Vili Basanese – preko trgovačkih lanaca i IDS-a do još jednog mandata?

Vrijeme:3 min, 59 sec

 

Gradonačelnik Umaga Villi Basanese, koji je u mandatu Zorana Milanovića postao i najmoćniji istarski SDP-ovac, česta je meta kritičara. Prigovaraju mu zbog načina vladanja, prekoračenja ovlasti, nepotizma, a vrlo su česte i otvorene sumnje u korupciju.

Njegovi kritičari, među kojima se ističe Damir Kajin ali i neki istarski SDP-ovci, vrlo često mu predbacuju da je kao gradonačelnik, predsjednik županijske organizacije SDP-a u Istri i svojevrsna osoba od ogromnog povjerenja Zorana Milanovića sklon kompromisima sa svima, uspio izgraditi pravo političko-poslovno carstvo.

Osobito žestoke kritike mogu se čuti na račun aktivnosti Vilija Basanesea vezane za poticanje izgradnje velikih trgovačkih centara koji, prema mišljenju njegovih kritičara, nemaju nekog većeg smisla niti javnog interesa, osim pogodovanja dodatnom jačanju potrošačkog mentaliteta. Stoga određeni krugovi sve otvorenije ukazuju da iza prodaje gradskog i državnog zemljišta u Umagu ključnu ulogu imaju provizije.

Dobro upućeni lokalni izvori, naime, kao primjer navode izgradnju novog trgovačkog centra u zoni Marketi u Umagu, u koju je gradonačelnik Vili Basanese krenuo još za mandata bivše vlade Zorana Milanovića. Kroz aktiviranje javnih tvrtki, Hrvatskih voda i Hrvatskih cesta, u protekle tri godine u taj je projekt, od izgradnje kanalizacijske mreže, oborinskih kanala do pristupnih četverotračnih cesta s kružnim tokovima, država investirala više od 60 milijuna kuna, čime je plavno područje na vrlo atraktivnoj lokaciji nadomak središtu Umaga postalo interes investitora.

Natječaj za prodaju atraktivnog zemljišta u Umagu, sudeći prema pisanju portala Poslovni hr, okončan je 18. listopada, te je već prihvaćena ponuda tvrtke AM PS Theta nekretnine austrijanca Andreasa Messnera, koja je dala nešto bolju ponudu od konkurenta Zdravka Jozića iz Osijeka.

Zanimljivo je da Am PS Theta nekretnine, prema podacima Poslovna.hr, tek prošle godine počela poslovati, premda je registrirana prije nekoliko godina, a prihodi su na razini godine iznosili su 244 tisuće kuna.

Ista tvrtka, inače, je već od Grada Umaga na natječaju provedenome tijekom ljeta kupila parcele na istoj lokaciji. Prodaja gradskog i državnog zemljišta je, prema lokalnim izvorima, bila požurivana od Grada, na čijem je čelu Villi Bassanesse, a radi realizacije gradnje novog trgovačkog centra za koji je zainteresiran Interspar.

Međutim, ključno je pitanje na koji je način država, odnosno Hrvatske vode i Hrvatske ceste, uopće ušla u ovu investiciju u Umagu. Poznavatelji lokalnih prilika u Umagu skloni su vjerovanju kako je riječ o Basaneseovom dogovoru s Edom Kosom, tadašnjim predsjednikom uprave Hrvatskih cesta i intimusom IDS-ovog Ivana Jakovćića, koji je podržao tadašnji predsjednik Vlade Zoran Milanović.

– Prije prodaje zemljišta Basanese dogovara s Hrvatskim vodama da mu naprave oborinski kanal jer parcele plivaju. Paralelno s time dogovra s Edom Kosom, tadašnjim predsjednikom uprave Hrvatskih cesta, proširenje cesta i izgradnju dva kružna toka da bi se moglo doći do parcela. Dodatnu zanimljivost svemu daje činjenica da u isto to vrijeme privatna tvrtka od Kosa radi izmjenu prostornog plana za tu zonu. Istodobno DUDI je potpisuje sporazum s gradom Umagom o prodaji zemlje i natječaj je uprvo zatvoren. Da je riječ o dugo pripremanoj operaciji govori i podatak da je grad Umag svoje parcele prodao istoj tvrtki već ovog ljeta – upozoravaju poznavatelji prilika u Umagu.

Na spomenutoj lokaciji, gdje je već ranije izgrađen Kaufland, sada bi se trebao graditi i Lidl, čiji je vlasnik ista grupacija. Poznavatelji lokalnih prilika ukazuju da je i u kupnji cca 16 000 metara kvadratnih zemljišta za gradnju Kauflanda navodno odigrao upravo Vili Basanese.

Lokalni izvori, kao i Damir Kajin u više navrata, upozoravaju na tijekove novca i na proviziju pri kupnji zemljišta te umješanost jedne bankarske kuće koja je već pod istragom.

– Veza koja povezuje sve ove transakcije je Hypo banka. Ukoliko hrvatske investicije žele utvrditi o čemu je ovdje riječ mogu krenuti od Hypo banke, mogu od posrednika koji su se u ime gradonačelnika Umaga pojavljivali u državnim institucijama a mogu i od samog Basanesea – smatraju poznavatelji lokalnih prilika u Umagu.

Čitavu ovu situaciju u Umagu, poznavatelji tamošnjih lokalnih prilika vide i kao želju Vilija Basanesea za još jednim mandatom u čemu ga, kako se čini, potiho podržava i IDS.

– Cijela ova situacija povezana je sa željom Vilija Basanesea za još jednim mandatom. U Umagu se sve otvorenije mogu čuti spekulacije prema kojima će IDS na lokalne izbore po treći put ići s lošim kandidatom i to bivšim zamjenikom ministra turizma Daglasom Koracom, koji nije uspio zadržati posao ni u Automatik servisu iz Buzeta, gdje ga je župan Flego osobno zaposlio. IDS ide svjesno opet izgubiti izbore jer im sadašnji gradonačelnik sve želje ispunjava. Tiha politička potpora i novci za kampanju su očito već osigurani – ocjena je koju smo ovih dana čuli u Umagu.

 

Hrvoje Krmpotić/http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Vezani članci:

SDP-ov gradonačelnik Umaga eklatantan primjer mita, korupcije i nepotizma

SDP-ov gradonačelnik Umaga eklatantan primjer mita, korupcije i nepotizma (II. dio)

O još jednom slučaju gradonačelnika Umaga – tragom presude

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)