Davor Ivo Stier : ” Izazova će biti, ali nećemo promijeniti našu politiku, ostajemo odlučni ” …..Hrvatima BiH kako već bude !?

Vrijeme:6 min, 6 sec

 

Stier: Bez obzira na izazove ustrajat ćemo na europskom putu BiH

 

Komentirajući uhićenja pripadnika HVO-a u Orašju, ministar vanjskih poslova Ivo Stier i ministar obrane Damir Krstičević istaknuli su da će bez obzira na mnoge izazove Republika Hrvatska ustrajati u politici potpore europskog puta BiH i zaštiti hrvatskih nacionalnih interesa u BiH

-Mi smo izrazili zabrinutost i preko veleposlanstva u Sarajevu kontaktirali smo nadležne intstitucije BiH. Dao sam instrukcije veleposlaniku Del Vechiju da zatraži od nadležnih institucija da može stupiti u kontakt. Oni su i državljani BiH tako da ih institucije BiH tretiraju tako, ali imaju i državljanstvo RH. Optužnice nisu podignute nego su oni morali dati iskaze. Očekuje se da u roku od 24 sata sud odluči o njihovom pritvoru – rekao je ministar vanjskih poslova Ivo Stier, komentirajući jučerašnja uhićenja ratne zapovjedne strukture HVO-a u Orašju.

>>U Orašju uhićen general Đuro Matuzović i deset pripadnika HVO-a

Komentirajući razloge zbog kojih se to događa istaknuo je kako Vlada Republike Hrvatske neće podleći pritiscima nego će ustrajati u politici potpore europskog puta BiH.

-Ono što želim ovdje reći jest da će Vlada RH ustrajati u politici potpore europskog puta BiH, svjesni smo da ima izazova, da će ih biti i dalje, ali mi smo odlučni nastaviti tu politiku, da se BiH pridruži RH i svim ostalim zemljama EU u tom velikom projektu europske pomirbe, mira i sigurnosti- kazao je ministar.

>>Ministarstvo vanjskih poslova RH izrazilo zabrinutost zbog uhićenja u Orašju

Izbjegavajući izravno odgovoriti na pitanje vjeruje li institucijama u BiH podsjetio je da će Hrvatska tražiti primjenu europskih standarda u pravosuđu BiH.

-Ponavljam, ustrajat ćemo u politici da BiH krene europskim putem. To je zahtjevan put, mi smo ga prošli, tražit ćemo da se ispune svi standardi, pa i u pogledu pravosuđa i da se dosegne europski standard, da ne bude selektivnog pravosuđa. To su standardi koje je RH već postigla. Želimo kroz sporazum o europskoj suradnji pomoći BiH na tom putu. Izazova će biti, ali nećemo promijeniti našu politiku, ostajemo odlučni – zaključio je Stier.

>>BiH “ugurana” u kut rusko-srpskih zabluda

Poput Stiera, rezonira i ministar obrane Damir Krstičević.

-Jučer smo se dvaput sastali s predsjednikom Vlade i zajednički smo donosili ove odluke. Ono što je vrlo bitno je da želimo maksimalno pomoći na europskom putu BiH i uvijek zaštititi hrvatske nacionalne interese – rekao je ministar obrane Damir Krstičević.

>>Sukobi neoosmanizma i ruskog carizma s demokracijom

Podsjetimo, istraga protiv zapovjedne strukture HVO-a u Orašju pokrenuta je temeljem dokumentacije koju su Haškom sudu dostavile obrane srbijanskih optuženika i nevladine organizacije. Prema informacijama iz odvjetničkih krugova uglavnom je riječ o dokumentaciji koju je devedesetih godina prikupljao KOS i Vojno tužiteljstvo JNA.

HRSvijet.net/

 

Sve je izvjesnije kako je jedina pomoć na koju Hrvati u BIH mogu računati od Hrvatske u ponavljanju kako će Hrvatska pomoći BIH na njenom putu u EU. I time bi se iscrpila sva dobra volja i sva pomoć koju je Hrvatska spremna pružiti svojim ljudima u BIH.

Europski put BiH uz jedan po Hrvate BiH poguban dodatak. Da neće promijeniti dosadašnju politiku.A što je dosadašnja politika donijela Hrvatima BiH to svi vidimo još od  2000.Terorističke akte na Hrvate BiH ,nekažnjavanje zločina ,preglasavanje, progon zapovjednika i branitelja HVO-a ,neravnopravnost u ostvarivanju prava invalida i branitelja itd itd ,izbacivanje saborskih zastupnika iz Sabora i svođenje istih na tri zastupnika koji mogu samo poslužiti kao ukras i pranje  nečiste HDZ-savjesti jer je isti pristao na SDP-ov ultimatum  o smanjivanju zastupnika dijaspore

I svemu tome se pridružio  u papagajskom  ponavljanje onoga što su višekratno izrekli Plenković, Stier  i general Damir Krstičević . Pa se možemo zahvaliti i nekadašnjem suborcu na bojišnicama  .

Od hrvatske Vlade, nakon svih ovih godina bjesomučnog progona Hrvata u BiH, poglavito branitelja, nije se dobilo ništa osim nekih mlakih reakcija koje bi kao trebale biti podrška, ali su izrečene u takvom tonu da su prije poruka kako se Hrvatska u to neće miješati, nego što su doista podrška.

I što znači da ostaju odlučni !?

Je li to znači da nisu niti važna prava Hrvata  BiH no samo interesi Hrvatske ? Jer baš dosadašnja politika  i EU i Hrvatske je bila pogubna po Hrvate  toliko da su oni prepolovljeni i da se nastavlja i iseljavanje i sa onih područja gdje su Hrvati većina.Sa područja  gdje su većina  Srbi ili Muslimani skoro da se nema tko ni iseliti jer ih na tim područjima  skoro da i i  nema.  Protjerani su davno  bez ikakovih uvjeta za povratak.Ako se i vrate tu su pritisci na njih uništavanje imovine  i oduzimanje svih prava, da ne govorimo o optužnicama koje čekaju.

Što je Hrvatska konkretno učinila kako bi pomogla svom narodu u BiH?

Vlade se smjenjuju, a BIH Hrvati ostaju nešto što se Hrvatske ne tiče puno. Hrvatska prvenstveno vodi računa o tome koliko će aboliranih četnika biti raspoređeno po raznim ministarstvima i mjestima od strateških interesa, pa time ujedno i šalje poruku BiH Hrvatima kako su četnici primaran interes Hrvatske,a njihova vlastita krv, poglavito ljudi koji su se borili za Hrvatsku, neka se snađu kako sami znaju i umiju. Ili neka jednostavno izumru.

A koliko je Hrvatska ‘odlučna’ u svojim reakcijama najbolje se vidi iz ovih najnovijih hapšenja hrvatskih branitelja, koja su  uslijedila ni pet dana nakon posjeta Plenkovića i Stiera BIH.

Očito je kako su hrvatske poruke shvaćene upravo onako kako su i upućene, pa su dobile i adekvatan odgovor.

 

Sada i  jedan jednostavan upit za Stiera i one koji obnašaju vlast u Hrvatskoj .

 

Gospodo  BiH je na papiru država tri  konstitutivna naroda . Što će se dogoditi ako dva od  ta tri naroda ne pristanu  na ulazak u EU po diktatu Brusela  a čak i to se hipotetski može dogoditi . Dva naroda  Srbi i Hrvati nezadovoljni  probošnjačkom i proturskom politikom EU (naklonost  EU Bošnjacima je očita ) odbiju ulazak u EU .

Odlučno ćete ih silom natjerati u EU  ?

U Hrvatskoj ste to uradili na način da ste izmjenili Ustav i da je bila dovoljna natpolovična većina od bilo kojeg broja koji izađe na izbore, kako bi Hrvatsku utrpali u EU. Što planirate za nas, hoće li biti dovoljan izlazak jednog jedinog čovjeka koji će glasati za ulazak u EU, taman da svi ostali budu protiv, kako bi nas tamo utrpali?

Nastavi li se ovakova  “odlučna ” dosadašnja politika Hrvatske spram Hrvata BiH  njih će iz BiH jednostavno nestati  kao konstitutivnog naroda. Hrvati u BiH postat će nešto poput dinosaura, izumrla vrsta o kojoj će se povremeno učiti iz knjiga, ali i to ne previše, kako se ne bi povrijedio osjećaj eksponenata velikobošnjačke i velikosrpske politike.

Odričete se svog vlastitog naroda, gopodo, dok istovremeno trabunjate o pravima manjina na sve strane, sve u lijepom, proerupskom stilu. Cijela hrvatska dijaspora ima tri mjesta u Saboru, dok manjine istovremeno imaju osam. Postoji li to igdje na svijetu osim u Hrvatskoj?  Budite bar iskreni. Ukoliko nam ne namjeravate pomoći, što je razvidno po svim vašim postupcima, onda nas se javno odrecite i prestanite prodavati maglu o tome kako vodite računa o našim interesima.

Jer, što vi više ‘vodite računa’ nama je sve gore i gore.

Trebamo li postati Bošnjaci ili Srbi kako bi konačno zainteresirali hrvatsku Vladu i kako bi ona počela brinuti o tome što se s nama događa?

 

Daran Bašić /Hrvatsko nebo

One thought on “Davor Ivo Stier : ” Izazova će biti, ali nećemo promijeniti našu politiku, ostajemo odlučni ” …..Hrvatima BiH kako već bude !?

  1. Razlika izmedu pametnog covjeka i budale: Pametan covjek na ustraje u ponavljanju iste pogreske jer zna da ce dobiti isti rezultat. Budala se nada drugacijem rezultatu u nepromjenjenim uvjetima.

Odgovori