TREĆI TJEDAN DOŠAŠĆA – SRIJEDA

Vrijeme:2 min, 5 sec

Krenulo je odbrojavanje u glavi. Deset dana do Božića. Deset dana. Samo deset, a toliko nedovršenih poslova… lovi me panika. Hoću li na vrijeme dovršiti jaslice? Na vrijeme? Ta jaslice su i onako dvije tisuće godina nedovršene, u ljudskim srcima.
I o prvom Božiću vladala je panika, najprije se vikalo „ Cimmer frei! Cimer frei!“, pa je nestalo slobodnih soba, onda se iznajmljivala svaka rupa i to je rasprodano do dolaska nazaretske obitelji, te za njih nije bilo mjesta. Stanovnici Betlehema sigurno su zadovoljno trljali ruke zbog prilike za dobru zaradu.

Je li moja predbožićna panika znak da sam i ja rasprodala srce „prolaznim“dobrima? Kakva onda korist od izvanjskih jaslica kad za nutarnje nema mjesta.

Htjela bih nervozu što me obuzela, napetost i rastresenost predati Gospodinu, a ne ide. Nikako te smetnje i smutnje otkinuti od sebe, jer to bi značilo Bogu predati i svoje planove, svoje…  kako ih predati kada treba grčevito bdjeti nad njima. Toliko puta sam iskusila lakoću kojom Bog sve sređuje kad mu prepustim vodstvo, znam da bi on opet sve sredio ali… to neukrotivo ja popriječilo se između Boga i mene.

„Da poslušam što mi to Gospodin govori: Gospodin obećava mir narodu svomu.“ Tako započinje psalam. Uistinu moram zastati i poslušati Božje upute. Bez toga mi nema mira.

Danas sam zaradila silne minuse. Gotovo je, što je bilo, bilo je. Sutra je novi dan, nova prilika s Gospodinom. Sutra idemo u dvoje.

 

Iz 45, 6b-8.18.21b-25 

Čitanje Knjige proroka Izaije

Ja sam Gospodin i nema drugoga: ja tvorim svjetlost i stvaram tamu. Ja stvaram sreću i dovodim nesreću, ja, Gospodin, činim sve to.
Rosite, nebesa, odozgo, i oblaci, daždite pravednošću. Neka se rastvori zemlja da procvjeta spasenje, da proklija izbavljenje! Ja, Gospodin, stvaram sve.
Da, ovako govori, Gospodin, nebesa Stvoritelj — on je Bog — koji je oblikovao i sazdao zemlju, koji ju je učvrstio; nije je stvorio pustu, već ju je uobličio za obitavanje: »Ja sam Gospodin i nema drugoga.”
Nisam li ja, Gospodin? Nema drugoga boga do mene; Boga pravednog i Spasitelja osim mene nema. Obratite se k meni da se spasite, svi krajevi zemlje, jer ja sam Bog i nema drugoga! Sobom se samim kunem, iz mojih usta izlazi istina, riječ neopoziva, da će se preda mnom prignuti svako koljeno, svaki će me jezik priznati: Jedino je u Gospodinu pobjeda i snaga! K njemu će doći, postiđeni, svi što na nj su bjesnjeli. U Gospodinu će pobijediti i proslavit se sve potomstvo Izraelovo!«

Vesna Ujević/Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)