Novi predsjednik SAD-a je Donald Trump

Vrijeme:1 min, 43 sec

 

 Poraz establišmenta i masovnih medija – Zapad na prekretnici?

Donald Trump i Hillary ClintonProtivno svim anketama koje su do posljednjeg dana davale prednost Hillary Clinton, nakon prebrojavanja glasova jučerašnjih izbora sada je nedvojbeno da je novi predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump. Upravo je stigla i vijest (9 sati ujutro po hrvatskom vremenu) da ga je njegova protukandidatkinja telefonski nazvala i čestitala mu na izbornoj pobjedi.

Izbori u SAD bili su ovaj puta možda više nego ikada globalni događaj, s izrazito jakom ideološkom podjelom između dva kandidata. Dok su Hillary Clinton podržavao praktički cijeli establišment (čak i iz republikanskih redova) i svi masovni mediji, Donald Trump izrazito je agresivnim napadom na dogme političke korektnosti očigledno uspio uvjeriti većinu birača da nudi nešto novo. Što točno, vidjet ćemo u nastupajućim vremenima.

Sirija devastacijaIzbori u SAD odvijali su se u trenutku ozbiljnih promjena ravnoteže moći u svijetu, i sve većeg i očitijeg slabljenja dominacije SAD, i općenito Zapada, na svjetskoj pozornici. Građanski rat u Siriji možda je najbolje pokazao kako dosadašnja politika Washingtona ne daje rezultate, ali zato ostavlja pojedine zemlje u potpunom kaosu sa stotinama tisuća mrtvih i milijunima raseljenih. Sirijska kriza uzdrmala je izravno i Europu, u obliku migrantske krize na koju europski čelnici nisu našli ikakav smisleni odgovor, pa je to politički ozbiljno zaljuljalo Angelu Merkel u Njemačkoj, a zasigurno imalo utjecaja i na Brexit.

Nesumnjivo, rezultati izbora u SAD imat će izravnih posljedica i na Hrvatsku, Vlada Andreja Plenkovićakao i na razvoj situacije u njezinom jugoistočnom okruženju koja je već sada vrlo složena. Ono što se mnogi komentatori na ovom Portalu slažu, a vrijedi opet istaknuti, sve navodi na to da dolazi vrijeme kada će se od hrvatskih političara tražiti konkretna rješenja za nacionalnu sigurnost i interese. Kao što je kriza s uhićenjima u Orašju već pokazala, hrvatski političari više ne će imati puno prostora svoju nesposobnost skrivati ispraznim tlapnjama o europskim putovima zemalja iz susjedstva, dok istovremeno nama tu u Hrvatskoj skrivaju notornu činjenicu da većina građana tih susjednih zemalja Hrvatsku mahom doživljavaju s, recimo to tako, vrlo negativnim emocijama.

 

(mm)/HKV /http://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori