Eva Ras: Moja porodica je preživela Aušvic, ali nije Tita

Vrijeme:2 min, 28 sec

 

“Pa, zar vama prija što govore da je za vreme Tita bilo dobro? Celu moju porodicu, onu koja je izbegla Hitlerov Aušvic i holokaust, Tito je pobio. I nisam ja jedina. A vi čitate svakodnevno kako je Titova vladavina bila fantastična. Svi znamo da je njegova vladavina rezultirala bratoubilačkim ratom jer se decenijama nisu rešavala nacionalna, imovinska pitanja. A vi me sa svojom mladošću gledate kao da ne razumete šta pričam. Neko mora da kaže istinu i da ne laže”

Glumica Eva Ras piše knjigu zasnovanu na kolumnama koje je pisala o Josipu Brozu Titu, komunizmu, socijalizmu, a otkrila je stravičnu sudbinu svoje porodice. “Sada će mi izaći i knjiga. Tri godine sam pisala kolumne za jedne novine i oni su mi dozvolili da pišem protiv diktatora. Pisala sam protiv Tita. Ne svaki put, ali uglavnom sam pisala protiv komunizma, protiv socijalizma i protiv Titove diktature. Sada objavljujem te kolumne.

“Imam 76 godina i mogu da umrem svakog dana i hoću sebi ovom knjigom da dignem spomenik dok sam živa”, kaže Eva, a na pitanje zašto uopšte još pominjemo Tita, Eva se pomalo ljuti: “Pa, zar vama prija što govore da je za vreme Tita bilo dobro? Celu moju porodicu, onu koja je izbegla Hitlerov Aušvic i holokaust, Tito je pobio. I nisam ja jedina. A vi čitate svakodnevno kako je Titova vladavina bila fantastična. Svi znamo da je njegova vladavina rezultirala bratoubilačkim ratom jer se decenijama nisu rešavala nacionalna, imovinska pitanja. A vi me sa svojom mladošću gledate kao da ne razumete šta pričam. Neko mora da kaže istinu i da ne laže”, kaže pomalo jetko Eva, a temperaturu joj dodatno podiže priča o njenoj oduzetoj penziji.

(…)

Kada je Eva u pitanju, besmisleno je govoriti o njenim godinama, jer ona je i dalje apsolutno svjesna vremena i okruženja. Oštra i prema sebi i prema okolini, savršen je sagovornik. Osim ako joj niste stali na žulj. Ni traga od umora, a humor oštar kao psovke. Koje izgovara sočno i često. Na pitanje šta ima novo, Eva i te kako ima novosti. “Evo, nedavno na festivalu Slobodna zona… Zamislite portugalskog reditelja koji snimi film od 70 minuta, a naslov je ‘Kako sam se zaljubio u Evu Ras’. Bilo je 20 gledalaca. Nije došao ni direktor Kinoteke, gde se film prikazivao. A ja imam 76 godina i ne mogu veće priznanje da dobijem nego da neko odgleda celu moju karijeru i napravi film. I to ne prostački film, nego ovaj koji je stigao već na deset festivala. On je napravio istoriju Crnog talasa kroz moje filmove sa tezom da se najbolji filmovi prave kada je diktatura najcrnja”, kaže Eva, prenosi “Puls”.

Više detalja na: http://www.nezavisne.com/magazin/jet-set/Eva-Ras-Moja-porodica-je-prezivela-Ausvic-ali-nije-Tita/402095

Eva Ras je srpska glumica, slikarca i spisateljica, porijeklom mađarska židovka. Rođena je u Subotici 1. siječnja  1941. Diplomirala je na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu.

 

Hrvatsko nebo

3 thoughts on “Eva Ras: Moja porodica je preživela Aušvic, ali nije Tita

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)