TREĆA NEDJELJA DOŠAŠĆA

Vrijeme:3 min, 0 sec

Ono što bih htjela reći, za danas, već je napisao don Mladen Parlov povodom treće nedjelje došašća. Njegov tekst, koji me na poseban način dirnuo, u cijelosti prenosim:

„Ivan Krstitelj iz tamnice šalje učenike da pitaju Isusa: „Jesi li ti onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo?“ Isus odgovara svome rođaku Ivanu navodeći riječi proroka Izaije, odnosno kaže učenicima da jave Ivanu što su vidjeli i čuli: „Slijepi progledaju, hromi hode, gubavi se čiste, gluhi čuju, mrtvi ustaju, siromasima se navješćuje evanđelje“ (Mt 11,5). Prema proroku Izaiji upravo će ti znakovi pratiti nastup Mesije kada dođe. Isus poziva Ivana da širim pogledom obuhvati stvarnost; da je ne promatra samo iz vlastite situacije nekoga tko je u zatvoru te kome prijeti smrt. Širi pogled treba uočiti nastup Božje stvarnosti, Božjeg kraljevstva usred ljudskog zlog svijeta. Božji se nastup ne događa na naš ljudski način. Mi bismo tako rado nastupili sa silom, s moću, na način da izazovemo strah i drhtanje kod svojih protivnika te da ih ponižene prisilimo na obraćenje, na kajanje. No, to nije način na koji Bog djeluje. On izabire put strpljenja i čekanja, put prijekora i poticaja, put poziva i vlastite patnje. Isus i nas poziva da širim i dubljim pogledom obuhvatimo stvarnost i svijet u kojemu živimo. Većina će tu uočiti puno zla i mržnje, puno tame, jada i čemera; toliko ljudske bijede; tolike ugrožene obitelji; toliki dezorijentirani mladi, tolika djeca bez dostatne skrbi i ljubavi, toliki umirovljenici, starci i starice, ugroženi u svome ljudskom dostojanstvu, nesigurni i nesretni zbog premalih ili nikakvih mirovna, tolike osobe koje su izgubile nadu u bolje sutra itd. No, drugi će usred takvog svijeta uočiti obilje dobrote i ljubavi, božanske i ljudske; uočit će tolike plemenite očeve i majke koje i pod cijenu nižeg životnog standarda prihvaćaju začeto dijete kao dar s neba; uočit će tolike liječnike i medicinske sestre koji s toliko ljubavi susreću bolesnike i patnike po našim bolnicama; uočit će toliko ljubavi u domovima umirovljenika, u obiteljima, u ustanovama. Osobito privilegirane osobe za primijetiti Božju dobrotu jesmo mi katolički svećenici; kako Bogu ne zahvaliti za tolika dirnuta srca te ona koja će biti dirnuta u susretu s Bogom tijekom božićne ispovijedi. Toliko smo puta doživjeli kako Bog dodiruje i obraća ljudsko srce k sebi, k njemu samome, obitelji; kako Bog liječi odnose supružnika i odnose u obitelji. Toliko smo puta doživjeli kako Bog ne uklanja, nego preobražava ljudsku patnju koja postaje izvorom novih blagoslova i novih odnosa unutar obitelji i šire zajednice.
Svima neka vam, dragi prijatelji, bude blagoslovljena treća nedjelja došašća.“
(Mladen Parlov)

 

Mt 11,2-11
(Lk 7, 18–35)
A kad Ivan u tamnici doču za djela Kristova, posla svoje učenike da ga upitaju: »Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo?« Isus im odgovori: »Pođite i javite Ivanu što ste čuli i vidjeli: Slijepi progledaju, hromi hode, gubavi se čiste, gluhi čuju, mrtvi ustaju, siromasima se navješćuje evanđelje. I blago onom tko se ne sablazni zbog mene.«
Kad oni odoše, poče Isus govoriti mnoštvu o Ivanu: »Što ste izišli u pustinju gledati? Trsku koju vjetar ljulja? Ili što ste izišli vidjeti? Čovjeka u mekušasto odjevena? Eno, oni što se mekušasto nose po kraljevskim su dvorima. Ili što ste izišli? Vidjeti proroka? Da, kažem vam, i više nego proroka. On je onaj o kome je pisano: Evo, ja šaljem glasnika svoga
pred licem tvojim
da pripravi put pred tobom.
Zaista, kažem vam, između rođenih od žene ne usta veći od Ivana Krstitelja. A ipak, i najmanji u kraljevstvu nebeskom veći je od njega!

 

Vesna Ujević/Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)