Provaljena operacija ‘KUM 1’ – Most i novi (stari) načini uhljebljivanja

Vrijeme:4 min, 39 sec

 

 

Nakon što je Upravno vijeće Hrvatskih voda, prema nalogu ministra Slavena Dobrovića i političkog tajnika Nikole Grmoje, snizilo kriterije za izbor zamjenika direktora kako bi na tu funkciju mogao doći prijatelj i kum predsjednika Hrvatskog sabora Bože Petrova – Mario Bukmir, u javnosti se ‘podigla medijska prašina’. S pravom ili ne i tko je pokrenuo javni medijski linč?

Inženjer građevine (s višom stručnom spremom) Mario Bukmir predstavljen je u javnosti kao voditelj projekta „Metković“.

Što je projekt Metković?

Prema javno dostupnim informacijama navedeni projekt obuhvaća razvoj sustava vodoopskrbe i odvodnje te uključuje izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Metković kapaciteta 18.400 ES i postrojenja za solarno sušenje mulja, 44,7 km gravitacijskih kolektora, 1,4 km tlačnih vodova, 16 kanalizacijskih crpnih stanica i rekonstrukciju 16,7 km vodoopskrbnih cjevovoda. Za navedeni projekt predviđeni iznos ulaganja iznosi 265 milijuna kuna i bit će financiran od strane EU-a u iznosu od 192 milijuna kuna što čini 72% troška investicije, a preostali će dio od 73 milijuna kuna ili 28% biti raspodijeljen na tri dijela između Metković d.o.o., Hrvatskih voda, te Republike Hrvatske.

Najviše hvale o Mariu Bukmiru izrekao je Nikola Grmoja, koji je rekao kako je Bukmir vodio velike milijunske projekte, poput projekta „Metković“, ali druge projekte nije niti spomenuo.

Bilo bi zanimljivo čuti o kojim drugim višemilijunskim projektima se radi?

Nikola Grmoja je govoreći o Bukmiru jasno rekao kako je to ‘njihov čovjek’, kako mu oni vjeruju. Možda je zaboravio dodati kako su on i Bukmir ista generacija, kako se jako dobro i dugo poznaju, a na kraju je ispalo kako je jedino sporno što je spomenuti Bukmir u kumskim odnosima s predsjednikom Hrvatskog sabora Božom Petrovom.

Kada je Petrov rekao kako on ne kadrovira, čini se da je on zapravo rekao istinu. Sve ukazuje na činjenicu kako je ova propala kumska operacija je zapravo bila u režiji Nikole Grmoje.

Stoga se nameće ključno pitanje: po čijem nalogu je ministar Dobrović zapravo mijenjao Statut Hrvatskih voda kako bi se realizirala operacija ‘Kum 1’?

Tim više što ministar Slaven Dobrović sigurno to ne bi učinio na svoju ruku, jer je svjestan činjenice kako bi takva promjena statuta bila protiv njegovih uvjerenja, jer on kao sveučilišni profesor sigurno nije zagovornik takvog političkog kadroviranja i nije izgledno da bi osoba poput Dobrovića bila za smanjivanje kompetencija za zamjenika direktora.

Prema takvoj logici bi onda trebalo u sistematizaciji Hrvatskih voda smanjiti stručnu spremu za sva druga ustrojbena mjesta?

Zar nije logično da zamjenik direktora ima veću stručnu spremu od svojih podređenih ili barem jednaku? Očito je ministar Dobrović to učinio po političkoj direktivi unutar vodstva Mosta nezavisnih lista? Pitanje je samo je li na račun i po direktivi kumske veze Bože Petrova s Bukmirom ili po generacijskoj povezanosti Nikole Grmoje s Bukmirom?! Ili je riječ o kompilaciji jednog i drugog?

Razlozi koje je naveo Nikola Grmoja su očito pokušali stvoriti dimni efekt prema kojemu je Mario Bukmir skoro svjetski prvak u izradi EU projekata, a argument za pokretanje operacije “Kum 1”, očito im je trebao biti navodni preventivni pokušaj spriječavanja koruptivne radnje u Hrvatskim vodama.

Međutim, oni koji poznaju situaciju u instituciji o kojoj je riječ tvrde da tamo ima toliko korupcije i nezakonitih radnji svih prethodnih struktura i uprava, a posebno u mandatu Plišić – Kukić, da MUP i Vlaho Orepić imaju što raditi barem idućih 10 godina.

Nakon što je operacija ‘Kum 1’ dobila iznenadni i nepredviđeni medijski publicitet, uslijedilo je storniranje iste, čime je ujedno zaustavljen novi pokušaj uhljebljavanja stranačkih kadrova, kumova, rodbine i osoba bliskih vodstvu MOST-a.

S obzirom na ovaj slučaj, koji je nadasve edukativan, u budućnosti valja obratiti pozornost na sva kadroviranja i prijedloge koje budu nominirali Nikola Grmoja i MOST-ova ekipa, a naravno i HDZ-ovci, jer ne treba smetnuti s uma da su u HDZ-u puno iskusniji u tome.

Sigurno bi bilo važno vidjeti kakvu ulogu u tome ima bivši predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, sugrađanin Ante Šprlje, Nikole Grmoje i Bože Petrova, a prema neprovjerenim informacijama i njihov politički savjetnik u sjeni.

Neki detalji iz ne tako daleke prošlosti nedvojben su pokazatelj metodologije koju je barba Luka ranije primjenjivao. Temeljem toga nije teško doći do zaključka da barba Luka zna kako može pomoći svojim sugrađanima. Ne zaboravimo da barba Luka jako dobro zna kako se statutarnim, zakonodavnim i drugim promjenama stvaraju pretpostavke za uspješna kumsko-rodbinska kadroviranja.

Petrov, Grmoja i ekipa imali su svojevrsni peh, pa je ovaj slučaj iz Hrvatskih voda ‘naglo’ dobio veliku medijsku pozornost. Naravno, treba biti posve iskren i reći kako ova medijska operacija, temeljen koje je provaljen plan “Kum1”, nije nikakav uspjeh HDZ-a, nego je prije svega rezultat SDP-HNS-ovih operacija kako bi, koliko toliko, zaustavili smjenu svojih kadrova.

Podsjećanja radi, riječ je o Milanović-Pusićkinim kadrovima koje su pred izbore htjeli zacementirati raznim uredbama i zakonima koje je donijela Milanovićeva Vlada, a prije toga su iskadrovirali svoje prijatelje, kumove, poznanike, rodbinu i partijske drugove na svim razinama.

Medijsko provaljivanje operacije “Kum1” svojevrsna je upozorba vodstvu HDZ-a i Mosta. Takvih će operacija zasigurno biti više nakon što SDP okonča unutarstranački izborni process i postane organizirana oporbena stranka.

Na koncu, očito je da HDZ i Most moraju dodatno urediti odnose kako se operacije poput ove ne bi događale. U protivnom, vrijeme će neupitno činiti svoje i svakim danom će se nametati pitanja:

-Koliko dugo će MOST i HDZ izdržati zajedno?

-Da li je moguć scenarij kao onaj s Karamarkom?

– Može li Božo Petrov, uoči lokalnih izbora, raspustiti Hrvatski sabor?

 

Viktor Ljubanić/HRSvijet.net/http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)