OBLJETNICA OSNIVANJA  156. BRIGADE HV-a

0

U subotu, 17. prosinca u Makarskoj će biti obilježena 25-ta obljetnica osnivanja slavne 156. brigade Hrvatske vojske. U brigadu je od samog početka bilo uključeno oko dvije tisuće branitelja iz Makarske i Vrgorca.

Bili su angažirani na obrani Južnog bojišta te Splita, ali i Sinja, Omiša, Kaštela, Solina i drugih krajeva. Brigada je imala 28 poginulih i veći broj lakše i teže ranjenih.

Svečanost obilježavanja počinje u subotu u 9 sati otkrivanjem spomen-ploče na zgradi Suda, dok će se potom, u 9,30,  pred spomenikom „Hrvatskom branitelju“ okupiti pripadnici brigade te položiti vijence i zapaliti svijeće. Mimohod je zakazan za 11 sati, a odvijat će se Gradskom rivom. Nakon toga bit će položen i vijenac podno spomenika dr. Franji Tuđmanu, prvom hrvatskom predsjedniku i Vrhovnom zapovjedniku OS RH. Svečana akademija održat će se u 12,30 sati u hotelu „Miramare“, a sveta misa zadušnica u Crkvi Sv. Marka u 18 sati.

Dne. 21. prosinca posjetit će se mjesta pogibije pripadnika 156. brigade na Dubrovačkom području, a toga dana održat će se i druženje s pripadnicima 163. brigade HV Dubrovnik.

Organizator proslave je Udruga 156. brigade HV Makarska-Vrgorac.

Mladen Pavković/dragovoljac.com/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara