Kaptol poručio Ostojiću : ‘Laži, laži, ostat će nešto od te laži’

Vrijeme:5 min, 24 sec

 

 

Ranko Ostojić obećao reviziju ugovora s Vatikanom

Ranko Ostojić obećao reviziju ugovora s VatikanomIzvor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Kandidat za predsjednika SDP-a Ranko Ostojić predstavio je u srijedu svoj izborni program te najavio da će, postane li predsjednik stranke, inicirati pregovore za reviziju ugovora s Vatikanom, a u škole uvesti građanski odgoj.

“Moja je Hrvatska sekularna Hrvatska i branit ću je”, poručio je Ostojić članovima i simpatizerima SDP-a okupljenima u vidikovcu nebodera na središnjem zagrebačkom Trgu bana Jelačića.

Ostojićev program, među ostalim, predviđa stranačke predizbore za SDP-ove kandidate za sve lokalne, regionalne i državne dužnosnike koje se bira izravno – načelnike, gradonačelnike, župane i predsjednika RH.

“Jedan čovjek nije stranka”, rekao je Ostojić, koji smatra kako će novi predsjednik SDP-a morati riješiti problem nedostatka komunikacije, nesloge i “bijega od odgovornosti unutar stranke”.

“Ti problemi su jasan znak zašto nismo uspjeli na ovim izborima, zašto nismo dobili povjerenje građana, ali ni naših članova i članica”, ocijenio je Ostojić te ocijenio kako je vrijeme da SDP okrene novu stranicu.

Predlaže da se svi stranački dužnosnici, od predsjednika do članova općinskih i gradskih odbora, imenuju po načelu “jedan član – jedan glas”.

“Prošlo je vrijeme naputaka iz centrala s Iblerova trga, gradskih i županijskih središta. Mislite svojom glavom, ne dopustite da predsjednici misle umjesto vas”, pozvao je Ostojić SDP-ovce.

Planira i registraciju simpatizera stranke

Obećava i da će se članovi Glavnog odbora i županijskih odbora SDP-a birati regionalno, kako bi u stranačkim tijelima bile zastupljene sve lokalne organizacije.

Ostojić jamči i ravnomjernu zastupljenost spolova na SDP-ovim kandidacijskim listama. Činjenicu da SDP na listama za Sabor nije poštovao tzv. žensku kvotu nazvao je sramotnom te poručio da će, ako treba, uvesti i “zip model”, odnosno osigurati da se na stranačkim listama naizmjence kandidiraju muškarci i žene.

Obećava i neposrednu komunikaciju članstva sa strankom te unaprjeđenje stranačkih baza, kako bi stranka mogla iščitati kompetencije svojih članova i u svakom trenutku znati tko može konkurirati za koju dužnost.

Ostojić bi uveo različite razine sudjelovanja u životu stranke, odnosno dvije kategorije članova – podupiruće i redovne te titulu počasnog člana SDP-a.

Planira i registraciju simpatizera stranke, koje će SDP redovito obavještavati o svojim aktivnostima te jačanje suradnje s lijevo orjentiranim intelektualcima, sindikatima i građanskim udrugama.

Kad je riječ o samoj organizaciji stranke, smatra da je nužna jasna podjela dužnosti unutar Predsjedništva SDP-a po teritorijalnom i programsko-političkom načelu.

Funkciju glavnog tajnika stranke Ostojić bi podijelio na dvije – političkog i organizacijskog tajnika. Organizacijski bi skrbio o koordiniranju rada stranačkih tijela od lokalne do nacionalne razine i ne bi smio obnašati ni jednu drugu stranačku ili javnu dužnost, a politički bi u suradnji s predsjednikom SDP-a pripremao političke stavove stranke.

“Optužuju nas da smo neoliberali, ali istovremeno i da smo komunjare”

Posebnu ulogu Ranko Ostojić je namijenio stranačkim savjetima, u kojima će članovi stranke u suradnji sa sindikatima i nevladinim sektorom raditi na stvaranju sektorskih politika.

Organizacijske promjene očekuje i u lokalnim organizacijama – u manjima bi ukinuo općinske i gradske odbore, a odluke bi se donosile većinom nazočnih na zborovima.

Što se tiče političke profilacije SDP-a, Ostojić kaže kako se SDP-u predbacuju unutarnje svađe, da nisu ljevica itd..

“Optužuju nas da smo neoliberali, ali istovremeno i da smo komunjare, da smo pretjerali s desničarenjem, ali i da radimo protiv Hrvatske. Mi znamo što je istina, znamo da smo drugačiji, znamo za koje se vrijednosti borimo, znamo koliko vrijedimo”, kazao je Ostojić.

Ostojić nema dvojbe oko karaktera SDP-a kao lijeve stranke, ali upozorava da stranka već godinama izvan izborne kampanje nije samostalno producirala ni jedan relevantan programski dokument te obećava da će, postane li predsjednik, u roku od godine dana sazvati programsku konvenciju koja će utvrditi novi program i statut stranke.

“Borit ćemo se za svoje politike u Saboru, na diplomatskim domjencima, ali ako treba izići ćemo i na ulicu, jer moramo pomoći onima koji se bore za socijaldemokratske vrijednosti”, rekao je.

Na predstavljanju programa govorio je i predsjednik povjerenstva za provedbu strategije razvoja obrazovanja Neven Budak, koji je naglasio kako je nužno da novi predsjednik SDP-a podupre punu provedbu strategije, posebno kurikularne reforme, u obliku u kojem je predložena.

Ostojić je, pak, najavio da će i na drugim skupovima u unutarstranačkoj kampanji predstavljati sektorske programe te pozvao i druge kandidate da učine isto.

 

 

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije oglasio se priopćenjem o Ranku Ostojiću u kojemu ‘samo usput spominjemo poslovicu za koju kažu da se njome dobro služila jedna politička organizacija iz prošlih vremena, a koja glasi: „Laži, laži, ostat će nešto od te laži.“

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

U nedjelju, 13. studenog 2016., Jutarnji list u članku Slavice Lukić prenosi riječi Ranka Ostojića u kojima kandidat za predsjednika SDP-a iznosi neistinite tvrdnje u vezi događaja pred početak konstituirajuće sjednice Hrvatskog sabora 14. listopada 2016. godine.

U članku stoji: „Na konstituirajućoj sjednici Sabora prošlog mjeseca pozvao sam kardinala Bozanića na stranu i rekao mu da ću se, izaberu li me za predsjednika SDP-a, založiti za reviziju vatikanskih ugovora s Hrvatskom. Uslijedio je kratak muk nakon kojeg mi je odvratio da su njegova vrata uvijek otvorena za razgovor – rekao nam je SDP-ovac Ranko Ostojić.“

Susret kardinala Josipa Bozanića, zagrebačkog nadbiskupa, i kandidata za predsjednika SDP-a Ranka Ostojića dogodio se na posve drugačiji način. Prije same konstituirajuće sjednice Hrvatskog Sabora gospodin Ostojić samoinicijativno je pristupio kardinalu Bozaniću, koji se s mons. Želimirom Puljićem, predsjednikom HBK, nalazio na drugoj strani saborske dvorane. Gospodin Ostojić, pozdravivši kardinala Bozanića, upitao ga je bi li ga Kardinal mogao primiti na razgovor, na što je Zagrebački nadbiskup potvrdno odgovorio, kao što to čini u drugim sličnim prigodama. To je sav sadržaj tog susreta, kojemu je nazočio i mons. Puljić.

U gore navedenom konstatiramo da je jedino točno da je kandidat za predsjednika SDP-a gospodin Ostojić, u sabornici prije konstituirajuće sjednice Hrvatskog Sabora tražio prijem kod kardinala Bozanića, a sve drugo je izmišljena priča koja bi zacijelo trebala služiti nekoj drugoj svrsi. Nije istina da je gospodin Ostojić kardinala Bozanića „pozvao na stranu“, kao što nije istina ni da je gospodin Ostojić uopće spominjao svoju kandidaturu za predsjednika SDP-a. Također, gospodin Ostojić nije spomenuo nikakvu reviziju bilo kojih ugovora pa niti „vatikanskih ugovora s Hrvatskom“, kao što tvrdi novinarki gđi Lukić.

Ovdje samo usput spominjemo poslovicu za koju kažu da se njome dobro služila jedna politička organizacija iz prošlih vremena, a koja glasi: „Laži, laži, ostat će nešto od te laži.“

 

 Hr.N1.info/http://hr.n1info.com/a162098/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori