Dr. sc. Luka Popov o TradFestu: Cilj je prije svega pozitivna afirmacija konzervativnih i tradicionalnih vrijednosti i načela

Vrijeme:3 min, 31 sec

 

 Razgovor s dr. sc. Lukom Popovom povodom održavanja TradFesta

U Zagrebu ovih je dana održan TradFest – festival tradicije i konzervativnih ideja. Tim Popovpovodom razgovorali smo s dr. sc. Lukom Popovom, jednim od organizatora ovoga festivala.

Poštovani dr. Popov, u Hrvatskoj se ovih dana održava TradFest – festival tradicije i konzervativnih ideja. Odakle je došla ideja za održavanjeg ovoga festivala?

Ovaj festival, a mogli bismo reći i mini-konferencija, predstavlja nastavak djelovanja Vigilarea, čiji je glavni cilj širenje kršćanskih, tradicionalnih i konzervativnih vrijednosti. Kao što svakodnevno svjedočimo, naše društvo nalazi se pod stalnim napadima od strane onih kojima su ove vrijednosti strane ili pak potpuno neprihvatljive. Zato smatramo da je važno raditi na afirmaciji ovih vrijednosti i pokazati ljudima koji po njima žive da u tome nisu sami.

Koje ciljeve želite postići održavanjem TradFesta?

Cilj je prije svega pozitivna afirmacija konzervativnih i tradicionalnih vrijednosti i načela, koja jedina mogu osigurati organski i istinski napredak u društvu. Osim toga, cilj nam je okupiti konzervativne mislioce i lidere, kako iz Hrvatske tako i iz drugih zemalja svijeta, kako bismo izmijenili iskustva te potakli javnost na raspravu i razmišljanje o nekim aktualnim temama kao što su pravo na život, pravo roditelja na izbor odgoja i obrazovanja svoje djece, pravo na javno ispovijedanje vjere, i sl.

Prvoga dana Festivala gostovao je kardinal Raymond Leo Burke kojeg su mediji označili „kontroverznim“. Po čemu je to kardinal Burke „kontroverzan“?

To biste trebali pitati one koji su ga tako etiketirali. S druge strane, mogli bismo reći da je najkontroverznija osoba u ljudskoj povijesti upravo sam Isus Krist, pa nas ne treba čuditi da svijet na isti način gleda i na njegove vjerne učenike. Njegova uzoritost Raymond kardinal Burke vrlo je ugledan prelat Katoličke crkve, član Svetog kardinalskog zbora, vrhunski kanonski pravnik i veliki učitelj vjere. Iz nekoliko osobnih susreta i razgovora, mogu posvjedočiti da je riječ o iznimno jednostavnoj, poniznoj i skromnoj osobi koja samom svojom prisutnošću zrači nadnaravnim mirom, rekao bih i svetošću. Zbog toga me neki od grubih napada od strane nekih medija kojima smo svjedočili ovih dana čine posebno žalosnim.

Na festivalu je bilo riječi i o pobačaju, a zanimljivo je da je Ustavni sud konačno počeo odlučivati o tom pitanju. Koji je Vaš stav o tome?

Da, jako je zanimljivo da slučaj koji je 25 godina stajao u ladici tek sada dolazi na dnevni red. Ne znam zašto jeBeba trebalo toliko dugo, ali drago nam je da se to pitanje konačno pokrenulo. Pravo na život je temeljno pravo svakog ljudskog bića, na koje se sva ostala prava nadovezuju. Što nekome vrijedi pravo na školovanje, pravo na zdravstveno osiguranje ili pravo na privatno vlasništvo, ako nema prvo i osnovno pravo na život?

Naglasio bih i to da ovo pitanje nije religijsko, već prije svega znanstveno i pravno pitanje. Znanstveno utoliko što je znanost ta koja treba reći u kojem trenutku počinje ljudski život, a pravno utoliko što treba vidjeti je li postojeći zakon koji regulira tzv. “pravo na pobačaj” iz bivše države u skladu sa postojećim Ustavom Republike Hrvatske. Naša je iskrena nada da će Ustavni sud uvažiti znanstvene i pravne činjenice, te opozvati ovaj duboko nepravedan i štetan zakon.

Jedno od predavanja na festivalu nosi naslov “Konačno suočavanje između Crkve i anticrkve”. Koga podrazumijevate pod „anticrkvom“?

Iz kršćanske perspektive, povijest je jedno veliko bojno polje na kojem se suočavaju sile dobra i sile zla. O tome nam svjedoči i vizija koju je sv. Ivan Apostol zapisao u Knjizi otkrivenja, o borbi između arkanđela Mihaela i velikog Zmaja. U toj viziji sv. Ivan vidi i Ženu, koju Zmaj mrzi i želi ju uništiti. Ova Žena iz vizije utjelovljuje dvije stvarnosti: Crkvu i Blaženu Djevicu Mariju. Dakle, s jedne strane imamo Crkvu i štovatelje Blažene Djevice, a s druge strane one koji su otvoreno zaratili s Crkvom.

S jedne strane one koji promiču kulturu života, a s druge one koji promiču kulturu smrti. Ove dvije stvarnosti prije ili poslije morat će se suočiti, i jedna od njih će izvojevati pobjedu. Upravo zbog toga, Blažena Djevica Marija se prije gotovo stotinu godina odlučila objaviti troje portugalskih pastira preko kojih je cijelom svijetu poručila: Ali na kraju, moje Bezgrešno Srce će pobijediti.

 

Davor Dijanović/HKV/http://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori