Ilija Vincetić : Gorčina slatkiša

Vrijeme:9 min, 19 sec

 

Krije li se nešto iza  medijskog potenciranja i banalizacije „slučaja čokoladica“?

Je li u pitanju obično (vulgarno), već poslovično estradiziranje političke i sigurnosne problematike, ili se radi o smišljenoj kompromitaciji (u ovom slučaju Predsjednice RH), ali i najavljenih zaokreta u području sigurnosne politike, što bi podrazumijevalo definiranje nacionalnih ciljeva u području nacionalne sigurnosti, stavljanje u međuovisnost silnica unutarnjih i vanjskih „izazova“, integriranje mjera na strateškoj (provedbenoj) razini.

 

Vojničkim rječnikom rečeno, „ometanje početnog (strateškog) poretka snaga i sredstava.

 

Predsjednica, evidentno, povlači poteze koji su dugo, s nestrpljenjem, očekivani.

 

I to je dobro.

 

No, je li poduzela sve mjere „osiguranja borbenog poretka“, ili se „preduboko uklinila“ već u prvim koracima, bez prethodno postavljene „strateške osnovice“ i „osiguranja bokova“!!

 

Banalan povod dijeljenja „srpskih čokoladica, podigao je, u javnosti, medijsku „buru u čaši vode“, poslužio kao schlagwort za maliciozno iživljavanje najnižih poriva i „zagađivanje“ javnog prostora.

 

O tome čije  interese tko zastupa, tko zamagljuje radi lova u mutnom“, tko tek darovanu (deus ex machina) prigodu, prigodničarski koristi, tko vidi nešto „dublje i šire, a tko sve banalizira i smatra besmislicama, može se danima raspravljati.

 

Činjenica je tek, da je povod ove kratkotrajne histerije zlonamjernih medija i pojedinaca, banalan, sam po sebi beznačajan, nevrijedan pažnje!!

 

No, na banalnostima se plaćaju cijene učenja metodom „pokušaja i pogrešaka“ i treba biti zahvalan ako „stvar ne izmakne kontroli“!! Cijena je tada puno veća!!

 

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je mogla (i morala) izgraditi respektabilnu poziciju u globalnom preslagivanju snaga i procesu repozicioniranja u regiji.

I svatko dobronamjeran će vjerovati da su joj to i namjere.

 

Na žalost, vlastitim izborom, ili “zbog nečeg drugog” odabrala je gubitnički savjetnički tim, koji nije bio ni kompetentan ni operativno sposoban “odraditi” svoj dio posla.

 

Na svu sreću, na lokalnoj razini „izazova“ i Srbi i Muslimani djeluju na “taktičkoj razini”, ali proaktivno, (čak agresivno), i kontinuirano, te stvaraju privid “sveprisutnosti” i “nadmoći”!!

 

Imaju taktičku inicijativu, što nije dobro.

 

Predsjednica, istina, (ponekad) povuče dobar potez, no ONA NE SMIJE DJELOVATI S PRVE CRTE. Predsjednica Republike Hrvatske MORA DJELOVATI IZ STRATEŠKE DUBINE!! MORA!! To je imperativ. I to nije njena privatna stvar. To je problem MACIONALNE SIGURNOSTI!! Par exsellence!!

Tiče se svih nas i imamo pravo govoriti o tome. I domoljubnu dužnost.

 

Ne može Ona djelovati u ulozi prvog, čak niti u ulozi drugog ešalona. Mnogi joj tepaju da je “kraljica”. Ne sporim. No, u ovoj “igri” ona je KRALJ!! I tako se MORA ponašati. Ako je ujedno i KRALJICA, tim bolje za nas. No, ne može zamijeniti SVE figure na igraćoj ploči !! Pješaci moraju biti PJEŠACI, lovci moraju biti LOVCI, skakači SKAKAČI, kule moraju biti KULE. Pravila su poznata. Kralja svi moraju štititi, nikako izlagati. Svaki pješak (u jednoj igri) može (istina) postati bilo koja figura, (ali ne kralj), no tek na zadnjem protivničkom polju. Do tada, mora biti u funkciji pobjede u igri i žrtvovati se tom cilju. To su PRAVILA IGRE.

 

Rekoh već, banalan problem se zlonamjerno problematizira, ali „čokoladice“ samo otkrivaju prave dimenzije problema. Pošiljka paketa nije pregledana prigodom pakiranja i bila pod nadzorom do trenutka kada je Predsjednica došla u fizički kontakt s paketima. To je bila  dužnost MUP-a, Uprave za posebne poslove sigurnosti, Službe za osiguranje i zaštitu štićenih osoba. To je problematika fizičke sigurnosti štićene osobe.

O sadržaju paketa glede „drugih aspekata sigurnosti“, temeljem „zahtjeva“ (u tehničkom smislu) iz Ureda Predsjednice, je trebalo voditi računa osoblje SOA-e.

 

Zašto?

 

Recimo, mogao se netko “našaliti” i u paketiće sa darovima djeci staviti nešto “neprimjereno”, kao što se nekim dužnosnicima u svijetu već događalo. Djeci su dijeljeni porno sadržaji.

 

No, moglo se dogoditi i nešto, puno manje bezazleno.

 

Ne želim dramatizirati i od „bezazlenog propusta“ raditi „slučaj“, no, u području sigurnosti ne smije biti propusta, ništa nije bezazleno i SVE ŠTO JE NEPOZNATO JE OPASNO.

 

Očigledno je kako je propusta puno i svi koji su za to odgovorni mogu reći:-„Bogu hvala za prigodu učiti na banalnostima“!!

 

Ne kažem i neću reći da se ne treba uzdati u Božju pomoć, na toj nadi se ne smije graditi sustav.

 

Predsjednicu se MORA (htjela ona to ili ne) 24 sata dnevno štititi FIZIČKI, KONTRAOBAVJEŠTAJNO, od KONTAMINACIJE do koje može doći u kontaktu s neželjenim sadržajima, kontaminiranim osobama, mjestima (lokacijama), a da bi sve to bilo moguće, neplanirane aktivnosti moraju biti svedene na MINIMUM, a improvizacije moraju biti krajnja IZNIMKA.

 

Nasuprot tome, planiranje mora biti na najvišoj razini, provedba planiranog mora biti kirurški precizno vođena.

Čak i odstupanja od Plana moraju biti “planirana”, kao “alat” kojim se “razbijaju” obrasci u ponašanju, pravcima kretanja, “pravilnosti” koje omogućuju predviđanje itd.

 

Sve to mora koordinirati i nadzirati Savjetnica za nacionalnu sigurnost i obranu Predsjednice.

I kroz taj kontrolni mehanizam, na koji ima pravo, može osigurati „rendgenski duboko“ i laserski precizno“ kontinuiran nadzor nad procesom i Predsjednicu informirati koncizno, stručno, potpuno, pravodobno!!

Jer, podsjetimo se NITKO nije sposoban donositi pravilne i pravodobne odluke temeljem netočnih, nepotpunih ili nepravodobnih informacija.

 

Prisjetimo se nedavnog slučaja uhićenja u Orašju!!

 

Što je javno izjavila Predsjednica?!!

 

MI NISMO ZNALI!! JA SAM IZNENAĐENA?!!

 

Nakon takve izjave, resorna Savjetnica Predsjednice, da ima stručnog i moralnog integriteta bi se iskreno ispričala Hrvatskom narodu i podnijela NEOPOZIVU OSTAVKU!!

 

Ne, nije ovo samo “slučaj čokoladica”!!

 

Iz ovog slučaja iskusan obavještajac može iščitati puno toga.

A iz nekoliko (manje ili više povezanih) slučajeva, može se s visokim stupnjem pouzdanosti, popuniti mozaik.

 

U području sigurnosti NEMA BEZAZLENIH PROPUSTA!!

 

Obavještajac početnik, kao abecedu, nauči da se najveći broj podataka potrebnih za „popunjavanje mozaika“ prikuplja i prikupi „iz javno dostupnih izvora“, LEGALNIM RADOM.

 

Posebnim metodama i oblicima djelovanja se (tako prikupljeni) podaci provjeravaju, selekcioniraju (potvrđuju ili odbacuju), produbljuju ili proširuju.

 

Mora li sve ovo napisati jedan marginalac, „tamburaš“ na facebooku??!

 

Ne srami li se netko tko prima plaću da se sve ovo ne bi događalo?

 

Jedan od temeljnih propusta u „slučaju čokoladice“, posljedica je nerada MUP-ove Uprave za posebne poslove sigurnosti, Službe za osiguranje i zaštitu štićenih osoba.

Istovremeno se ministar Orepić „bavi politikom“, grubo miješa u „sudbenu vlast“ i javno  poziva, ni manje ni više, Ustavni sud na „kolektivnu ostavku“!!

 

Zoran je to primjer nefunkcioniranja sigurnosno-obavještajnog sustava.

 

Ali i opasne „ekscentrično“ postavljene odgovornosti i moći unutar „koalicijske“ Vlade!!

 

Usput,:-Je li Tomislav Karamarko bio u pravu pokušavajući Vlahu Orepića staviti u „pripadajući okvir“ i reformirati deformirani represivni sustav (koji je još za vrijeme Ranka Ostojića deforniman do funkcionalne neprepoznatljivosti)??!

 

Ni Predsjednica RH niti Predsjednik Vlade, kao sukreatori Sigurnosne politike (koja istina ne postoji), ili i kao izravni nositelji izvršne vlasti, NE SHVAĆAJU svu dubinu i ozbiljnost problema nestručnog upravljanja glavnim mehanizmima obavještajno-sigurnosnog sustava.

 

I što je još gore, ovakvi „bezazleni“ slučajevi pokazuju ozbiljne nedostatke na operativnoj i taktičkim razinama, gdje bi se sve moralo odvijati u skladu „s pravilima struke“, bez obzira na možebitne propuste na „planskoj razini“!!

 

Svi „stručnjaci“ u području sigurnosti se u javnosti kunu u STRUČNOST tehničkog osoblja, visoku profesionalnost!!

 

„Stručnjaci“ su možda i stručni, neću ulaziti u to, no, ako oni govore istinu, kako onda objasniti nedopustivo visok stupanj propusnosti sustava „iznutra prema vani“ (curenje informacija i uporaba u dnevnopolitičke svrhe, iz čega se ne može isključiti korupcija, politički kriminal, veleizdaja), kako objasniti pojave izostanka provedbe mjera propisanih „standardnim operativnim procedurama“, na kojima počiva područje provedbe i bez čije pouzdanosti „planska funkcija gubi smisao“ ili ne postoji!!

 

Nitko dobronamjeran izravno okriviti Predsjednicu za ovaj. (naoko) banalan propust koji, istina, (u konkretnim okolnostima) ima i “specifičnu težinu”!!

 

No, gospođa Kolinda Grabar Kitarović je PREDSJEDNICA REPUBLIKE HTVATSKE, a tek nakon toga i svih njenih državljana. Predsjednik Republike, bez obzira na svoje ograničene ovlasti, stožerna je institucija izvršne vlasti i jamac stabilnosti i sigurnosti DRŽAVE, njenih institucija i naravno, naroda.

 

Svih državljana.

 

I tim redoslijedom treba stratificirati svoje obveze.

 

Pitanje koje se s pravom, postavlja:-„kako sve to može jamčiti netko tko se nije sposoban brinuti o vlastitoj sigurnosti“?

 

 

Radi pojednostavljenja, podsjetimo se ponovno: –

Predsjednica Republike Hrvatske je paketiće dijelila OSOBNO, SVOJIM RUKAMA!! Je li u nekom od tih paketića mogla biti naprava koja je namijenjena ugrozi života Predsjednice i osoba koje su nazočile događaju?

 

Ili izvrgavanje poruzi, što je uz zlonamjerno sudjelovanje medija, djelomice i postignuto!!

 

Iako mislim da sam već dovoljno objasnio koliko nam je sustav „krhak“, porozan, nedovršen, prepušten stihiji, kampanjski „programiran“, pokušajmo odgovoriti na jednostavna pitanja!!

 

Je li NETKO bio dužan PREGLEDATI sve predmete s kojima će Predsjednica doći u doticaj?

Taj pregled uključuje i “štih probu” izvjesnog broja primjeraka, u skladu s prosudbom stupnja ugroze, a NAJMANJE se morao detaljno pregledati JEDAN nasumično odabran paketić!!

 

Pored fizičke ugroze, Predsjednica je NEPREKIDNO, 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu, 30./31. dan u mjesecu, 12 mjeseci u godini i u sve godine mandata, izložena raznim drugim oblicima ugroze. Aktivnim ili pasivnim, izravnim ili neizravnim oblicima, u SVIM područjima djelovanja.

Kako osobno, tako i kao institucija. činjenica je da se Predsjednica okružila nesposobnom kamarilom. To je njeno pravo, ali i odgovornost koju ne može i nema s kim dijeliti.

 

Već dugo vremena, iz pozicije „onoga koji laje na karavane koje prolaze“, upozoravam na veliku pogibelj za nacionalne interese, kada je u pitanju izbor Savjetnice za nacionalnu sigurnost i obranu, osobe koja je nebrojeno puta pokazala da ne razumije i nema najnužnijih kompetencija za obnašanje tako složene i zahtjevne dužnosti. Više puta sam pisao o tome i pitao se:-“Zašto se Predsjednica ne oslobodi te osobe koja ugrožava nacionalnu sigurnost”?!!

 

Sada je ugrozila i OSOBNU sigurnost Predsjednice!!

 

NE, nisu u pitanju “čokoladice”.

 

Slažem se, ovo što rade mediji je zlonamjerno!! Plitko!! Banalno!! Na tragu vulgarne estradizacije vrlo ozbiljnih sigurnosnih i političkih pitanja.

 

No, puno je bitnije upitati se:-„Što radi Predsjednica, ako uporno inzistira na Savjetnici koja evidentno ugrožava, ne samo nacionalnu, nego i njenu osobnu sigurnost”??!

Objektivnosti radi, niti njem prethodnik Josip Buljević nije bio puno bolji. O tome sam pisao prigodom povijesno sramotnog presedana (u travnju 2015.godine) kada je Zoran Milanović (tada Predsjednik Vlade RH)) javno priznao da obavještajno-sigurnosni sustav radi „u hladnom pogonu“, bez smjernica za rad, da se financira privremenim odlukama Vlade, bez planova, bez upravljanja, bez koordinacije, bez ciljeva.

U takvim slučajevima, „kad nemaš zadaća, nema ni nadzora!! Što god uradio, dobro si uradio“!!

Kasnije se pokazalo da je Zoran Milanović „privatizirao SOA-u“, svojim interesima i interesima svoje stranke podredio njen rad, instrumentalizirao ravnatelja SOA-e kao oruđe u protiv Predsjednice RH, HDZ-a kao političke stranke, na čemu se (na kraju balade) „poskliznuo“ Tomislav Karamarko, pokušavajući ispraviti propuste Josipa Buljevića, podržati Predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović u njenom opravdanom, ali ishitrenom potezu smjene Dragana Lozančića i vraćanja obavještajno-sigurnosnog sustava pod nadzor institucija Hrvatske države.

 

I moglo bi se ovako u nedogled. Duboko i široko.

 

Postoji li u „institucijama“ Hrvatske države ZRNCE odgovornosti za smjer u kojemu plovi nacionalni brod?

Je li projekt „Strategije Domovinske sigurnosti“ samo „bacanje prašine u oči“ u nedostatku znanja, kompetencija i ideja i „kupovanje vremena“??!

 

PROSUDITE SAMI!!

 Ilija Vincetić /Hrvatsko nebo