Tzv. Republika Srpska prijavila 16 hrvatskih generala – hoće li Hrvatska konačno odgovoriti na adekvatan način?

Vrijeme:3 min, 49 sec

Hoće li konačno doći kraj hrvatskom sluganstvu i izdaji?

Dolaskom trećesiječanjske Vlade 2000. u Banske dvore i Stjepana Mesića na Pantovčak otvoren je lov na hrvatske generale i sve „znane i neznane“ hrvatske ratnike oslobodilačkoga obrambenog rata. Inauguracijom „prosvijećenog“ sluganstva u odnosima s Haaškim sudom i dopuštenjem da svaki trećerazredni strani novinar i obavještajac može vršljati po arhivi predsjednika države i ministra obrane uspostavljen je presedan do tada neviđen u svjetskoj povijesti. Smjenom pak generala koji su prethodno ostvarili pobjedu u ratu otvoreno su dane ruke Haaškome sudu da krene u njih lov.

odgovorU međuvremenu, Ante Gotovina, Mladen Markač i Ivan Čermak oslobođeni su optužbi, no hrvatska šestorka iz BiH i dalje sjedi u Haagu u procesu koji je po dužini trajanja vjerojatno najveća pravna lakrdija 21. st.

Na mjesto Haaškog suda posljednjih godina stupaju „mali haaški sudovi“ u Hrvatskoj, Srbiji i BiH koji i daljeneumorno dižu optužnice protiv hrvatskih branitelja. Početkom ovoga mjeseca, dan prije katoličkog blagdana Svih svetih, tako smo svjedočili uhićenjima hrvatskih branitelja u Orašju, jedinome većem posavskome mjestu koje su hrvatske snage zadržale pod svojom kontrolom. Iako iza tih uhićenja inicijalno stoji Banja Luka, nema nikakve sumnje da ta uhićenja pretjerano ne smetaju niti službenom Sarajevu koje vrši marginalizaciju hrvatskog korpusa u BiH. Uostalom, javna je tajna da u vrhu Armije BiH, ali i u mnogim bošnjačkim institucijama „vedre i oblače“ bivši pouzdanici Jugoslavenske kontraobavještajne službe (KOS). Ne čudi stoga što među uhićenima nema Bošnjaka koji su prvotno također bili na popisu za „odstrijel“.

Odgovor Kremlja na „europski put BiH“?

Upućeni analitičari u kontekstu uhićenja u Orašju vide i ruske interese i odgovor Kremlja na „europski put BiH“, a ako se uzme u obzir novoprobuđena ljubav Rusije i Turske tada slagalica konačno dobiva svoje rješenje.

Dakako, niti uhićenja u Orašju nisu bez veze s legendarnim hrvatskim sluganstvom ako znademo da je Glavnidržavni odvjetnik RH Mladen Bajić 2013., u vrijeme vladavine tzv. kukuriku koalicije, potpisao protokol o suradnji s Tužiteljstvom BiH kojim je istražiteljima BiH dopušten ulazak u arhivu HVO-a. Sluganski je to scenarij već viđen početkom 2000. kad je bivši doživotni predsjednik otvorio Tuđmanove i Šuškove arhive svima koji su bili zainteresirani kopati po tim podatcima od prvorazrednoga nacionalnog značenja.

Prema pisanju srbijanskih „Večernjih novosti“ Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske podnijelo je sudu u Bosni i Hercegovini kaznene prijave protiv 16 hrvatskih generala, među kojima su i Ante Gotovina te ministar obrane odgovor2Damir Krstičević. Hrvatski generali, navodi se u srbijanskom tisku, terete se kao neposredni rukovodtelji vojnih operacija „Maestral“ i „Južni potez“. Prijave su podnesene zbog navodnih zločina počinjenih u rujnu i listopadu 1995., a osumnjičeni bi, ako dođu u BiH, trebali biti uhićeni.

Nastavak programa iz Memoranduma II.

Logičan je ovo nastavak programa „Memorandum II.“ kojim Srbija, podizanjem optužnica protiv hrvatskih branitelja, želi anulirati svoju krivnju za rat. Jedina je razlika što na mjesto Republike Srbije sada stupa paradržava Republika Srpska, s obzirom na to da službena Srbija mora malo „reterirati“ zbog procesa pridruživanja Europskoj uniji.

Među optuženima se nalazi i ministar obrane Damir Krstičević koji bi mogao biti uhićen ako stupi na tlo BiH. Postavlja se stoga pitanje hoće li hrvatska država i Hrvatska vlada (koja je možebitno glavni predmet novoga pravnog udara iz Srbije) konačno odgovoriti na adekvatan način na novu pravnu agresiju Srbije? Hoće li hrvatska zaštititi svoje branitelje? Hoće li hrvatsko pravosuđe pokrenuti kaznene postupke protiv onih koji su razarali hrvatske gradove i sela? I Hrvatska, naime, ima mogućnost goniti srpske zločince, ne samo za zločine u Hrvatskoj, nego prema univerzalnom načelu i za zločine na u BiH i na Kosovu. Hoće li se čitava hrvatska politika i dalje svoditi na otrcane parole o poštivanju „europskih vrijednosti“ i podupiranju Srbije i BiH na putu u EU ili će Hrvatska iskoristiti pravne, političke i diplomatske intrumente koji su joj na raspolaganju?

Jesu li hrvatski političari svjesni da je scenarij koji se trenutno događa u BiH pokušaj da se hrvatski korpus ususjednoj državi do kraja marginalizira i ušutka, a danas-sutra u novoj reviziji Daytona da mu se oduzme značaj konstitutivnosti?

Jesu li hrvatski političari, u svojoj sluganskoj odanosti Bruxellesu i ostalim centrima moći, svjesni da pravna agresija kojoj su izloženi hrvatski branitelji ima i prikriveni značaj specijalnoga psihološkog rata kojim se u mogućim novim sukobima – a Euroazija doslovce kuha kad se pogleda broj kriznih žarišta – želi otupiti mogući stupanj odgovora i otpora na hrvatskoj strani? Kakva se poruka šalje time što oni koji su branili svoju zemlju danas sjede po zatvorima ili se godinama vucaraju po sudovima?

Je li, konačno, došao kraj hrvatskom sluganstvu i izdaji?

davor_dijanovic_karikatura    Davor Dijanović /HKV/http://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori