Ovčara – Neispričana priča 29.11.2016. u Rijeci

Vrijeme:1 min, 56 sec
_igp0409
Irena Kačić, Ivana Jurković, Mario Špionjak, Nikica Maravić

Dokumentarni film Ovčara – Neispričana priča u produkciji Nacionalnog sindikata policije Ministarstva unutrašnjih poslova RH bit će prikazan u Rijeci, u utorak, 29. studenog 2016. u organizaciji NSPMUP-a RH i Zajednice Udruga proizašlih iz Domovinskog rata Primorsko goranske županije. Objavljeno je to danas, 25. studenog 2016. na konferenciji za novinare koju je vodila predsjednica Irena Kačić, supruga legendarnog vukovarskog zapovjednika Petra Kačića – Srednjeg Bojlera i majka najmlađeg pogubljenog na Ovčari – Igora Kačića.

Rukopis smrti koji se iščitava od 1945. do 1991. prepoznatljiv je, i stoga je temeljna zadaća upoznati hrvatsku javnost s istinom koja život znači.

OVČARA – NEISPRIČANA PRIČA

 

  • Autor filma je Nikola Kajkić, predsjednik Nacionalnog sindikata policije MUP-a RH. Nikola Kajkić je i autor monografije Hrvatska policija u obrani Vukovara .
  • Film je financiran sredstvima Nacionalnog sindikata policije koji je ujedno scenarist i producent dokumentarnog filma „Ovčara – Neispričana priča“, te u manjem dijelu donacijama. 3,5 godine se radilo na filmu i prikupljala se dokumentacija.  U filmu je animirane crteže izradio  akademski kipar iz Vinkovaca Mate Granić.
  • Film govori  i istinitom i stvarnom  događanju 20./21. studenog 1991. godine  kada je nakon pada Vukovara iz vukovarske bolnice odvedeno  300 osoba, zarobljenih hrvatskih branitelja, civila i ranjenika koji su  sa 6 autobusa odvedeni na Ovčaru gdje je njih 276  pogubljeno
  • Do danas pronađeno 200 žrtava Ovčare, za 76 se traga
  • U RH ne postoji oformljen dosje o Ovčari, slučaj je 2003. godine RH je  prepustila javnom tužiteljstvu Srbije u čijoj je nadležnosti nastavljen postupak, procesuirano je 18 osoba, od kojih je 13 osuđeno te naknadno oslobođeno radi proceduralnih pogreški.
  • Najmlađa žrtva imala je 16. godina, a najstarija 84 godine, među kojima je bila i trudnica u 7. mjesecu trudnoće. Prilikom njenog smaknuća, pucano joj je i u trbuh što daje dodatnu težinu opisu svireposti egzekutora. U filmu su navedena imena svih počinitelja i njihovih uloga u masakru na Ovčari.
  • Za njih 57 podnijeta je kaznena prijava – koordinacija udruga branitelja i Nacionalnog sindikata policije
  • Nakon objavljivanja filma javljaju se počinitelji zločina, koji žele dati svoju izjavu i svjedočiti o zločinu na Ovčari.
  • Premijera filma: Varaždin, Novi Marof, Zagreb, Posušje, Split, Bakar, Dubrovnik, Zadar, Ljubuški, Rijeka

 

 

 

Vedrana Spadoni/Hrvatsko nebo

 

Odgovori