Svaka čast: Plenkovićevo „NE“ Pupovcu

Vrijeme:4 min, 43 sec

 

Plenković je, barem zasad, prizemljio Pupovca

Miloradu Pupovcu, čelniku srpske zajednice u Hrvatskoj, trebao je još jedan dokaz Jasenovac plocanjegove snage u hrvatskoj politici. Uz pomoć svoga huškačkog velikosrpskog glasila Novosti pokušao je izvesti blitzkrieg i natjerati predsjednika Vlade na promptnu reakciju uklanjanja spomen ploče 11-orici poginulih HOS-ovaca u Jasenovcu na kojoj je legalni grb njihove postrojbe, a unutar kojega je zapravo jedva primjetan i njihov legalni pozdrav „Za dom spremni“. U tom zahtjevu na jednako agresivan i militantan način pridružili su se Pupovcu i svi poznatiji članovi SDP-a, HNS-a i, dakako, opinion makeri projugoslavenske orijentacije. SDP je tako dokazao ne samo da ništa nije naučio iz svoje neslavne povijesti nego da je ostao duboko zakopan u njoj i tu bi stranku zaista trebalo zabraniti. Bilo bi to u interesu Hrvatske i hrvatske ljevice.

HDZ, odnosno njegov predsjednik Andrej Plenković, nije se dao uvući u zamku u kakvu je prije deset godina upao tadašnji predsjednik HDZ-a Ivo Sanader. Kada su u Lovincu i u Slunju postavljene najskromnije spomen-ploče dužnosnicima NDH Mili Budaku i Juri Francetiću, Sanader je u noćnoj akciji poslao specijalce i zapravo zaorao grobove dvojice poznatih čelnika NDH. Dobio je za to pljesak na javnoj sceni svih ljevičara, svih mrzitelja hrvatske države, od kojih su neki javno poručili da će se upisati u HDZ. Dakako, Sanader je postupio poput divljaka,

izdajnika roda svoga, protivno svim kršćanskim i civilizacijskim normama kojima se lažno dičio jer nema toga grješnika koji ne zaslužuje pravo na grob. Osim toga, time je priznao komunističko-jugoslavenske ocjene o Francetiću i Budaku, čime se Sanader pokazao i kao lažni antikomunist.

Tadašnji čelnik HDZ-a ugovorio je posebno bratstvo s Miloradom Pupovcem, dao mu novac za četnički spomenik u Srbu i svake godine na provokativnim proslavama masovnoga pokolja nad Hrvatima u Srbu omogućio rehabilitaciju četničkoga pokreta i u Hrvatskoj. Jesmo li uopće svjesni zla koje je Sanader, nakon Mesića, ostavio u Hrvatskoj? To što mu se sudi za kriminal, neusporedivo je manje važno od temeljite destrukcije političke platforme na kojoj je Tuđman uspostavio samostalnu Hrvatsku pa će Sanaderovo ime u svakoj objektivnoj povjesnici biti obilježeno crnim slovima.

Ustaše nisu vlasnici pozdrava

Vjerujući da ispred sebe imaju kopiju Ive Sanadera, Pupovac i njegovi htjeli su istu reakciju prema spomen-ploči u Jasenovcu. Jedan od prvih Plenkovićevih suradnika, ministar Davor Ivo Stier, odgovorio je da Plenkovic HRTće HDZ to sustavno urediti novim zakonskim rješenjima za simbole svih totalitarizama. Plenković je prihvatio njegov stav. Sva sreća da su tako odbili frontalni napad udruženih protuhrvatskih političkih snaga jer da nisu, bila bi to kapitulacija Hrvatske i takav debakl HDZ-a od kojega bi se teško oporavio. Jer teško je zamislivo veće poniženje od mogućnosti da netko tko proslavlja svake godine četnički ustanak u Srbu, netko komu ne smetaju četnički spomenici u Borovu i drugdje i netko tko smatra zvijezdu petokraku, pod kojim je razoren i ubijan Vukovar, progresivnim i prihvatljivim simbolom, a simbol „Za dom spremni“ koji se opirao agresiji neprihvatljivim, dakle da takav netko bude Hrvatima mjera dobra ili zla.Plenković je, barem zasad, prizemljio Pupovca i rekao da u njegovu slučaju ne računaju na imitaciju Ive Sanadera.

Spomen ploča HOS-ovcima ostaje. Pozdrav „Za dom spremni“, semantički gledano, najdivnija je platonistička sintagma patriotske svijesti i emocija i može smetati samo onima koji ne podnose slobodnu i samostalnu Hrvatsku. U raznim inačicama, korišten je i prije ustaškoga pokreta, prema tome ustaše nisu vlasnici pozdrava. Ako će se uspostaviti mjerilo zabrane svih simbola pod kojima su činjeni i zločini, onda bismo začas ostali bez ikakvih svjetovnih i duhovnih simbola. Svaki selektivan pristup izaziva podjele, duboke frustracije i vodi u novi rat.

HDZ će pokušati zakonom, tako barem najavljuju, riješiti pitanje ravnopravne uporabe ili zabrane simbola svih totalitarizama. Ima većinu u Hrvatskome saboru pa, tehnički gledano, može provući zakon na tragu te ideje. Ali tobožnja ljevica u Hrvatskoj beznadno ukopana u komunističko-partizanski vrijednosni sustav ne će pristati na bacanje sjene na svoje simbole, koliko god bili poprskani nevinom hrvatskom krvlju. To je njezino prokletstvo. Hrvatska mora ići naprijed. Otpor koji je pružio HDZ u ovoj situaciji zapravo je samo polovica odgovora koji je ta ljevica zaslužuje.

Naime, kada se u svome bijesnome nastupu protiv spomen-ploče poginulim HOS-ovcima poziva na žrtve jasenovačkoga logora, njih, kako kažu, 80 ili 90 tisuća, onda bi drugi dio prešućenoga HDZ-ova odgovora trebao glasiti: Ne, za tu velikosrpsku izmišljotinu nema nikakvih dokaza! Hrvatska ne smije zanijekati ni jedno dokazano ubojstvo, ali ne smije pristati ni na jedno izmišljeno. Samo istraživači Hrvatskoga tjednika u posljednje dvije godine na temelju računalne analize dokazali su da je na jasenovačkome popisu barem sedmina lažnih žrtava, a tko zna koliko ih je zapravo samo preuzeto iz jugoslavenskoga beogradskoga popisa iz 1964. koji nije dopušteno provjeravati.

Hrvatska, dakle, mora reći odlučno „NE“ Pupovčevu i SDP-ovu ljevičarstvu, nadnacionalizmu i političkome i kulturološkome jugoslavenstvu koji uporno pokušavaju inaugurirati. Za hrvatski narod nacionalizam je jedina progresivna ideologija koja je dovela do samostalnosti i slobode Hrvatske. To što Pupovac, Šerbedžija, SDP i HNS pokušavaju, to je isto ono što su nudili i četnici. Razlika je jedino što su četnici nudili rojalistički, a ovi nude republikanski tip jugoslavenstva. Moraju se pomiriti s činjenicom da za svakoga domoljubnoga Hrvata razlike između jednoga i drugoga nema. Posebno Pupovcu mora biti jasno da će što god on bude agresivniji dobivati sve jasniji odgovor, kao što ga je dobio ovih dana kada su na njegove provokacije Zagrepčani na zidu njegovih uredskih prostorija napisali „Za dom spremni, Pupovče“, a on odmah policiji prijavio prijetnju smrću. Vrijeme je da se napokon on identificira s ovom državom.

 

Ivica Marijačić/http://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

 

2 thoughts on “Svaka čast: Plenkovićevo „NE“ Pupovcu

  1. Ma, lijepo je pročitati i ovakav pristup, samo da nije one stranačkostegnute famozne mezmu-e petorke ! Da, i da je stava koji ne podrazumijeva nastup kod novinara od posebnog povjerenja gdje su ekskluzivni sugovornici i gosti pupovci, ‘pametni’, slobodani, pernari i slični cirkusanti

  2. Jednostavi pregled sadržaja vladavine Racan i Sanadere uz potporu Mesić Josipovic dueta.
    Pustoš duše , kulture , dezintegracija hrvatskog drustva uzduž i poprijeko , o ne činjenju tj . razaranja hrvatskog bića u BiH ne treba ni trositi riječi . To što su oni napravili uz asistenciju pupavca kao velikosrpskog petokolonasa nisu uspjeli komunisti i srbi kroz dvije Jugoslavije , tab je bar posto ja otpor u narodu , a sada je kroz formu vlastite države provedena je dezintegracija nacije. Hitno preuzeti kulturu i medije.

Odgovori