FOTO Na tihom prosvjedu u Mannheimu protiv uhićenja pripadnika HVO-a zaplakali mnogi iseljeni Hrvati

Vrijeme:3 min, 57 sec

 

 

U Mannheimu je u subotu održan mirovni prosvjed zbog uhićenja pripadnika HVO-a u Orašju.  Više od 150 iseljenih Hrvata i njihovih prijatelja točno u 13 sati  okupilo se na Paradeplatzu, u samom središtu Mannheima, odakle su krenuli prema prostorijama Hrvatske katoličke misije Mannheim.

mannheim prosvjed  (6)Iskazali su svoje neslaganje sa podizanjem političkih optužnica protiv onih koji su samo branili i obranili svoj dom. Razočarani su uhićenjem  desetorice hrvatskih branitelja i to uoči katoličkih blagdana Svih Svetih i Dušnoga dana.

Pripadnici SIPA-e su, zbog navodnih zločina nad srpskim civilima i zatočenicima, uhitili među ostalima i generala HVO-a Đuru Matuzovića, legendu obrane Bosanske Posavine i Orašja.

Prije nego su prosvjednici krenuli prema prostorijama Hrvatske katoličke misije, o uhićenjima i cijeloj situaciji je  govorio Ilija Peran, čovjek koji je u Mannheimu  proveo cijeli život  u kontaktu s  ljudima podrijetlom iz Bosanske Posavine.

“Iskreno čovjekoljublje, domoljublje i bogoljublje, skromnost, čestitost, nostalgija za rodnim krajem, ali i mannheim prosvjed  (18)lojalnost sredini u kojoj zarađuju svoj kruh, krasila je i krasi naše Posavljake. Početkom agresije na Republiku Hrvatsku, mnogi sinovi Posavine su osjetili zov domovine i uključili se u obranu Republike Hrvatske, svjesni da je samo pitanje dana kada će i njihove obitelji, njihovi domovi, biti izloženi brutalnoj agresiji. Osobno poznajem dovoljno ljudi i obitelji iz Bosanske Posavine, poglavito općine Orašje, da bih se mogao smatrati pozvanim govoriti o ovome što se događa danas, rekao je Peran na početku svog govora.

Hrvatski narod Posavine nikada nije bio agresivan, nikada nije posezao za tuđim.

Podsjećajući na vrijeme krvave agresije 1992.godine na Bosansku Posavinu rekao je kako je tamošnji hrvatski narod svoje siromaštvo i tegobe podnosio šutke, strpljivo, moleći se Bogu i uzdajući se u svoje snage.

-Grad u kojemu smo se danas okupili, nasaljen je Hrvatima sa šireg područja Orašja, koji su ga, u potrazi za kruhom  nastanili. Ali i obogatili. Svojom marljivošću, poštenjem, svedočenjem svoje vere, domoljublja, identiteta. Te krvave 1992.godine, pod udarom višestruko jačeg agresora, nisu ustuknuli. Sinovi i kćeri herojskog naroda Posavine, bez krzmanja su zauzimali svoja mjesta u obrambenom stroju. Na prvoj crti, nesebično darujući svoje živote, dijelove tijela, ali i na svim drugim mjestima. Uključujući i nas, u ovom gradu, Njemačkoj, svijetu. Nadljudskim naporima, i uz prevelike žrtve, općina Orašje i dio općine Bosanski Šamac obranje su od krvave i dugotrajne agresije, istaknuo je Peran.

Nakon zaustavljanja oružanih sukoba, na žalost, nije prestao rat

mannheim prosvjed  (7)U svom govoru Peran je još naglasio kako današnji događaji i uhićenja govore o tome jasnije od svih traktata političara, bez obzira na boje i stranke.

-Hrvati Posavine su ponovno na udaru agresivnih snaga, ne samo u Bosni i Hercegovini. Poštovane sestre Hrvatice i braćo Hrvati, naša Posavina ponovno treba zajedništvo. Domovina ponovno traži žrtve! Ovoga puta, na sreću, to nije oružani sukob u kojemu se gube životi. Ali nije ništa manja pogibelj kada je opstanak Hrvata u Posavini u pitanju. Stoga se danas okupismo ovdje, gdje su mnogi od nas svili svoje gnijezdo, noseći u srcu zavičaj, svoje domove i grobove, da svom narodu u voljenoj Posavini damo punu potporu. Posebno uhićenicima koji su nepravedno u zatvoru za zločin obrane svoga naroda. Okupljeni smo danas kao znak potpore i prosvjeda protiv sile i nepravde. Ali i kao jasan znak odlučnosti, snage i jedinstva našeg Hrvatskog naroda” , kazao je Ilija Peran.

Pismo podrške Hrvatima u Mannheimu su poslale Udruge proistekle iz Domovinskog rata općine Orašje

U pismu koje je javno pročitano na prosvjedu, Udruge proistekle iz Domovinskog rata općine Orašje su u ime obitelji privedenih hrvatskih generala časnika , dočasnika i vojnika i onih koji su već osuđeni, zahvalile na podršci njima koji su još uvijek ostali živjeti na svojim vjekovnim ognjištima. 

“Vaša podrška u ovim teškim trenucima je i dokaz da ćemo uz sve progone, omalovažavanja i  diskriminaciju ostati u našoj Bosanskoj Posavini i našem gradu heroju Orašju. Nek nam dragi Bog podari snage da još jednom časno i dostojanatveno pobjedimo i u ovoj političkoj bitci. Zajedno u ratu , zajedno u miru”, piše u pismu.

 Riječi Ilije Perana i one iz pisma Udruga, ali i prisjećanje Posavljaka na njihov rodni kraj i na ono što se trenutačno u njemu događa, brojnim Posavcima je izmamilo suze. 

Smatraju da je ovaj progon počeo još prošle godine u vrijeme oko blagdana Velike Gospe kada je uhićen  bivši pripadnik HVO-a Mato Baotić iz Donje Mahale.

Kažu, u Posavini sada vlada strah veći nego u vrijeme Domovinskog rata. Tada su znali tko je neprijatelj i što im je činiti, a danas su prepušteni sami sebi, čulo se na skupu.

Fenix Magazin/MD/Foto: Marija Vincetić Kopić

Čitav prilog  u tiskanom izdanju Fenix Magazina koji na prodajna mjesta dolazi u Njemačkoj, Švicarskoj, Austriji i Luxemburgu dolazi sredinom idućeg tjedna.

 

 

Facebook komentari

komentara

Odgovori