Izv . prof . dr . sc . Kristijan Krkač : ZAGREB KAO KULTURNA SELENDRA

Vrijeme:2 min, 9 sec

Nekaj me kopka. Vjerojatno subjektivno, ali u zadnje vreme, recimo 4-5 meseci videl sam, a i iskusil, neke tzv. „super-kool novosti“ po gradu. Te super klopa, te super cuga, te super izložba, te super film, te super koncert, te super birtija, te super „ivent“ itd. Velika većina svega toga, skoro 99%, bilo je čisto smeće. Neinventivno, nekvalitetno, dvojbenog podrijetla, loše napravljeno, tržišno neisplativo itd. Ništ od toga ne bi prošlo vani. Nevelim ja ništ, provincijske stvari za provincijske indolentne mužeke. Svakome po meri.

Ono kaj me ždere su plaćeni tekstovi o tim događajima, restačima, izložbama, koncertima, birtijama itd. koji ih slave kao tipična i europski trendovska pan-svemirska mesta kaj de facto nisu i to je dokazivo. Primjerice, super kool wine bar koji to opće nije, jer se vino ne oglašava ispravno, konobar ne zna izgovoriti naziv imena ispravno, ne zna ga poslužiti, a i samo vino nije bogznakaj. Ali ljudi uživaju i hvale mesto jer im je super, a to, u nedostatku znanja, iskustva i dobre procjene, zaključuju samo iz cijene buteljice, recimo 200-tinja HRK, kaj je vrhunaravni idiotizam, a kaj može zaključiti svaka šuša koja je zastala u nekoj selendri u Provansi, ušla u krčmu de cugaju lokalni dedeki i iz bačve naručila litru vina za maksimalno 10 eura tak dobrog da ga se u takvim restačima retko može naručiti, a još manje po toj ceni, ili jednostavnije zastala u Vrutku i za sitne nofce kupila izvrsno npr. argentinsko vino.

Slično z ovim primerom birtije moglo bi se pružiti primere i za ostale navedene stvari. Sve je to skup trećerazredno, provincijski i selski. I još se tvrdi da je to europski i svetski. Sramotno! Nate kak se stvara svetska stvar? Sad bum vam malo dociral. Odite u Pariz i otprite restač z hrvatskom klopom i cugom. Ak bu ju vam razmažene i samožive pariške mimozice dolazile tam i tvrdile da su cene ok i da je klopa izvrsna, onda nekaj vredite. Po uzoru na onog blentavog austrougarskog časnika kaj je davno u Richelieuvoj otprl bečku pekarnicu z bečkim kiflima kaj nisu bili fini spomenutim mimozicama, pa je navodno zmislil croissant. I tad se z tim istim vratite u Zagreb i otprite istu stvar z primerenim cenama i tad je to pravi svetski posel, a ne ovi drekeci na šibicama. Eto samo sam to htel reči. To me malo kopkalo.

P.S.
Znam, ima iznimaka. I ja ih imam, ali ne bi bilo pristojno niti ih oglašavati, a još manje čak i spominjati, jer znamo svi koje su.

 

 Izv . prof . dr . sc . Kristijan Krkač /Hrvatsko nebo

2 thoughts on “Izv . prof . dr . sc . Kristijan Krkač : ZAGREB KAO KULTURNA SELENDRA

  1. Ak sam vas dobro razmel, vi bi šteli reč kak su ovi političari euRopskog kalibra, koji se po zadatku pojaviše na Griču, otpaci iz nekog zalizanijeg društva? A mi ih kak pravi dudeki stavili na špajz kartu i još prstiće ližemo?

  2. Cekam na vas osvrt glede balkanske dimenzije postavljanja nekulturne streberice . Usput
    suprug joj radi u istoj ustanovi , inspektor za kulturna dobra koji nikada ne izlazi na teren.
    Sva ta skvadra se ubacila preko tateka. Radi se o clanu moje porodice , na moju sramotu ,
    ali Hrvati u globalu su mi vazniji od tih kvazipurgera

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)