Siniša Kovačić HNiP-u : ….. Izbacite me odmah iz HNiP-a ako mislite da je babi vračari mjesto u TV Dnevniku i to u udarnim minutama…..

Vrijeme:3 min, 33 sec

 

 

Poštovane/i članovi/ce HNiP-a, obraćam Vam se kao običan član sedam mjeseci nakon što sam zbog preuzimanja vođenja HRT-a morao napustiti mjesto predsjednika HNiP-a. Žalostan sam, ne i iznenađen, igrama prijestolja koja su uslijedila na HRT-u pa želim vrlo jasno naglasiti nekoliko činjenica:

1. Dok sam bio na čelu HRT-a radio sam isključivo u interesu hrvatske javnosti, a ne politike. Da, i to je moj najveći krimen. Pa tako već danima primam razne “dobronamjerne” poruke. Izdvojit ću posljednju Miloslava Lilića iz tjednika 24 express koji me u svojoj kolumni pozdravlja uz poruku: “Neka pazi kako prelazi mostove, posebno one preko Cetine i Neretve jer ako se most uruši, hladne su to rijeke…” Pametnome dosta ili možda ne shvaćam satiru ili kozeriju.

2. Ravnateljstvo HRT-a odradilo je sjajan posao. Od rekordnog broja prijenosa, premijernog emitiranja novih emisija do sjajno odrađene produkcijski i programski TV debate – prve nakon 13 godina koja je usput rečeno, usred ljeta bila najgledanija emisija tjedna, sučeljavanja, izvanrednih izbora, prijenosa Dana pobjede iz Knina, posebnih emisija o poništenju presude bl Alojziju Stepincu, kanonizaciji Majke Terezije, vraćanja Dopisništava, Davis Cupa, nogometnih utakmica reprezentacije, Olimpijskih i para olimpijskih igara …A moglo se drugačije. Moglo se tih sedam mjeseci sjediti u obližnjim restoranima,obilaziti političke centrale i tako liječiti bolest ega, sklapati interesne brakove i taliti se s mrziteljima Hrvatske, ljetovati po 30 dana, a onda optuživati kolege za rastrošnost, bolovati, a sudjelovati u predizbornim kampanjama i da Vam dalje ne prljam mentalnu higijenu.

3. Svi su dobili priliku raditi, ali profesionalno. Ako smo se sami izborili za drugu stranu istine, za drugo i drukčije novinarsko udruženje nije li logično da baš naši članovi prvi poštuju načelo – druge strane?! Ako smo se borili protiv aktivizma, nije li logično da prvi prestanemo biti aktivisti, da poštujemo institut IZVORA INFORMACIJE. Žalosno je bilo gledati kako se neki sami diskreditiraju u javnosti, kako ne poznaju osnove Zakona o HRT-u, Zakona o medijima. Izbacite me odmah iz HNiP-a ako mislite da je babi vračari mjesto u TV Dnevniku i to u udarnim minutama.

4. Poslovanje HRT-a je stabilizirano. Nizom odluka naloženo je rukovoditeljima smanjenje vanjske suradnje i agencijskog zapošljavanja, zaustavljeni su megalomanski projekti poput tzv.super deska od 60 milijuna kuna, znatno smanjene kamate na sve kredite, smanjena ukupna zaduženost HRT-a, pada broj zaposlenih, povećava se učinkovitost cijeloga sustava. No, očito “ekonomski stručnjaci” nisu u stanju pošteno sagledati činjenice pa tako nisu imali vremena u srpnju raspraviti rebalans, pa nisu imali vremena u rujnu glasovati o rebalansu, ali su imali vremena dizati medijsku hajku.

Siniša Kovačić nije u posjedu imao službene kartice, ali to se nije željelo provjeriti već se napuhavalo posljednjih dana. Imao sam jednu karticu koja je vraćena (deponirana) odmah po isteku mandata, dakle puno prije javno izdanog naloga.

5. Programski: izuzetno mi je drago što je HRT pod mojim vodstvom ponovno postao Hrvatska televizija. Tu ste mnogi od Vas zaslužniji od mene. Procesi su tek započeti, ali u malo vremena postavljeni su novi standardi. Možda nismo ni svjesni koliko proizvodnjom programa utječemo svi zajedno na društvo u kojem živimo. I ne treba posustati. Evo danas na ređenju mladih đakona u katedrali bila je kamera RTL-a, nažalost HRT – ove nije bilo. Vjerujem da je riječ o propustu, a ne povratku na staro.

Zaključno: čestitam predsjednici Katji Kušec koja je HNiP održala vitalnim i želim pozvati sve članove da se aktivnije uključe u rad udruge. Osobno se ponovno stavljam na raspolaganje. Primijetio sam nekoliko demonstrativnih ispisnica, ali koliko sam uočio riječ je o članovima “spavačima” koji nisu dali nikakav obol dosadašnjem radu udruge ( nisu potaknuli nikakve programske aktivnosti, ugovorili donacije ili sudjelovali u konstruktivnim raspravama pri pisanju priopćenja), već sada dramatiziraju nepotrebno. Valjda su im politički mentori tako naredili. Dobio sam i pismo gospodina Marija Raguža pa Vas sukladno teškim optužbama koje su tamo navedene, želim samo informirati da će gospodin iste morati dokazati na sudu. Slažem se s većinom da je priopćenje HNiP-a bilo nužno te Vas potičem da i dalje budemo borci za javni medijski servis, za isti nu kontra ulizica i sitnih profitera koji manipulacijama stvaraju atmosferu o dva Hrvata i tri stranke.

 

Lijep pozdrav, mirna i blagoslovljena nedjelja!
Siniša Kovačić

 

 Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)