Potresno svjedočanstvo o Ovčari – ZLOČIN MORA BITI KAŽNJEN

Vrijeme:2 min, 14 sec

 

 

Potresno svjedočanstvo o Ovčari

 

ZLOČIN MORA BITI KAŽNJEN

 

U velikoj dvorani KD Lisinski u Zagrebu koja je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, danas (13.11.2016.) u 19,00 sati održana je projekcija potresnog dokumentarnog filma „Ovčara – neispričana priča“. Zahvaljujući Nacionalnom sindikatu policije, ovaj projekt je ugledao svjetlo dana i još jednom nas podsjetio da mi Hrvati brzo zaboravljamo i još lakše praštamo

 

Film daje odgovore na brojna pitanja koja se još uvijek skrivaju od javnosti ili spominju na marginama društvenih zbivanja, a sve u ime „dobrosusjedskih“ odnosa i „normalizacije“ s onima koji su nas onako bezočno i brutalno napali prije 25 godina.

Prije svega, pobrojani su svi (do sada) poznati počinitelji smaknuća 276 naših branitelja, civila i ranjenika (njih ukupno 54), dokazano je na koji način je zločin osmišljen, isplaniran i proveden (od strane visokih oficira „JNA“, četnika iz Srbije i „teritorijalaca“ s područja „Leve supoderice“) i kako je tekao slijed događaja, od upada agresora u Vukovar i gradsku Opću bolnicu, do svršetka krvave drame.

Egzekucija je provedena 20/21. studenoga 1991. godine, a leševi žrtava pobacani u unaprijed pripravljenu masovnu grobnicu (na lokalitetu Grabovo) iz koje je identificirano 200 osoba, dok se za 76 još uvijek traga.

Najmlađa žrtva imala je samo 15 godina, najstarija 84, a ubijena je i trudnica u 6 mjesecu trudnoće Ružica Markobašić (zločin počinio Zoran Dašić s Karaburme – Beograd).

Nakon projekcije filma, predsjednik Nacionalnog sindikata policije Nikola Kajkić izrazio je svoje ogorčenje odnosom Republike Hrvatske prema procesuiranju ovog zločina, naglasivši da je hrvatsko pravosuđe prepustilo suđenje Beogradu („Specijalnom sudu za ratne zločine“), iako su od ukupno 18 optuženih u ovom postupku njih 14 državljani Republike Hrvatske. Dakle, nije optužena niti jedna trećina zločinaca za koje do sada postoje nepobitni dokazi da su sudjelovali u ovom masovnom zločinu.

Skup su također pozdravili izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, te izaslanik gradonačelnika Zagreba  saborski zastupnik Miodrag Demo, dok su preživjeli s Ovčare iznijeli potresna svjedočanstva o događajima koji su im obilježili živote i nanijeli trajne traume. Posebice je bilo dojmljivo prisjećanje Vilima Karlovića koji je Ovčaru preživio pukom slučajnošću.

Obećanje predsjednika Nacionalnog sindikata policije gospodina Kajkića, kako se „nećemo i ne smijemo smiriti dok i posljednja žrtva ne bude pronađena a posljednji zločinac kažnjen, jer to dugujemo našim suborcima i njihovim obiteljima“, dočekano je burnim pljeskom, kao i obavijest da je institucija kojoj je na čelu podnijela krivične prijave protiv svih poznatih počinitelja ovog zlodjela.

Nemamo  pravo zaboraviti, jer narod koji zaboravlja svoju prošlost nema pravo na  budućnost, podsjetio je Vilim Karlović na kraju svoga obraćanja nazočnima, izražavajući tako ono što su svi u dvorani ove večeri osjećali, izlazeći sa suzama u očima.

 

Hrvatsko nebo 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)