N. Piskač: Otvoreno pismo Andreju Plenkoviću

Vrijeme:3 min, 48 sec

Poštovani g. Plenkoviću,

Ovo pismo smatrajte otvorenim pismom. Otvorenim zato što ću s njegovim sadržajem upoznati hrvatsku javnost, kojoj se samim javnim objavljivanjem iskreno ispričavam. Bio bih, naime, citiram globalnu dimenziju sveca dr. Alojzija Viktora Stepinca, ništarija kad ne bih osjetio bilo svojega naroda.

Hvala Vam na vjerodostojnosti koju ste mi kao članu stranke i biraču ukazali izborom krajnje, kako za stranku tako i za hrvatsku kulturu dvojbene i nevjerodostojne osobe za ministricu kulture u Vašoj vladi. Osjećam i znam da sam Vašim izborom vjerodostojno postizborno izdan. Ministrica kulture nije jedini razlog otvorenoga pisma, ali da ne širim temu izdaje, ostajem samo na njoj.
izdajaPo habitusu zainteresiran sam za rad Ministarstva kulture s kojim na osobnoj, a osobito na nacionalnoj razini, imam izrazito negativna iskustva u posljednjih deset i više godina, tijekom kojih je Vaša ministrica bila ključnim čimbenikom Ministarstva kulture. Dio toga razdoblja vjerojatno Vam sa stranačke razine nije poznat, budući da ste nedavno postali članom stranke, u doba kad sam zbog prigovora savjesti ozbiljno razmišljao o izlasku iz nje. Pitao sam se, naime, kao običan višedesetljetni član, je li moralno dopustivo biti članom stranke koja je višekratno izdala vlastitoga utemeljitelja i državnika dr. Franju Tuđmana, nacionalne interese i temelje moderne hrvatske države. Vjerujem da si i Vi kao predsjednik u skrovitosti ispitivanja savjesti postavljate isto pitanje.

Poslije Vašega izbora narečene ministarke držim kako se s Vama može ozbiljno razgovarati o Gospi Mariji tek kad u predizbornim kampanjama zalijepite zajedno s Vašom ministricom kulture onoliko hadezeovih plakata koliko sam ih ja zalijepio od prvih demokratskih izbora do danas. Dotad ću Vas, oprostite na iskrenosti, smatrati šegrtom. Ali ne u kontekstu Hlapića Ivane Brlić-Mažuranić, već u kontekstu prve Programske deklaracije Hrvatske demokratske zajednice. Nju Vam preporučam kako biste stekli tuđmanovsku dimenziju, koja vam nedostaje da biste mogli vjerodostojno upravljati stožernom hrvatskom strankom, posljedično i izvršnom vlašću hrvatske države.

Molim Vas da mi zbog Vašega izbora ministrice kulture, ako ikako možete, vratite moj glas i glasove moje bliže i daljnje obitelji. Mi smo, naime, Hrvati srednjoeuropske dimenzije nenavikli na međusobne izdaje! Sram me je što sam privatno i javno predizborno podupirao Vašu prijetvornu izbornu listu u svojoj izbornoj jedinici. Povjerovao sam Vam da je hadezova. Nadam se da je i Vas sram. Razumijem Vas ako Vas je sram, ne razumijem ako nije.

ugledHvala Vam na ljigavom iskustvu kojim ste me počastili. Zbog njega se, obećavam, više ne ću blamirati u lažnoj nadi da ćete poštovati izborne rezultate i elementarni moral. Ne mogu biti iskreniji, očekujem Vašu ostavku, ali u nju ne vjerujem. Ne čeka mi se prvih sto dana Vaše vlade, stoga ću odmah reći, mislim da je Vaš politički pad, kao i Milanovićev, nacionalni interes. Dotad ću opetovano čitati Marinkovićev Never more, što i Vama preporučam dok još nije prekasno.

VjerodostojnoAko mi ne vjerujete glede nacionalnoga interesa, provjerite molim Vas, tako da na idućim državnim izborima na
Vašu doista vjerodostojnu, a ne hinjenu izbornu listu stavite uz svoje cijenjeno ime i prezime gđu ministarku umjesto provjerenih Tuđmanovih hadezeovaca. Ima li bolje provjere opsega njezina demokratskoga legitimiteta i hrvatske dimenzije Vašega izbora ministrice? Dakako, ako u međuvremenu ne bude osuđena zajedno s ostalom havcovom družinom, čemu se opravdano nadam s obzirom na snagu dokaza, koji su Vam poznati.

Nadam se da shvaćate kako ste svojim izborom ministrice kulture napravili izravan i neizravan pritisak na ustanove hrvatske države koje moraju procesuirati kriminal, te uz to potpuno nepotrebno srozali ugled stranke u hrvatskom narodu, a za čije se državotvorne ideale gubila glava u onom strašnom času o kojemu, nažalost, nemate osobnoga iskustva budući da ste u to doba, zajedno s Vašom ministricom, stjecali europske dimenzije.

Stranka, nažalost, ni s Vama nije dosegnula vjerodostojnog nasljednika Utemeljitelja. Prema tome, Vi stenevjerodostojan nasljednik hrvatskoga velikana dr. Franje Tuđmana. Isto sam mislio i o tome javno, sa svim posljedicama, pisao o Sanaderu i Karamarku, a sad ste me prisilili da jednako mislim i o Vama. Želim Vam sve najbolje, otprilike onako kako Vam to žele i Vaši savjetnici gg. Pupovac, Radin, Šeks, Granić, Glavašević i ostali, domaći i inozemni. Svojim izborom ministrice kulture Vi ste porušili mostove između Vas i hrvatskoga naroda. Time ste HDZ-u, uz poznate promašaje Sanadera, Kosorove i Karamarka, dodatno ugrozili mjesto stožerne stranke hrvatskoga naroda. To je neoprostivo sa stranačkog stajališta. Neoprostivo je i s drugih stajališta, koji ne stanu u ovo otvoreno pismo.

Primite izraze mojega dubokog razočaranja u Vas i u Vaš izbor ministrice kulture.

Pozdravljam Vas Tuđmanovim geslom: Sve za Hrvatsku, Hrvatsku nizašto.

Nenad Piskač
hrvatski branitelj i književnik, umirovljeni invalid

HKV/http://www.hkv.hr/izdvojeno//Hrvatsko nebo 

Odgovori