Hrvatsko nebo vas poziva : Predstavljanje knjiga Valentina Ćorića »Pomet u glavu« 17. studenoga, u Galeriji Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače, s početkom u 16.45

Vrijeme:1 min, 37 sec

 

Mostar, 14. studenoga 2016. (HZ HB / DHK HB) – U sklopu obilježavanja 25. obljetnice Hrvatske zajednice Herceg Bosna (HZ HB) u četvrtak, 17. studenoga, u Galeriji Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače, s početkom u 16.45 bit će predstavljena knjiga Valentina Ćorića »Pomet u glavu«. O njoj će govoriti prof. dr. sc. Marko Tokić i akademik Šimun Musa, a voditeljica programa bit će Anita Martinac. Pokrovitelji su HZ HB te Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne (DHK HB).

Valentin Ćorić jedan je od »Hrvatske šestorke« koju je tužiteljica Carla del Ponte 2004. žurno otpremila zrakoplovom u Haag uz jamstvo tadašnje hrvatske vlade da ih očekuje »brzi i kratki proces«. Međutim, oni su još tamo, nepravomoćno osuđeni, i ne znaju kada će sve to završiti. Prije odlaska u Haag Ćorić je išao u službeni posjet u Washington D. C te je američka vlada tražila i dobila od UN tribunala u Haagu pismenu potvrdu da nemaju ništa protiv njega pa su mu u putovnici dodijelili višegodišnju vizu.

Ali Carla Del Ponte posthumno je Franju Tuđmana, Gojka Šuška, Janka Bobetka, Matu Bobana i »Hrvatsku šestorku« strpala u tzv. »Udruženi zločinački pothvat« i tek tada počela stvarati timove istražitelja sa zadaćom da na bilo koji način moraju pronaći kakve-takve dokaze za krivnju hrvatske strane. Razmišljajući o svemu tomu Ćorić se, između ostaloga, počeo baviti pisanjem aforizama. Posljednjih godina objavio ih je više od 700 u Hrvatskom slovu pod pseudonimom Veselko Pomet pa je razumljivo da je HKZ-Hrvatsko slovo izdavač ove knjige. Obogaćena je karikaturama najnagrađivanijeg hrvatskog karikaturista Nikole Listeša. Kritičari ovu knjigu uspoređuju s onom »Gartlic za čas kratiti« Frana Krste Frankopana koju je on stvarao dok se nalazio u austrijskom kazamatu.

Nakon predstavljanja Ćorićeve knjige slijedi u 17.45 polaganje vijenaca na spomen obilježje svim poginulim hrvatskim braniteljima ispred Hrvatskog doma Hercega Stjepana Kosače, sve se nastavlja Svečanom akademijom u 18.00 i završava prigodnim domjenkom. Pokrovitelji su HNS BiH te HZ HB.

 

Hrvatsko nebo

Odgovori