Cerar: Istraživanjem masovnih grobnica iz poraća treba činiti s pijetetom prema mrtvima

Vrijeme:1 min, 50 sec

 

preuzmiEkshumacija svih žrtava masovnog stratiša u Hudoj jami bit će završena iduće godine, a prema svim ubijenima iz vremena II. svjetskog rata i poraća treba se odnositi s punim pijetetom, naveo je slovenski premijer Miro Cerar u pismenom odgovoru na pitanje jednog parlamentarnog zastupnika o problematici nacionalne pomirbe i žrtava rata, prenosi mariborski list “Večer”.

U Cerarovom odgovoru također stoji da će oko 700 posmrtnih ostataka ekshumiranih u Hudoj jami biti pokopano uskoro u već iskopanu zajedničku grobnicu na mariborskom groblju Dobrava, spomen parku za ubijene u razdoblju poraća.

-Ostalih oko 2500 tijela, odnosno posmrtnih ostataka, za koje se smatra da se nalaze u još jednom rudničkom “šahtu” Hude jame, a koja tek treba ekshumirati, bit će također pokopani u Mariboru, na groblju Dobrava, tijekom iduće godine – naveo je Miro Cerar.

Prema Cerarovim riječima aktivnosti oko istraživanja 620 masovnih grobnica iz vremena poraća preuzelo je vladino povjerenstvo za pitanja prikrivenih grobišta.

-To povjerenstvo ove godine izvodi program uređenja 60 grobišta do faze koja će omogućiti upis tih mjesta u državni registar vojnih grobišta, ali i ekshumaciju i pokop žrtava iz 18 grobišta te sondiranje i istraživanje 45 mjesta za koja se vjeruje da su u njima ubijeni iz vremena poraća – naveo je Cerar.

Potvrdio je da je predviđeno i sondiranje šahta u zatvorenom rudniku Pečovnik u kojem se, po podacima pojedinih istraživača, također nalazi masovna grobnica s vrlo velikim brojem ubijenih, ali i pregled i ekshumiranje posmrtnih ostataka iz 16 kraških jama na području Slovenije u koje su također bacane žrtve.

Tvrdi da je pokrenuta i inicijativa da se središnjim mjestom obilježavanja slovenskih “žrtava ratnog i poratnog revolucionarnog nasilja” proglasi nekadašnji logor Teharje, odakle je mnogo zatočenih u završnim ratnim operacijama ili predanih pripadnika poraženih vojski i civila odvedeno na stratišta gdje su ubijeni, a tamo bi se postavilo i centralno obilježje poginulima u tim tragičnim događajima.

-Sve ono što se u vezi s istraživanjem masovnih grobnica iz vremena rata i poraća bude događalo treba činiti tako da se djeluje s tolerancijom i odnosom pijeteta prema mrtvima i prema traumatičnim događajima iz tog povijesnog razdoblja – naglasio je u svom odgovoru na zastupničko pitanje slovenski premijer Miro Cerar.

 

R.H./http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)