Tomac: ‘Novi’ SDP u samom početku nadmašio sve Milanovićeve grozote…

Vrijeme:2 min, 22 sec

 

SDP, na žalost, pokreće ponovno jednu histeriju u kojoj se branitelji pokušavaju prikazati novim ustašama, objašnjava Tomac

Političkom analitičaru Zdravku Tomcu uho je ‘proparala’ izjava novog čelnika SDP-a Davora Bernardića. Bernardić je, naime, poručio kako ‘moramo probuditi duh kolektivizma kao antifašisti 1945.-e i hrvatski branitelji 1990.-e’. Tomac za Direktno.hr otkriva koliko je zgrožen riječima koje ruše Ustav Republike Hrvatske.

“Na žalost, strašno sam razočaran ponašanjem novog vodstva SDP-a. Oni su toliko otišli u prošlost da ja već žalim za Zoranom Milanovićem, jer je ovo što sada oni rade je puno gore od Milanovića, kojeg smo svi kritizirali”, govori nam Tomac.

Ono što ga je strašno zasmetalo je izjava Davora Bernardića.

“Bernardić kaže da ‘moramo probuditi duh kolektivizma kao antifašisti 1945. i hrvatski branitelji 1990.’. Nadamašila je ta izjava sve one grozne Milanovićeve o tome da je Tito najbolje što smo imali. Vraćati Hrvatsku u ’45.-u, govoriti o kolektivizmu, znači rušiti Ustav RH koji se temelji na individualnim, pojedinačnim, neotuđivim ljudskim pravima, na slobodi, na demokraciji, pluralizmu, nije temeljen na kolektivizmu. ’45.-a je bila i godina masovnih zločina, Hudih jama, deseci tisuće ljudi su pobijeni, to je bila godina kada se uvodio staljinistički model društva koji ukida sve slobode, nacionalizacije, to je bila strašna godina i pozivati se na ’45-u danas je uvreda”.

Uspoređvati ’45.-u i ’90.-u je strašno, smatra Tomac.

“’90.-e su se branitelji borili upravo protiv tih onih iz ’45.-e i njihovih nasljednika, koji su i devedesetih godina činili zločine u Srebrenici, na Ovčari, na isti način kako su činili u Hudoj jami”.

Sada SDP, na žalost, pokreće ponovno jednu histeriju u kojoj se branitelji pokušavaju prikazati novim ustašama, objašnjava Tomac.

“Sva ova histerija oko grba HOS-a je prestrašna, kažu da taj grb možda vrijeđa žrtve ustaških zločina, da, možda, ali ovo što sad rade, gdje te mlade ljude, HOS-ovce, koji su dali svoje živote, koji su se išli boriti protiv novog srpskog fašizma ili starog fašizma, i koji su se borili za slobodnu,demokratsku Hrvatsku, a ne za obnovu fašizma, nakon smrti proglašavati ustašama i fašistima je grozno”, kazao nam je Tomac.

U hrvatskom društvu događa se rušenje temeljne ideje pomirbe, ponovno se otvaraju histerične rasprave koje optužuju i Tuđmana i Hrvatsku, smatra Tomac.

“Bio sam tada potpredsjednik Vlade, odlazio sam na front, ti mladi dečki su govorili ‘za dom spremni’ kad su se borili protiv četnika i JNA sa crvenom zvijezdom petokrakom koji su im ugrožavali dom i domovinu. Oni nemaju veze s NDH i ustašama, oni su se borili za demokratsku Hrvatsku, a sada ih proglašavati kao nešto što je dokaz fašizacije je strašno i to je najveći napad na Tuđmana i stečevine za koje se on izborio”, zaključio je Zdravko Tomac za Direktno.hr.

 

Ivana Zadro/http://direktno.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori