USUSRET OBLJETNICI : Prvi put nakon rata okupljaju se ministri iz Vlade Hrvatske Republike Herceg Bosne

Vrijeme:1 min, 56 sec
Četrnaest ministara i bivših dužnosnika u Vladi Hrvatske Republike Herceg Bosne okupit će se sutra u Mostaru prvi put nakon rata te će održati neformalnu sjednicu u povodu osnutka Hrvatske zajednice Herceg Bosne u Grudama 1991. godine, doznaje “Večernji list” od organizatora.

Haaški uznici

Svoj dolazak potvrdilo je 14 dužnosnika i ministara, a drugi su svoju izočnost opravdali neodgodivim obvezama. Nekoliko njih je preminulo, dok se bivši premijer Jadranko Prlić, Bruno Stojić i Valentin Ćorić nalaze u haaškome pritvoru gdje očekuju drugostupanjsku presudu. 
Svoj dolazak potvrdili su bivši ministri i zamjenici ministara u Vladi Vlado Šoljić, Ilija Kožulj, Ivan Čuljak, Ile Krezo, Jozo Marić, Mile Akmadžić, Zulfo Robović, Željko Obradović, Drago Bilandžija, Neven Tomić, Nikola Antunović, Marinko Bošnjak, Slobodan Božić i Ivan Vrankić. 
Kako stoji u najavi, pozvani su svi oni koji su bili članovi Vlade HR HB u različitim razdobljima. 
“Zajednički interes za boljitak našeg hrvatskog naroda u kritičnom razdoblju nas je zadesio u radu u Vladi HR HB. Svjesni smo da danas nismo potpuno jednakih mišljenja i pogleda na stvarnost u BiH i načine rješavanja otvorenih pitanja, ali, smatramo prevažnim istaknuti da smo svoje dužnosti u Vladi HR HB obavljali časno i predano koristeći svom narodu i radeći u interesu Bosne i Hercegovine, domovine triju jednakopravnih naroda i drugih koji u njoj žive”, navodi se u pozivnici. Također je navedeno kako su mnogi od hrvatskih dužnosnika i prije Domovinskog rata, a i poslije potpisivanja mirovnih sporazuma obavljali ili još uvijek obavljaju različite dužnosti u Federaciji BiH i BiH zbog čega je potrebno promovirati vrijednosti Herceg Bosne.

Dvije obljetnice

“Mislimo kako se možemo ponositi onim što smo radili i u Vladi HR HB i na drugim dužnostima radeći, prije svega, za svoj hrvatski narod, ali i u interesu Bosne i Hercegovine i drugih koji u njoj žive”, navedeno je u pozivu. Uz susret ministara u nekadašnjoj Vladi Herceg Bosne u četvrtak će se održati akademija te će se položiti vijenci, gdje će ratni ministri položiti vijenac umrlim članovima Vlade HR HB poginulim braniteljima i svim nastradalim u Domovinskom ratu na spomenik kod Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru. Hrvatska zajednica Herceg Bosna osnovana je u Grudama 18. studenoga 1991., istoga dana kada je pao Vukovar pred nastupajuću agresiju na bh. Hrvate i BiH.
 

 

Zoran Krešić /Večernji list /http://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori