Katica Amidžić Peročević : Poreznom reformom gube jedino umirovljenici

Vrijeme:1 min, 54 sec

 

 

Pa što, reći će neki, tko će još brinuti  o umirovljenicima! Ministar financija Marić kaže da provedbom nove porezne reforme, nikome neće padati plaća, i lijepo je to ćuti. Ali, zato će padati mirovine. I to onim umirovljenicama koji do sada nisu morali kopati po kontejnerima, jer su sa 3.800,00 i kojom kunom više, mogli preživjeti.

 

Naime, do nove porezne reforme, umirovljenici su imali pravo na osobni odbitak (to je neoporezivi dio dohotka), upravo u tom iznosu, što je bilo 1200,00 kuna više od osobnog odbitka zaposlenika, i koliko-toliko fer, i taj raspon je trebalo zadržati. Istina,  jedino fer bilo je razdoblje kada mirovine nisu bile oporezive zbog niza specifičnosti proisteklih iz bivšega sustava i bivše države. No, kako je država trošila sve više na one koji imaju, uvela je i oporezivanje mirovina („jer to čine i druge države“, istina sasvim druge fiskalne tradicije i povijesti), ali sa „sluhom“, pa je osobni odbitak bio uvijek, opravdano, veći od osobnog odbitka zaposlenika. Umirovljenici rijetko imaju osobni odbitak za uzdržavanog člana, koji povećava neoporezivi dio mirovine. Tako će novim potezom vlade, koji izjednačava osobni odbitak zaposlenika i umirovljenika, umirovljenici biti jedina kategorija stanovništva koji će plaćati duplo veći porez nego do sada. Razlog je ukidanje stope od 12%, i primjena 24% na prvu kunu iznad 3.800,00 kuna mirovine.

 

Umirovljenici sasvim sigurno nisu propulzivna kategorija stanovništva, svoje su manje—više dali gospodarstvu. No, čovjek nije samo homo-economicus. Umirovljenici ne mogu izravno utjecati na demografsku politiku, ali kao bake i djedovi mogu biti značajan čimbenik u obitelji. Treba li udarati još više na njihovo dostojanstvo, treba li državi baš njihov novac? Pametne države „ne ubijaju“ sijede glave!

 

Umjesto da se osobni odbitak, toj fiskalno zanemarivoj skupini, poveća barem do visine prosječne plaće ako ne i više, ili barem zadrži povećani osobni odbitak, oni su jedini gubitnici u novoj poreznoj reformi.

 

Uzimanjem nekoliko stotina kuna više nego do sada od mirovina, naša vlada, kao Superhik iz Alana Forda, poseže za „alanfordovskim“ pravilima: Uzmi sirotinji i daj bogatima! Da sirotinja zna s novcem ne bi bila sirotinja! Zato im i treba uzeti.

 

Vlada svojim potezom umirovljenike definitivno karakterizira kao „mirogojske mališane“.

 

Zagreb, 28. Listopada 2016.

 

Katica Amidžić Peročević/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)