Katica Amidžić Peročević : Tko kaže da su ozbiljni poslovi za ozbiljne ljude?

Vrijeme:6 min, 4 sec

 

Novinar Stanković je u svojoj emisiji Nedjeljom u 2, 13. studenoga ove godine, nakon izlaska iz studija uvaženog zastupnika Pernara, izrekao rečenicu, koja bi mu trebala biti temeljni postulat, kao i svakom novinaru koji pretendira na atribut dobroga novinara, a to je, „eto, sami zaključite“.

Znam da je uvriježeno mišljenje kako je Stanković vrhunski novinar, pretpostavljam da je pobrao i nagrade i lovorike onih koji tako misle, ali ja sam staromodna, i ne mislim tako, pa nisam redoviti gledatelj njegove emisije, ali povremeno me neki od gostiju zanima, pa pogledam.

Naime, smatram dobrim novinarom onoga koji s čovjekom razgovara tako da o njemu sama donesem sud, a da ne znam koji je svjetonazor i kakovo je političko stajalište samoga novinara, osim ako je komentator. Smatram da o novinarovom svjetonazoru i političkom opredjeljenju slušatelji i gledatelji ne bi smjeli saznavati iz razgovora s osobom s kojom nas se upoznaje. Novinar bi trebao biti samo medij putem kojega dobivamo informacije o osobama koje nam se predstavljaju. A novinar Stanković razgovara na način isljednika, i to, u pravilu, prozivajući sugovornika koji je drukčijeg svjetonazora i političkog opredjeljenja, „hvatajući ga za gušu“, sve do priznanja da je gost u krivu, a novinar u pravu. Zato bi mu rečenica kojom je pozvao gledatelje da sami zaključe, nakon kratkog razgovora s uvaženim zastupnikom Pernarom, trebala biti polazište u razgovoru sa svakom osobom. Zna on to dobro, ali drugi su mu ciljevi.

Gostovanje na HTV-u uvaženog zastupnika Pernara izazvalo je moju znatiželju, jer radi se o mladom čovjeku o kojemu ništa ne znam, a čovjek ima priliku odlučivati o pitanjima koja se tiču i moga života. I upravo je nevjerojatno koliko se o čovjeku može saznati u petnaestak minuta.

Prvo, daje si ogroman značaj u demokratizaciji hrvatskog društva, što je pozitivno, jer tko će te smatrati važnim, ako se sam takovim ne smatraš.

Drugo, otkrio nam je da ne poštuje hrvatske zakone jer ne plaća preplatu HRT-u. To, osim što ne bi mogla biti referenca za dužnost koju obnaša, nije dobra poruka onima koji je plaćaju, jer ispadaju bedaki. Narod koji ga bira plaća, a on, njihov tribun, ne plaća!

Bilo je jasno da s porezima nije „na ti“. Sve je pobrkao, kako to već ide kada nisi upućen u ono o čemu govoriš. Njemu je sve isto, i porez na dohodak, i PDV i fiskalizacija, a tu je upleo i „velikog brata“, kako reče, globalnu agendu, koja putem fiskalizacije ima uvid u osobne tajne poreznih obveznika.

Ispalo je da ne zna kako nije svejedno o kojem porezu se radi. Postoji značajna razlika u mogućnostima utjecaja na socijalnu politiku putem poreza na dohodak u odnosu na PDV-a, koji uopće nije podoban kao instrument socijalne politike. Što se fiskalzacije tiče, i ja sam bila protiv, ali iz drugih razloga. Naime, bilo bi dobro narodu podastrijeti njene učinke u odnosu na troškove koje je imala i još uvije ima država i porezni obveznici za taj projekt.

Uvaženi zastupnik Pernar u fiskalizaciji vidi program globalna agende, i nije mu čudno da ta agenda putem fiskalizacije napada samo Hrvatsku, jer to je izum „naše pameti“. Svijet se toga nije dosjetio, iako ubire poreze puno duže od nas i tehnološki je puno razvijeniji od nas, a sigurno nam je prodao i hardvere i sofvere. Velikog brata očito najviše zanima hrvatska potrošnja, jer se računi „fiskaliziraju“ samo u potrošnji. A ona je, kao što znamo, enormna i za svjetske razmjere, jer su Hrvati bogati i puno troše i to isključivo u tuzemstvu.

A posebno je upućen u podatke o utjecaju HDZ-a na dalekovidnici. Baš se čudim da mu novinar Stanković u tom dijelu emisije nije postavio pitanje o tajnim sastancima Gorana Radmana, bivšeg ravnatelja HRT-a, staroga hadezeovca i katolika, i Tomislava Karamarka, bivšeg predsjednika HDZ-a. To je bila suradnja za napisati novi roman veličine povijesnoga romana „Qou Vadis“, s osnovnom temom kako, bez obzira tko je na vlasti, samo HDZ ima pravo formirati programsku politiku i utjecati na zapošljavanje na HRT-u. Pa i sam novinar Stanković, koji desetljećima ima svoju ekskluzivnu emisiju na HTV-u, dokaz je da su radio i televizija HDZ-ovi. On u svakoj emisiji najprije zapjeva odu HDZ-u i njihovom prvom predsjedniku, dr. Franji Tuđmanu. Emisije koje sam gledala bile su sama počast Tuđmanu, a svaki koji bi spomenuo detuđmanizaciju, bio bi grubo prekinut od novinara Stankovića, jer nije dopustio da se njegov idol blati. Zato uvaženom zastupniku Pernaru nije postavljao potpitanja, jer tko zna, ako on ne zna, da je HRT hadezeov pentagon.

Početkom srpnja ove godine, dakle prije izbora, pišući o čudnovatim kljunašima na hrvatskoj političkoj sceni, u koje ubrajam i živi žuti zid, na jednom portalu sam napisala da su nekada očevi govorili sinovima: „sine, ako ti ne ide škola, upisat u te u partiju“. A danas, ako ti ne ide škola, odi u politiku, što je u biti isto, samo što sada ima više partija. Tako i „nevini Sinčić svih majki“, zalegne nekoliko puta pred prostorom za deložaciju, i evo ga u Saboru! Ne moraš završiti fakultet niti imati bilo kakovo radno iskustvo, legneš pred zgradu, policija te unese u „maricu“ možda dobiješ i koju „maru“, ali Bože moj, sve za Sabor. Je li on i njegovo društvo ikada uspjelo stvarno, ne zaustaviti, nego obustaviti ovrhu, nije mi poznato, ali da je zelen i mlad, bez znanja i iskustva uzeo pravo za odlučivanje o sudbini države, nema zbora. Koji on to program može imati, a još više provesti? Ono što je njegov „program“, svodi se na izmjenu ovršnog zakona, da ga policajci više ne prenašaju. Kaže da ima u programu i monetarni suverenitet. Kao, on je upućen u monetarni sustav. Jeste da ekonomisti već odbrojavaju do uvođenja eura umjesto kune, ali on priča narodu o monetarnom suverenitetu. Viče kao Kalimero, to je nepravda, to je nepravda, a budimo realni, što može mladom čovjeku biti pravedno na ovome svijetu! No, eto njega u Saboru, on je politički faktor, s njim se pregovara, novinari ga stalno nešto pitaju, kao on ima što za reći, a da se ne odnosi na gubitak studentskih prava. Ali, mora se priznati, skinuo se roditeljima s grbače, a nama natovario. Da smo mi Hrvati Eskimi, bili bismo najveći potrošači hladnjaka na svijetu!

Eto, dva mjeseca prije izbora, htjela sam se našaliti s našom političkom scenom, kad ono poslije izbora u rujnu, još ozbiljnije, eto i Pernara. E moj narode, znaš koga birati i od koga očekivati dobro.

Ja volim „oriđinale, jer su oni izraz i spomen na davno umrle ljudske slobode, ubijene od političke korektnosti. Politički korektni su dosadni jer znaš što će reći, kako će reći i svi će reći isto. No, za biti oriđinal trebalo bi biti prosvijećen, trebalo bi puno znati i imati veliko životno iskustvo. Posebice ako se radi o oriđinalima koji odlučuju o stvarima koje se tiču života naroda.

Da zaključim, riješivši poreze, fiskalizaciju, globalnu agendu, neplaćanje HRT preplate, užas postojanja HDZ-a i njihovog utjecaja na programsku politiku televizije, izraelsko palestinske odnose, sve u petnaestak minuta, uvaženi zastupnik Pernar išetao je iz studija. Mislim da je, ipak, shvatio da se zapetljao „kao pile u kučine“ i da bi mogao zaglibiti u pustinji Negev (pustinja u Izraelu), u koju je, ničim izazvan, ušetao.

 

Zagreb, 16. studenoga 2016.

Katica Amidžić Peročević/Hrvatsko nebo

One thought on “Katica Amidžić Peročević : Tko kaže da su ozbiljni poslovi za ozbiljne ljude?

  1. Haha, “…skinuo se roditeljima s grbače, a nama natovario.” Kamo sreće da je jedini kojem je dosadio playstation pa došao u “realityshow”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)