CIJELOVITA POREZNA REFORMA JE NUŽNA I POTREBNA POGOTOVO REFORMA DOSADAŠNJEG PROTUUSTAVNOG POSTUPANJA POREZNE UPRAVE NA TEMELJU ZAKONA O POREZA NA DOHODAK ČLANAK 63

Vrijeme:4 min, 52 sec

 

NEWS Potiho gašanje: Porezni Uskok ide u muzej propalih veza… Subota, 12. 11. 2016 u 19:15

None

Piše: Anamarija Burazer

THE END: Porezni uskok je otkrio više prijevara nego sva druga tijela zajedno. Čak deset milijardi kuna. Čini se da je na pomolu njegovo tiho gašenje…

Iako ministar financija Zdravko Marić najavljuje kako će Porezni Uskok u 2017. godini biti “još bolje pozicioniran i kadrovski pojačan”, pa će “davati još bolje rezultate”, iz upućenih izvora doznajemo da nova vlast teži stapanju tog ureda s Poreznom upravom. I sam ministar je takav razvoj događaja dao naslutiti svojim izjavama.

– Kao što ste vidjeli proteklih mjeseci, Porezni Uskok radi, funkcionira, predviđen je i kroz ovih 15 zakonski propisa, konkretno Zakona o Poreznoj upravi. Bit će tu izmjena, u smislu sistematizacije, ali bit će još bolje pozicioniran i dodatno pojačan – rekao je Zdravko Marić za Novu TV.

Bili su pošteđeni duge procedure

Prošlo je svega osam mjeseci otkako je taj ured, koji je oformio bivši ministar Boris Lalovac u svrhu “hvatanju velikih riba” u hrvatskom oceanu poreznih prijevara, napustila njegova prva šefica Ana Dorić Škeva. Pod njezinom palicom uz pomoć malog, ali efektivnog tima u samo 54 slučajeva do tada procesuirano je desetke Hrvata koji su “uskratili” državu za deset milijardi kuna poreza. Taj ured je zaslužan za slučaj Mamića koje terete da su oštetili Dinamo za 70 milijuna kuna. Od tog ureda su tijekom Lalovca zazirali i bankari jer su i njih češljali, a gdje su s time stali nije poznato jer više to nitko ne spominje. Glavni problem spajanja Ureda s Poreznom upravom je to što su dosad odgovarali isključivo ministru i vladi, pa su tako bili pošteđeni dugih upravnih postupaka. To je uredu omogućavalo da u kratkom vremenu obradi “sumnjivce” bez birokratskih zapinjanja. Osim toga, u Poreznoj postoji Služba za PDV prijevare i Služba za porezna kaznena djela, no oni iz gore navedenih razloga puno sporije obrađuju slučajeve

To je gašenje na malo finiji način

– Stope li Porezni Uskok u Poreznu upravu, to znači samo ‘gašenje’ tog ureda na malo finiji način. Ljudi koji ondje rade vjerojatno neće dobiti otkaz, ali posao koji su do sada radili i rade više neće moći tako brzo realizirati. I sami znate kakva nam je birokracija i da za svaki papir treba deset potpisa, a u međuvremenu oni koje uvjetno rečeno hvataju s prstima u pekmezu pet puta zamagle svoje tragove. Glavno je pitanje kome smeta taj ured – pita se naš sugovornik dobro upućen u rad Ministarstva financija.

Pitanje je što će sad napraviti Most. On je bio protiv gašenja ureda kad je tu ideju gurao Karamarko. Ako je ova promjena zacrtana u poreznoj reformi, možemo zaključiti samo dvoje: ili im je ideja promakla ili im više nije tako mrska. Božo Petrov na Facebooku je izrazio protivljenje ideji HDZ-a o ukidanju Poreznog Uskoka. Maro Kristić iz Mosta tad je rekao: “Poruka koja se šalje gašenjem takvog odjela je da je Hrvatska zemlja pogodna za pranje novca. Da nije bilo ovog odjela, ne bi se otkrile ni najveće prevare pranja novca. Znate za 300 milijuna kuna pranja novca u aferi Mamić, kao i u slučajevima sa zlatom”. Most zasad šuti

Uskok raspetljao slučaj Mamić

Skromni poreznik koji je živio na visokoj nozi zapeo je za oko Porezom Uskoku. Počeli su istraživati slučaj i došli do Mamića. Braća su navodno oštetila proračun za 12,2 milijuna kuna utajivši porez, a Dinamo za 117 milijuna kn.

Porezni Uskok je istraživao i imovinu bankara u svijetu

Neki su hrvatski bankari optuživani za posjedovanje velikih ušteđevina na stranim računima. Sad će moći odahnuti – ostala porezna tijela nemaju takav doseg. Surađivali su s američkim organima u cijelom svijetu Porezni Uskok je imao vrhunski osposobljene kadrove. Neki su školovani u Americi, a mogli su računati i na podršku američkih organa. Porezni Uskok mogao je nadzirati porezne rajeve, Rusiju…

24sata.hr/http://m.24sata.hr/news/

 

Još jedna u nizu medijskih laži i demagogija naručena od bivše kukuriku vlasti i njihovih medija. Upravo suprotno od svega navedenog.

Nije istina da Porezna uprava ima Službu za porezna kaznena djela. Bivši ministar Linić i njegova ekipa su tu službu za otkrivanje poreznih kaznenih djela koja je bila do 2013. godine prebacili na Odjel za otkrivanje poreznih kaznenih djela samo da bi njeno djelovanje neutralizirali i učinili je bezvrijednom, odnosno da se ne bi istraživali i procesuirali pravi i veliki lopovi-vlasnici tvrtki među kojima ima i dosta vlasnika lijevih medija. Tom odjelu se selektivno otvorilo u obradu odnosno po političkoj liniji obračuna i progona s neistomišljenicima preko 4000 predmeta nadzora fizičkih osoba-građana temeljem retrogradnog i protuustavnog članka 63. Zakona o porezu na dohodak i preko 800 predmeta nadzora svojih poreznih službenika i njihovih članova obitelji, bez prethodne analize koja se morala provesti jer ako im imovina višestruko ne prelazi ostvareni dohodak nisu se smjeli ni otvarati postupci.

Dakle, provodili su se 4 godine protupravni i nezakoniti porezni postupci podmetnuti uglavnom od SDP-ovih kadrova u Poreznoj upravi, odnosno zatrpali su sustav da se bavi kikirikijem i sa samim sobom umjesto pravim i velikim poreznim kriminalom i utajama velikih njima sklonih i podobnih utajivača i kriminalaca vlasnika nekih tvrtki koji su im bili sponzori i ideološki bliski koje su štitili ili su im eventualno poreznim nadzorom i naplatom manjeg dijela poreza legalizirali njihovu imovinu i novac koju su stekli utajom poreza i kriminalom, a čija imovina višestruko prelazi ostvareni dohodak.

A tek da se uhvatit predstečajnih nagodbi i oprosta poreznog duga i zastare poreznog duga pojedincima?
Na kraju osim poreznih utajivača i kriminalaca isto tako moraju kazneno odgovarati svi oni unutar Porezne uprave koji su zlouporabili ovlasti i položaj provodeći nezakonite postupke i time činili štetu RH, i svi oni koji su donosili i parafirali protupropisna i nezakonita rješenja koja su sva Upravni sudovi presudili u korist poreznih obveznika.
 

 Ivan Pivac Devčić/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)