D. Tolić: Hrvatskoj je već presuđeno za ‘agresiju’ u Hercegovini i srednjoj Bosni

Vrijeme:5 min, 42 sec

Pravosudno silovanje u BiH pretvorilo se u lov na vještice i ima vrlo jednostavan cilj – kolektivno optužiti BiH Hrvate i njihovo vojno i političko vodstvo

Do sada je pred Sudom Bosne i Hercegovine osuđeno 17 hrvatskih branitelja i časnika Hrvatskoga vijeća obrane, za što im je izrečeno zatvorskih kazni u visini od 163 godine, što u prosjeku iznosi deset godina zatvora po optuženome. Istodobno, protiv još 35 branitelja vode se sudski postupci, no taj broj ni izbliza nije konačan jer se brojni postupci vode pred nižim sudovima – od Republike Srpske do županijskih sudova. I kada bi se promatralo u postotcima koliko je Hrvata optuženo, a koliko procesuirano, moglo bi se zaključiti kako sada najmanje sudjeluju u procesuiranju ratnih zločina ako se pri tome ne u uđe u sadržaj optužnica i biranja pojedinaca koji se progone. Naime, samo među Hrvatima optužena su ili osumnjičena dvojica generala, a kvalifikacije optužnica govore o neskrivenim namjerama političkih središta moći među Bošnjacima koji upravljaju državnim pravosuđem i nastoje na taj način rješavati i druge procese u zemlji zarobljenoj u labirintu daytonskih nesporazuma i ratnih trauma.

Velikobošnjački projekt

Prije negoli su iz sarajevskoga Državnoga odvjetništva, koje doslovno ‘posluje’ kao ispostava bošnjačke ratne HVO Orasjepolitike, uputili uhidbeni nalog za desetoricu najviših hrvatskih časnika i pripadnika HVO-a u Bosanskoj Posavini, pred državnim su pravosuđem već izrečene presude protiv petorice Hrvata, dok je jedan od njih Mato Baotić duže od godinu dana u zatvoru. On je u ratu bio zapovjednik Voda Vojne policije te se tereti za silovanje. Ilija Jurić iz Odžaka tereti se za ratne zločine nad srpskim zarobljenicima, kao i Ante Golubović, i protiv njih se vodi sudski postupak. Mato Čondrić oslobođen je optužaba za silovanje u Bosanskomu Brodu, Josip Tolić osuđen je na 10 godina, dok je Ivica Vrdoljak iz Dervente dobio zatvorsku kaznu od pet godina za zlostavljanje zarobljenih srpskih civila. Najviše je optuženih Hrvata s područja Hercegovine gdje se nastoji pod svaku cijenu potvrditi zajednički zločinački pothvat nastao u kuhinji Haaškoga tribunala i po kojemu je jedino Hrvatska u krvavome raspadu Jugoslavije komadala teritorij druge zemlje, BiH, s najtežim kvalifikacijama zločina, dok nijedna druga strana nije ništa slično činila. Uostalom, već je donesena jedna takva presuda koja ima kvalifikaciju međunarodne agresije, bez obzira na to što se sudilo pojedincu. Tako je Željko Jukić iz Rame dobio 15 godina zatvora. Njega se teretilo da je kao pripadnik HVO Brigade ‘Rama’, u razdoblju od srpnja do kraja rujna 1993. godine, u okviru navodnoga ‘širokog i sustavnoga napada vojnih snaga HVO-a i HV-a usmjerenoga protiv civilnoga bošnjačkog stanovništva općine Prozor’ vršio progon civilnoga stanovništva bošnjačke nacionalnosti na političkoj, nacionalnoj i vjerskoj osnovi, sudjelujući u ubojstvima, prisilnim nestancima i drugim nečovječnim djelima učinjenima u namjeri nanošenja velike patnje i ozbiljne tjelesne i psihičke povrede. Slične su presude izrečene u nekoliko haaških slučajeva za Hercegovinu i središnju Bosnu. Ove kvalifikacije najbolje govore u o postojanju pravoga zajedničkog zločinačkog pothvata u Tužiteljstvu i Sudu BiH.

Dvojica generala

Jedino se među Hrvatima procesuiraju dva generala. To je Đuro Matuzović iz Orašja, protiv kojega se očekuje podizanje optužnice, i Zlatan Mijo Jelić, koji je zapovijedao Specijalnom policijom na području Mostara. Za njega Djuro Matuzovicsu u optužnici doslovno prepisane kvalifikacije navodnoga zajedničkog zločinačkog pothvata koji je već nepravomoćno presuđen u Haagu protiv šestorice nekadašnjih hrvatskih dužnosnika Herceg-Bosne. Jelić se nalazi u Hrvatskoj i želi da mu se ondje sudi ne vjerujući bosanskohercegovačkom pravosuđu. Drakonske je kazne do sada Sud BiH izrekao protiv nekadašnjega zapovjednika II. bojne u Mostaru – Marka Radića Make – koji već 11 godina trune u zatvoru u Mostaru. Dobio je 21 godinu zatvora za navodno silovanje. Koliko su bile monstruozne optužbe i fabricirani dokazi, najbolje govori podatak da se istraživalo je li u taj zatvor dolazio hrvatski političar Vice Vukojević i navodno silovao jednu Bošnjakinju. Slučajno ili ne, poseban tretman dobili su Hrvati s područja Stoca i Čapljine, a kada se imaju na umu posljednji izbori i nasilje na njima od strane bošnjačkih političkih prvaka, onda postaje još jasnije kakav je cilj pravosuđa koji drže u ruci kao politički malj. Tako se za Stolac već sada sudi Mili Pažinu, Ivici Markoviću, Vidi Krešiću, Josipu Krešiću i Vidi Palameti, dok je Nikola Andrun već dobio zatvorsku kaznu od 14 godina zatvora. Kako bi riješilo ‘hrvatsko pitanje’ u BiH, Tužiteljstvo je nastavilo procesuirati i nekolicinu hrvatskih branitelja i časnika s područja Središnje Bosne i već je osudilo Antu Kovača na osam godina, koji je u ratu bio zapovjednik Vojne policije ‘Viteške brigade’.

Paško Ljubičić, čiji je slučaj iz Haaga prebačen u BiH, dobio je deset godina za navodne zločine u središnjoj Bosni, dok se još sudi Kreši Lučiću iz Kreševa. U nizu čudnih optužnica jest i ona protiv Jakova Duvnjaka iz Kaknja, koji je navodno ubio bošnjačkoga vojnika u ratu, dok istodobno taj isti Sud BiH još nije niti istražio niti kaznio ubojice trojice sinova i muža Anice Jurić iz Kaknja koje su pripadnici bošnjačke Armije BiH likvidirali na kućnome pragu u okolici Kaknja. Uostalom, identična je sudbina zadesila i djecu i muža Sarafine Lauš iz Zenice. O tim zločincima pravosuđe BiH još uvijek ništa ne zna. Posebna tema navodni ratni zločini na području zapadne Bosne gdje se tereti veliki broj časnika Hrvatske su vojske i Hrvatskoga vijeća obrane, riječ je o predmetima koji još nisu u fazi optuženja. Upravo za to područje vezuje se najveći broj hrvatskih časnika, uključujući Antu Gotovinu, Damira Krstičevića, zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića i desetine drugih. Njih Tužiteljstvo BiH još uvijek čuva kao džoker zovi.

Repriza 1945.

Cijelo pravosudno silovanje s kojim se suočava BiH, a koje se pretvorilo u lov na vještice, ima vrlo jednostavancilj – kolektivno optužiti BiH Hrvate i njihovo vojno i političko vodstvo zajedno s Republikom Hrvatskom. Sastavni je dio toga plana i proces koji je u tijeku u Haagu gdje se sudi nekadašnjemu premijeru Herceg-Bosne Jadranku Prliću, ministru obrane Bruni Stojiću, načelnicima Glavnoga stožera HVO-a generalima Milivoju Petkoviću i Slobodanu Praljku, zapovjedniku Vojne policije Valentinu Ćoriću i šefu ureda za razmjenu zatočenika Berislavu Pušiću.

Presuda u njihovu slučaju donesena 2013. za sve bi ozbiljne države, s obzirom na kvalifikacije da je hrvatska država i njezin politički i vojni vrh uključujući Franju Tuđmana, Gojka Šuška i Janka Bobetka sudjelovala u pokušaju odcjepljenja dijela BiH i pripojenja Hrvatskoj bila alarmantna. Ta presuda, ali i pravosudni procesi koji se vode u BiH imaju za cilj nametnuti osjećaj kolektivne krivnje te Hrvate u BiH i hrvatsku državu pokušati ponovno vratiti u položaj u kakvome su bili 1945. godine kada su se morali ispričavati što su Hrvati. U takvu položaju, svjesna je prije svega bošnjačka državna mafija (kako je vodstvo nedavno opet nazvao BiH političar Fahrudin Radončić misleći na vladajuću Stranku demokratske akcije), Hrvati i Hrvatska imali bi mnogo manje prostora za jednakopravnost u zemlji u kojoj su izgubili sva politička prava.

 

Domagoj Tolić/Hrvatski tjednik/HKV/http://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)