Ovčara neispričana priča, a krvoloci na slobodi

Vrijeme:1 min, 5 sec

Nema odabrana galerija ili galerija je izbrisan.


Film OVČARA – NEISPRIČANA PRIČA, scenarista Vladimira Andrića i Nikole
Kajkića u režiji Vladimira Andrića prikazan je 15. studenog 2016. u prepunom Domu kulture u Bakru u organizaciji Hrvatskog časničkog zbora PGŽ, Udrugom Specijalne policije Ajkule i UHBDR Grada Bakra. Film je realiziran bez kune iz HAVCa i državnih sredstava u produkciji Nacionalnog sindikata policije MUP-a .


Na Ovčari je 20. i 21. studenoga 1991. od 17 sati do 1 sat ujutro ubijeno 276 osoba, a još se traga za posmrtnim ostatcima 76 osoba. Od tristo zarobljenih civila i branitelja koji su izvedeni iz vukovarske bolnice na stražnji izlaz samo su neki na putu do Ovčare spašeni na molbu bolničkog osoblja.

Najmlađa žrtva imala je 15, najstarija 84 godine, a među žrtvama je bila i Ružica Markobaši koja je ubijena u sedmom mjesecu trudnoće.

Film navodi imena počinitelja. Zbog tog je zločina 13 osoba bilo nepravomoćno osuđeno na Specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu, ali se oni sada nalaze na slobodi jer je presuda dvaput ukinuta.

Naime, drž. odvj. na čelu s Bajićem prepustilo je pravosuđu Srbije procesuiranje zločinaca s Ovčare. Poznati su počnitelji koji i danas žive u Hrvatskoj i Vukovaru, na slobodi.

Vedrana Spadoni Štefanić/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)