HNS i Sportska televizija odgovorili Mostu

Vrijeme:2 min, 24 sec

 

PREPUCAVANJA

“Održavamo stav Mosta nezavisnih lista kako će se zalagati za provedbu aktualnog Zakona, no bilo bi dobro da se pojedinci bolje upoznaju s odredbama Zakona o sportu, kao i konceptom presumpcije nevinosti koji je među osnovnim načelima svake demokratski uređene zemlje”, navodi HNS u priopćenju.

Hrvatski nogometni savez priopćenjem je odgovorio na poziv Mosta da glavni tajnik HNS-a Damir Vrbanović podnese ostavku do okončanja postupka koji se protiv njega i braće Mamić vodi na sudu u Osijeku.

“Za razliku od saborskog zastupnika Mosta Mire Bulja, Hrvatski nogometni savez poštuje jedno od osnovnih ustavnih načela, a to je presumpcija nevinosti. Kako Hrvatska kao moderna europska država vjeruje da je svatko nevin dok mu se ne dokaže suprotno, Hrvatski nogometni savez prepušta državnim institucijama da u pravednim postupcima utvrde opravdanost neke sumnje. Smatramo da je minimum građanske pristojnosti i poznavanja prava da se u bilo kojem postupku pričeka pravomoćna presuda prije nego što se indirektno osuđuje bilo koja osoba.

Zanimljivo je primijetiti kako istovremeno g. Bulj i Most nezavisnih lista nemaju nikakvih problema s činjenicom da su davanjem zastupničke pozicije i pripadajućeg saborskog imuniteta jednom svom članu omogućili prekidanje kaznenog postupka.

Nadalje, žao nam je što se saborski zastupnik Mosta Marko Sladoljev pridružio sve dužoj listi javnih osoba koje bez argumenata i poznavanja materije govore o primjeni Zakona o sportu. Ponavljamo i po stoti puta, Hrvatski nogometni savez poštuje Zakon o sportu i nitko nije dao i jedan argument koji bi osporio tu tvrdnju.

Stoga, podržavamo stav Mosta nezavisnih lista kako će se zalagati za provedbu aktualnog Zakona, no bilo bi dobro da se pojedinci bolje upoznaju s odredbama Zakona o sportu, kao i konceptom presumpcije nevinosti koji je među osnovnim načelimasvake demokratski uređene zemlje”, navodi HNS u priopćenju.

Saborski zastupnici Mosta su Sportsku televiziju proglasili neuspjelim ekspermentom  pa je i s te televizije uslijedilo priopćenje.

“Ako je problem deset olimpijskih medalja, onda netko ne zna o čemu priča. Ako je pokazivanje 116 hrvatskih sportova, sportskih grana i disciplina problem, onda o SPTV-u na taj način mogu pričati smo nevježe ili zlonamjernici. SPTV je političkim pritiscima još 2013. dovedena u iznimno tešku financijsku situaciju, koju su iskoristili subjekti izvan RH kako bi preuzeli prava na TV prikazivanje za gotovo sve hrvatske najpopularnije sportove i klubove.

Iz svega navedenoga ispada da nekome baš jako smeta da hrvatski sport, koji se financira javnim novcem,iako zakon drugačije kaže, ne može biti vidljiv svim hrvatskim građanima, nego ga se silom “zatvara” u kabelske i slične, vrlo skupe platforme, nedostupne većini Hrvata. Istodobno, SPTV, nenaplatna televizija vidljiva svima, se u zadnje dvije godine, sa 22. mjesta na ljestvici gledanosti svih kanala u RH, a koju radi nezavisna tvrtka, popeo na 12. mjesto iste te ljestvice, kao daleko najgledaniji sportski kanal u RH,” stoji u priopćenju koje je potpisao glavni urednik Jura Ozmec.

 

Marko Pavić/http://www.vecernji.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)