Vlada HRHB nikada nije donijela ni jednu nečasnu odluku, Hrvati su tri puta spasili BiH

Vrijeme:2 min, 7 sec

 

VLADO ŠOLJIĆ:

U mostarskom hotelu Ero, gdje je prije 25 godina održana prva sjednica Vlade Hrvatske Republike Herceg Bosne, u spomen na taj povijesni događaj danas su se u istoj dvorani okupili ministri i drugi dužnosnici Herceg Bosne. Minutom šutnje odali su počast, u međuvremenu, umrlim članovima Vlade, pročitali pismo upućeno dužnosnicima Herceg Bosne u Haagu, te priopćenje za javnost s današnjeg zasjedanja, javlja Hrvatski Medijski Servis.

– Sve sjednice Vlade su bile javne, sa svih sjednica postoje zapisnici i audio snimci. Vlada Herceg Bosne nkada ni na jednoj sjednici nije donijela ni jednu nečasnu, a kamo li zločinačku odluku, kazao je nekadašnji ministar obrane i ministar gospodarstva HR HB Vlado Šoljić.

Podsjetio je kako su Hrvati tri puta spašavali Bosnu i Hercegovinu. – Prvi put izlaskom na referendum o neovisnost, drugi put glasovanjem u Skupštini BiH, kada su zasjedanje napustili srpski zastupnici, a kada je proglašena neovisnost BiH i treći put vojno braneći većinski hrvatske prostore u BiH i Bosnu i Hercegovinu, kazao je Šoljić.

– Mi i dalje ostajemo privrženi ciljevima Herceg Bosne, a to nije nikakvo rušenje niti razgradnja, već naprotiv očuvanje Bosne i Hercegovine u kojoj će Hrvati biti ravnopravan narod.

Bivši dopredsjednik Vlade HR HB Drago Bilandžija kazao je da su Hrvati opstali i ostali na prostorima na kojima je djelovala Vlada H HB i HVO, dok je njihov broj drastično smanjen na područjima koje je kontrolirala Armija R BiH.

Nekadašnji ministar Stjepo Pranić podsjetio je kako je pravni sustav Herceg Bosne zajedno s pravnih sustavom R BiH inkorporiran u hrvatsko-bošnjačku Federaciju, te da je u Washingtonskom i Daytonskom sporazumu zapisano da sve odluke i zakoni ovih dvaju eniteta ostaju na snazi, sve dok se u Parlamentu  FBiH ne izglasaju novi, zamjenski zakoni i odluke.

Na novinarsko pitanje što misli o logorima u Herceg Bosni Vlado Šoljić je kazao: isto što i o logorika pod kontrolom Armije R BiH, samo što je tih logora bilo više, u njima je bilo zotočeno više Hrvata i počinjeno više zločina nad Hrvatima, nego obrnuto, s tom razlikom da se te logore danas naziva sabirnim centrima.

Na današnje okupljanje stigli su bivši ministri i drugi dužnosnici Herceg Bosne iz svih dijelova BiH. Među njima su bili: Ilija Kožulj, Željko Obradović, Zulfo Robović, Damir Ljubić, Pavo Boban, Drago Bilandžija, Ivan Čuljak, Neven Tomić, Ile Krezo, Slobodan Božić, Ivan Bagarić, Bariša Čolak, Božo Ljubić,  Stjepo Pranjić, Nikola Antunović, Ivan Vrankić i drugi.

Iako su željeli, zbog bolesti nisu mogli doći Mile Akmadžić, Ilija Žuljević i Nikola Grabovac.

 

Večernji list/http://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

One thought on “Vlada HRHB nikada nije donijela ni jednu nečasnu odluku, Hrvati su tri puta spasili BiH

Odgovori