Hodak o medijskom nasilju: ‘U SAD-u i Hrvatskoj u anketama pobjeđuje ljevica, na izborima desnica’

Vrijeme:3 min, 34 sec

 

 

U srijedu, 09.studenog, u prepunoj velikoj dvorani Matice hrvatske održana je tribina na temu “Medijsko nasilje i politička kultura u Hrvatskoj”, u organizaciji Projekta Velebit i Matice hrvatske. Sudionici rasprave bili su Jure Vujić, politolog i esejist, Zvonimir Hodak odvjetnik, Tanja Bjelobrajdić, hrvatska braniteljica i književnica, Marko Jurič ispred Projekta Velebit i Marko Ljubić, novinar i publicist te kolumnist portala Narod.hr.

 

 

Kao prvi govornik tribine, Jure Vujić, voditelj Odjela za politologiju Matice hrvatske, dao je sociološko-politološku analizu situacije. Vujić je pritom istaknuo odnos medija i političke kulture; mediji su često ogledala određene društveno-političke sfere.

“Za razvoj demokracije je najbolje kada uz slobodu medija postoji jedna aktivna, odgovorna i slobodna politička kultura. Što se tiče govora mržnje, on može biti obostran ili čak uperen protiv većinske grupe. Govor mržnje najbolje uspijeva tamo gdje je najmanje istinske demokracije”, kazao je Vujić.tribina-5

Marko Ljubić iz HNiP-a , kazao je kako je suvremeno novinarstvo u Hrvatskoj nastalo na korijenima zatečenim u 1991. godini. Nedostatak relevantne političke vizije i rat, uzroci su zašto se nije stvorila nova društvena  paradigma koja bi odgovarala autentičnim interesima hrvatskog naroda. Hrvatskom novinarstvu se nije pridavala velika pozornost.

S jedne strane, to je bilo opravdano, jer je prvenstvena zadaća bila stvaranje temelja hrvatske države. Očekivalo se, kada se stvore temelji, narod će refleksivno reagirati.  Nikad se ne smije previše bliže stići ljudima koji donose odluke. Time se gubi cjelovitost perspektive. Stanje u medijima pothranjuje nasilje i destrukciju u svim sferama društva, tvrdi Ljubić.

Odvjetnik Zvonimir Hodak rekao je kako ljevica pobjeđuje u anketama, a desnica na izborima. Aludirajući na nedavne predsjedničke izbore u SAD-u, Hodak je naveo kako je od 126 velikih američkih tv kuća, samo jedna je  podržavala Trumpa. Stvari se u zadnjih nekoliko godina mijenjaju i lijevo-liberalni mediji nisu više toliko snažni kao prije.

Danas u Hrvatskoj ne postoji jedan značajan čisti desni medij. Danas je i Večernji list, koji kotira kao desni, više umjereno lijevi, nego što je desni. “Čitavo vrijeme imamo jednu hajku, jednu priču da se Hrvatska fašizira, ustašoizira. Sve je ustašoidno. Zmije ustaške gmižu, sve osim kune. Kune nisu ustaške, one su naše domaće, izvorne hrvatske.

Novinari su strogo pod cenzurom, vlasnici određuju što će se pisati”, kazao je Hodak. Kao primjer toga naveo je vlastiti pokušaj objave izvještaja sa skupa Hrvatskog etičkog sudišta u jednom mediju kao plaćenog oglasa; no to mu nije uspjelo.

tribina-2

 

Tanja Belobrajdić, nagrađivana književnica i hrvatska braniteljica, ispričala je svoje iskustvo koje je imala s nasiljem određenog kruga novinara u Hrvatskoj. Na osnovu lažnih optužbi na nju je izvršena hajka. Linč su pokrenuli određeni portali u Hrvatskoj, a pridružili su im ideolški srodni portali u Republici Srpskoj i Srbiji.

“Ja nikada nisam bila predmet istrage službenih organa. Dakle, DORH i sud me nikada nisu razmatrali ni u kakvom kontekstu osim kao svjedoka”, kazala je Tanja Belobrajdić. Razlog tome je što se u to vrijeme nalazila na savim drugom mjestu. Tijekom medijskih napada nitko se od kulturne i intelektualne elite nije stao u obranu Belobrajdić.

 

hodak-tanja-belobrajdic

 

Na samom kraju tribine, Marko Jurič je predstavio Projekt Velebit. “Projekt Velebit bi opisao jednom rječju, a to je -akcija. Da pređemo s riječi na djela i to u okviru onoga mogućega.”

Ako se prvi povuče potez može se nešto napraviti. Jurič je podsjetio na natpise tjednika Novosti koje nedvosmisleno pozivaju na ustanak. Jurič je pozvao institucije da reagiraju na ovake natpise. Prilog u tome govori i izvješće SOA-e o sigurnosnom stanju u zemlji u kojima se eksplicitno navodi porast četničkih pojava u Hrvatskoj.

 

tribina-3

 

“Ono što mi u Projektu Velebit želimo započeti je svojevrsna  revolucija i to jedna intelektualna revolucija. Potrebno je krenuti i početi. Ovo je naš početak.

Mi se sada javno obraćamo državi i dajemo joj razuman rok da reagira na te prijetenje. Da pozove redom te ljude koji te prijetnje izgovaraju. Neka objasne o čemu se tu radi i neka ih upozore da to više ne rade. Ako to ne će napraviti u razumnom roku, mi zadržavamo prirorodno pravo svakog pa i hrvatskog naroda na samoorganiziranje; Projekt Velebit je, zapravo, rezultat tog samoorganiziranja”, završio je tribinu Jurič.

 

Mario Jurčec/foto:Maxportal/http://www.maxportal.hr/Hrvatsko nebo

 

Facebook komentari

komentara

Odgovori