Novi progon Hrvata BiH : Po nalogu Tužiteljstva BiH uhićeno 10 osumnjičenih osoba za ratne zločine

Vrijeme:53 sec

 

Postupajući po nalogu Tužiteljstva BiH, policijski službenici SIPA-e uhitili su deset osoba osumnjičenih za ratni zločin.

Uhićeni su: Đuro Matuzović (rođen 31. srpnja 1952. godine), Ivo Oršolić (7. studenog 1952.), Tado Oršolić (10. studenog 1960.), Marko Dominković (1. siječnja 1962.), Joso Nedić (4. lipnja 1956.), Marko Baotić (29. svibnja 1948.), Marko Blažanović (22. listopada 1955.), Mato Živković (18. listopada 1964.), Anto Živković (17. siječnja 1969.) i Stijepo Đurić (rođen 1. lipnja 1965.).

Navedeni osumnjičeni terete se da su kao pripadnici struktura HVO-a u Orašju, Vojne policije HVO-a i policijskih struktura, kao i stražara u logorima i objektima za zatočenje, počinili ratni zločin nad većim brojem žrtava srpske nacionalnosti sa područja Orašja i okolnih mjesta od mjeseca travnja 1992. pa do mjeseca srpnja 1993. godine.

Osumnjičeni se terete za kazneno djelo zločina protiv čovječnosti.

Osumnjičeni će tijekom dana biti predati postupajućem tužitelju koji će ispitati osumnjičene, nakon čega će donijeti odluku o daljnjem postupanju u skladu sa zakonom, priopćeno je iz  Tužiteljstva BiH.

FENA/Večernji list /http://www.vecernji.ba/ Hrvatsko nebo 

Facebook komentari

komentara

42 thoughts on “Novi progon Hrvata BiH : Po nalogu Tužiteljstva BiH uhićeno 10 osumnjičenih osoba za ratne zločine

 1. Najave K. G. Kitarović i Plenkovića o ustavnoj reformi u BiH, izbornog zakona i jasne optužbe bošnjačkoj vlasti zbog ugnjetavanja Hrvata nisu dugo čekali sarajevski odgovor.

  Bošnjačka politička elita je postupila po principu “Da se Vlasi ne dosjete”. Naime, da su uhitili Hrvate koje se optužuje za ratni sukob s Bošnjacima sve bi bilo očevidno i jeftino. Ovako, baš sada – nakon 20 godina – sjetili su se uhititi vojni i civilni zapovjedni vrh obrane Orašja i tog dijela Posavine, plus trojicu vojnika optuženih od strane Srba koji su Orašje napali i tijekom rata nad Hrvatima počinili neviđene zločine.

  Na drugoj strani bošnjačko Tužiteljstvo (nema bh Tužiteljstva), već dvadeset godina čeka kad će bošnjački gen. Atif Dudaković umrijeti prirodnom smrću i zato ne diže optužnicu za ubjenog hrv. gen. HVO-a Vladu Šantića iako je general HVO-a uhićen po naredbi i pred očima Atifa Dudakovića zapovjednika bihaćkog ratišta. Do danas nije pronađeno tijelo hrv. generala, niti je Tužiteljstvo našlo shodno uhititi Dudakovića i pored svih navedenih nepobitnih i dokumentiranih činjenica.

  Prvo Bajić, a danas aktualni ćato hrv. državnog Odvjedništva Cvitan, omogućili su bošnjačkom tužiteljstvu neograničeno i selektivno rovarenje po hrv. ratnoj arhivi HVO-a, koja je prenesena u Zagreb. Danas imamo rezultate te antihrvatske suradnje.u jednom smjeru jer nitko od hrv. istražitelja ne istražuje bošnjački ratni arhiv u Sarajevu.

  Plenković tijekom posjete bošnjačkoj vlasti u Sarajevu sigurno nije bio obavješten o nadolazećim uhićenjima jer prije njegove posjete nisu ni bila planirana. Zapravo, Plenković je svojim izjavama o bošnjačkom ugnjetavanju Hrvata izazavao bošnjačku odmazdu i tako ni kriv ni dužan pkorenuo uhićenje hrvatskih branitelja.

    1. Da a poznati su oni koji komentiraju kako i čitaju i gledaju tuđe upise ….

     Ma daj na stotine puta smo imali i ja i ti pizdarija baš s onim površnim likovima ……:) 🙂

     I sliku teško mogu prenijeti na FB jedino slikati ili screen komentara a to mi se baš ne da 🙂

     1. ne vrijedi bacati dijamante pred svinje, jer svinja ne zna razliku između dijamanta i običnog kamena

     1. hvala,
      nadam se kako zbog toga nećete imati neugodnosti jer nekako, na kraju se ispostavi, svi oni koji me onako ili ovako podrže na kraju budu i sami bjesomučno napadnuti.

     2. Ne brinite se glede toga. Svi kod nas znaju kako ja nisam konfliktna osoba i skoro sa svima sam u dobrim odnosima. 🙂
      (Provokatore, četnike, srbuljare i anacionalnu jugoklatež u ovo ne računam… oni dobiju svoje.)

     3. Mi dečki imamo taj urođeni pećinski nagon branti svoju pećinu (dom), obitelj i osobni integritet. Nekad ženama zavidim 🙂

      Evo nešto od jednog mojeg Posavca iz zapovijednog vrha 106, brigade HVO-a. Njemu moramo vjerovati jer je bio na izvoru informacija i s najboljim mogućim uvidom u ratna dešavanja.

      Ilija Vincetić, kolumnist portala hrvatskonebo, u emisiji Federalne TV nakon prvostupanjske haaške presude tzv. Hrvatskoj šestorci.

      https://www.youtube.com/watch?v=lYcKV_eSt7s

     1. Orašje je daleko od Drine,
      pravaše interesiraju samo drinske plaže
      borci za ležaljke na plaži

     2. Nazalost,bez toga “kao”,nego sigurno,sto su dokazali svojim javnim istupima u protekle cetiri godine.
      Ni rijeci od pravasa o majorizaciji i institucionalnom nasilju nad Hrvatima.
      Oni jos uvijek vjeruju u saveznistvo s “nasim cvijecem” koje je davno uvelo.

     3. žalosno što se do sada samo hsp oglasio oštrim priopćenjem po pitanju ovoga što rade našima. pravaši, ma daj bože da griješim. al ne vidim puno šansi u okupljanju. ako se sve ove godine nisu okupili, mislim da ni neće. što znači da se trebaju maknuti prepustiti mjesto mladim generacijama, koji će stvarati pravu desnicu, onakvu kakve postoje u eu

    1. točno Diana, podbodi

     ali ni tebi ništa ne bi falilo
     naprotiv
     kad iz HR stigne podrške glas kod nas Hrvata u BiH i crkvena zvona od sreće prestanu zvoniti

     osluškuju vas

     1. on je napisao mnoge odlične članke, itekako može. no, kada je riječ o našim u bih, ja volim da te članke pišu malo bolji poznavatelji od mene. zato volim članke mog prijatelja darana, vincetića i još mnogih drugih odličnih pisaca, koji to sve proživljavaju. a kod nas je portal uvijek širom otvoren za sve što naši hrvati u bih imaju za reći. mi smo svi uz njih, kako nekada, tako i danas.

     1. Budem čitao ili vrijedi što vrijedi:
      Ljudi se drže za riječ, a volovi za rogove:)

     2. Hvala Saga.
      Nazalost,i na ovom slucaju,svjedoci smo koliko je Hrvatska javnost slabo upucena u probleme Hrvata u BiH,najvise zahvaljujuci lijevim medijima koji jos uvijek “sarajevsku raju” dozivljavaju onako kako to vide u “lud zbunjen,normalan”.

     3. Nisam u toku cijeli dan sam bio zauzet i tek sam u putu doma.

      Daj mi molim te naslov i stranicu. Unaprijed hvala uz prijatwljski pozdrav 🙂

 2. .Tko kome ovdje prodaje maglu već 21 godinu. Nije cilj procesuirane zločina i krivaca već kriminalizacija vojnih formacija i naroda. Ovakve optužbe su pokušaji kriminalizacije Domovinskoga rata koji je vodio hrvatski narod u obrani sebe u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.Sve to je samo nastavak uvlakačke Alijine politike od 90-ih do sada. Alija je želio da promjeni svijest narodu, a kao učitelja je odabrao Muhameda “realnom politikom korak po korak”.Bakir Izetbegović samo nastavlja tu istu politiku.Guslarska filozofija nebeskog naroda i ISIL -ova politika za ostatak Bosne a sve na račun Hrvata ,ne može proči u Bosni ako žele postati neka država koja će se uvažavati.

Odgovori