Udruga sv. Vinka Paulskog – Povedi preko ceste

Vrijeme:5 min, 21 sec

Prigodom druge godine zajedničke proslave blagdana svete Lucije, nebeske zaštitnice Udruge slijepih Primorsko-goranske županije i Udruga sv. Vinka Paulskoga u Rijeci

 

Svetom misom i ugodnim druženjem s Udrugom sv. Vinka Paulskog ove je godine 13. prosinca, na sam blagdan sv. Lucije u kapeli sv. Josipa i u samostanu sestara milosrdnica, Udruga slijepih Primorsko-goranske županije u Rijeci drugi put proslavila svoju nebesku zaštitnicu. Misu je predvodio don Žarko Kraljević, te svim članovima uputio tople riječi dobrodošlice na susret i poželio da proslava blagdana sv. Lucije postane lijepa tradicija. Misu su pjevanjem uzveličale sestre pod vodstvom s. M. Gracijane Prodan.

 

Uz prigodne slastice vrijednih članica Udruge sv. Vinka Paulskog i radosnim pjevanjem svih sudionika, nakon svete mise u prostorijama samostana nastavljeno zajedničko druženje. Među nazočnima na proslavi su bile nova i bivša dugogodišnja – predsjednice Konferencije  sv. Josipa, gospođe Katelijen Radić i Josipa Orlović te s. Renata. Kako je na prvoj proslavi predsjednik Udruge slijepih Primorsko-goranske županije gospodin Emil Mandarić istaknuo da će se susreti i svečano obilježavanje sv. Lucije nastaviti, tako je i učinjeno. Lijepi program proslave sa svetom misom sigurno će postati tradicija ovih dviju udruga u Rijeci na  zadovoljstvo svih članova i u čast zaštitnice očiju svete Lucije.

Blagdanu svete Lucije, nakon sv. Nikole u srcu se veselimo baš kao djeca. S njima i mi odrasli postajemo (ostajemo) poput djece, pažljivo biramo darove za naše namlađe koje su u svojim pismima poželjeli i poslali svecu. Posijat ćemo žito koje će svojim nježnim zelenilom i zapaljenom svijećom krasiti naše stolove za Božić. To je divan običaj, naša tradicija koju uz kićenje bora i međusobno darivanje, njegujemo i čuvamo.

Veliki kršćanski blagdan Božić proslavljamo svetom misom. Nastojeći ne prelaziti granice slavlja, ne smijemo zaboraviti ni naše stare običaje. Oni donose radost u svijetu, koji nam nažalost pruža sve manje radovanja. Neka se zato ne zastidimo kad nam srce zaigra od veselja, od pjesme, od skromnog dara koji smo dali ili primili.

Upravo je Došašće, kada brojimo dane koliko ih je još ostalo do Božića, pravo vrijeme za veliku radost, a među prvima su blagdani sv. Nikole i sv. Lucije. Slavimo ih i radujmo se! Pozivajmo jedni druge, okupljajmo se češće oko blagdanskog stola, učinimo svojoj djeci i sebi radost zajedništva i Života koji nam je Bog darovao.

U to ime i u ime Života proslavili smo blagdan sv. Lucije svetom misom i veselom pjesmom, a što je najvažnije – zajedništvom. „Povedi preko ceste / srce što svjetlu žudi!“ Napisala sam ove godine u pjesmi-poruci svima nama, koji možda ne znamo za stalnu tamu, za potrebu da nam netko pruži ruku dok prelazimo cestu. Jedan mi je svećenik davno ispričao što je doživio dok je za prvu svetu pričest pripremao jednog slijepog dječaka. U čestim susretima dječak mu je postavljao mnoga pitanja na koja mu je bilo teško odgovoriti, a onda se jednog dana „sledio“ od dječakove izjave: „Volio bih umrijeti, samo da vidim kako izgleda svijet!“ Ova rečenica mora omekšati i najtvrđe srce. A mi dobro znamo kako svijet izgleda i koliko svojim zalaganjem možemo pridonijeti da postane bolji, ljepši, pravedniji.

Život nam donosi i lijepo i ružno, veselje i teškoće, zdravlje i bolest. Možda nije prigoda, jer je riječ o slavlju, ali kada je ta – prigoda? – da nikad ne zaboravimo potrebe BLIŽNJIH. Skroman dar ili pružena ruka starici preko ceste. Naša ruka – uz bijeli štap! Ovi dani kad očekujemo rođenje Sina Božjega, koji je na Zemlju došao za naše spasenje – dok se radujemo Božiću, a i kad slavlje prođe, da nikad ne zaboravimo koliko je važno biti dobar čovjek. Ništa drugo – samo dobar čovjek!

 

Budimo poput djece! U ime čovjeka i u Ime Spasitelja svijeta, malenog Isusa čije rođenje s radošću iščekujemo, zajednički zapjevajmo: „Veselje ti navješćujem, puče kršćanski, jerbo se Kralj u Betlemu rodi nebeski…“  A ako nas ili naše bližnje zadesi bolest, zbog koje nam se dan pretvori u tamu, a srce žudi za svjetlom, obratimo se svetoj Luciji. I budimo svjetlo jedni drugima! Poput jasnog plamena svijeće zapalimo ga u svojim srcima!

Radi toga SVJETLA Udruga svetog Vinka Paulskog u Rijeci s Udrugom slijepih Primorsko-goranske županije i ove je godine svečano proslavila blagdan svete Lucije.

A zašto slavimo svetu Luciju, u ovom kratkom osvrtu evo tek nekoliko osnovnih podataka iz života svetice. Ova velika kršćanska mučenica zaštitnica je očiju i vida, slijepih (tjelesno i duhovno), ratara, pisara, krojača, staklara, lađara, tkalaca, vratara i kovača. Rođena je u Sirakuzi oko 289., a pogubljena 304. godine. Zbog svoje vjere podnijela je mnoga mučenja, a po predaji izvađene su joj oči, zbog čega je proglašena zaštitnicom očiju i vida.

Na blagdan svete Lucije sije se pšenica koja je simbol života kod kršćana, a ljudi su kroz 12 dana promatrali vrijeme i tako otkrivali kakav će biti koji mjesec, jer je prema vjerovanju svaki mjesec u sljedećoj godini odgovarao određenom danu od blagdana svete Lucije do  Božića, a mi se uvijek rado prisjećamo tih starih narodnih običaja. O mučeništvu zbog vjere koje je podnijela sveta Lucija, mogli bismo nažalost i danas nabrajati mnobrojne primjere. Možemo svjedočiti kako još uvijek diljem svijeta kršćanin nije lako biti. Neka nam stoga SVJETLO mučeničkih očiju svete Lucije obasja put kojim ćemo slobodno hoditi čineći dobra djela u ime ljubavi prema bližnjemu u potrebi..

U ime te ljubavi – žive i rade članovi i članice Udruge sv.Vinka Paulskog u Rijeci, čijim se poslanjem i svetošću ponose i zato uvijek stoje na usluzi onima, kojima je pomoć potrebita.

Proslava svete Lucije Udruge slijepih Primorsko-goranske županije i drugi put je bila puna svjetla i lijepih želja, a jedna od njih glasi: Vidimo se i na godinu! Vidimo se srcem!

Čast mi je što sam kao članica Udruge sv. Vinka Paulskog i na ovom slavlju nakon svete mise kazivala svoje stihove o svetoj Luciji, stoga osvrt na dragi SUSRET završimo stihovima iz kazivane pjesme MOLITVA SVETOJ LUCIJI: Povedi preko ceste / srce što svjetlu žudi.

 

 

Ljubica Kolarić-Dumić
MOLITVA SVETOJ LUCIJI

 

Blagdan je svete Lucije,

posijala sam zlatno žito.

Neka proklija i raste,

što je u zrnu skrito.

 

Kad rana zornica svane,

adventskih svijeća plamen,

to žarko svjetlo jasno –

vjere je moje znamen.

 

O Lucijo, svetice draga,

neugasla svjetljka budi.

Povedi preko ceste –

srce što svjetlu žudi!

 

Zaštitnice očiju naših,

veselje izmoli nama.

Brojimo Božićne dane

sa svijećom u rukama.

 

Rasplamsaj svjetla srca

s Neba se radost slila.

Uslišaj molitvu našu,

Lucijo, svetice mila!

 

 

Ljubica Kolarić-Dumić/Hrvatsko nebo

0 thoughts on “Udruga sv. Vinka Paulskog – Povedi preko ceste

  1. Ovo ničem dobrom ne vodi. U rujnu pada odluka o novim izborima. SDP se već dobrim konsolidirao. Za naivnost birača je bespotrebna i bilo kakva reklama…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)