdnula…“

Poštovani g. Predsjednilče, moram Vam se ispričati zbog netočnih podataka u prošlom pismu kada sam napisao:

„Kako je Glavni tajnik imao kod sebe i knjigu koju je Akademija izdala 1995. na prijedlog akademika Tuđmana, očito je on unaprijed isplanirao taj svoj istup.“

Radi se o knjizi Branka Dubravice, Vojska antifasističke Hrvatske, 1996,

Vjerujući da je predlagač bio akademik Tuđman, potražio sam što ima u Hrvatskoj znanstvenoj bibliografiji o tom autoru.

I našao sam:

Rezultati pretraživanja za izraz: Branko Dubravica

Nije nađen niti jedan rad

Zato sam pogledao snimku (https://www.youtube.com/watch?v=uw9F1iFk36s)

Na prijedlog Razreda za društvene znanosti knjiga je dobila nagradu HAZU-a!

Oca moderne hrvatske države akademika Franju Tuđmana Glavni tajnik nazvao „Najveličanstvenijim čovjekom na ovim prostorima“ da bi time pohvalio Razred koji će kasnije predložiti i prof. dr. Iva Goldsteina za redovitog člana HAZU-a!

Pitao sam zato i hrvatske povjesničare za mišljenje.

Jedan mi piše:

Poštovani,
davno sam je čitao. Nije me se dojmila. Prvo zbog naslova, stvari treba zvati njihovim imenom. Drugo, kada je već ulazio u temu trebao ju je obraditi kako treba, ovako je ispala površno. Treće, u dokazivanju hrvatskog doprinosa u partizanskoj borbi (ostavljam po strani što je masa ljudi prevarena od KPJ) potpuno je izostavio udio Hrvata u proleterskim brigadama, posebice onima koje su kasnije pripale Srbima ili Crnogorcima, što pokazuje koliko je knjiga bila površna. Nije shvatio ili je ignorirao da su u pregledima nakon rata Hrvati jako oštećeni. Na kraju, to je jedna od prvih knjiga s kojom je počeo antifašistički diskurs u znanosti, ili da budem jasan relativiziranje staljinizma u Hrvatskoj. Navodno je dobila i neku nagradu od HAZU, što se nadam da ipak nije istina, jer je to primjer površnog pregleda.

Pozdrav.
P. S. Ako je niste čitali nećete ništa izgubiti ako je zaboravite.

Drugi piše:

Postovani Josipe,

ukratko. knjigu sam pogledao davno, kada je objavljena i nisam bio preoduševljen, … čini mi se da je,  iako koristan pregled – kronologija, ipak napisana u antifašistickom duhu, uz pozdrav

 

Nekako mi se čini da je Glavni tajnik „prodao“ HDZ-ovim zastupnicima najnoviji „pogled“ SDP-a na akademika Franju Tuđmana.

O tome imate izvrstan članak prof. dr. Matka Marušića:

http://narod.hr/hrvatska/prof-dr-sc-matko-marusic-mladi-partizani-koja-razlika-franje-tudmana-davora-bernardica

Zapravo dovoljno je vidjeti kako je Glavni tajnik napao i akademika Stanka Popovića. Naime kolega Popović je stalni sudionik Dana dr. Franje Tuđmana – Hrvati kroz stoljeća u Velikom Trgovišću!

A sve to pokazuje koliko akademik Rudan zaslužuje biti predsjednikom Akademije!

 

Akademik Josip Pečarić/Hrvatsko nebo

Odgovori