Dr . Andrija Hebrang : Nema pomirbe bez istine

Vrijeme:1 min, 16 sec

 

Komentirajući žrtve Hude jame i otkrivanje poslijeratnih zločina nekadašnje jugoslavenske vlasti,  dr. Andrija Hebrang je rekao kako je optimist, ali da smo kao država već imali dva neuspješna pokušaja.

-Nema pomirbe bez istine. Rascjep je dubok i jedino se s istinom može riješiti. Istinu nećemo iznjedriti s papirima i proučavanjem arhiva i znanstvenim radovima, nego otkopavanjem svih pokojnika. Imali smo dva neuspješna pokušaja u 25 godina, prvi je bila saborska komisija iz ’92. koja je ekshumirala 1163 pokojnika na Maclju, tamo smo ih pokopali nakon što su 12 godina u crnim vrećama ležali na patologiji na Šalati. To je dokaz da odnos prema žrtvi nije ni human ni civiliziran, a nismo svjesni da su to mirnodopske žrtve, bili vojnici, civili – oni nisu prošli sud i nevini su – rekao je Hebrang gostujući u temi dana na HRT-u.

Smatra da nam otvaranje arhiva neće riješiti problem.

-Prošao sam veći dio arhiva. U nijednom nema nijedan lokalitet gdje su pokopane civilne žrtve. Problem Hrvatske je taj da je društvena klima takva da oni koji smatraju da su im preci krivi za ta ubojstva, koče bilo kakav napredak u tom smislu. Mi danas ne znamo je li 50 000 ili 250 000 nevino ubijenih. Nikad i nigdje u mirnodopskoj Europi nije počinjen takav masovni zločin nad civilima – naglasio je Hebrang.

Smatra da pomirbe ne može biti bez istine.

-Mi se ne okrećemo prema prošlosti zbog prošlosti, nego zbog budućnosti. Nema pomirbe bez istine – zaključio je Hebrang.

 

M.M./HRSvijet.net/http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)