HAVC-ovi projugoslavenski pamfleti i hrvatska proračunska sredstva

Vrijeme:3 min, 37 sec

 

250 000 kuna je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) dao Nukleus filmu za sufinanciranje filma u kojem se hrvatska vojska prikazuje kao odgovorna za masakr psihičkih bolesnika u Dvoru na Uni. 8 000 000 (!) kuna je dano, također Nukleus filmu, za crtani film “Chris the Swiss” u kojem se Domovinski rat naziva građanskim, navodi se da je Hrvatska unajmljivala plaćenike koje je financirao Opus Dei švercom droge i t.d.

Također je isplaćeno 140 000 kuna (opet Nukleus filmu) za srpski (!) film imena “Okupirano kino” u kojem se pokušava odgovoriti zašto je danas kino Zvezda u Beogradu prazno? U obrazloženju financiranja posljednjeg stoji da je to važno pitanje za hrvatsku kulturu (?!?!). Ako bi se išlo dalje kopati, onda bi se tu zasigurno još koječega našlo, no, čelnik HAVC-a Hribar kaže da nije bilo protupravnosti i nezakonitosti.

I ima pravo. Jer se svako kazneno djelo kao takvo mora dokazati na sudu i glede toga mora postojati pravomoćna presuda. No, v’iš vraga, Dinko Cvitan je Glavni državni odvjetnik pa se ni po jednoj kaznenoj prijavi protiv projugoslavenskih parazita ne će postupati, te će branitelji, novinari i ostali koji smatraju da korupcije ima morati privatnim tužbama to dokazivati, a kao što je poznato, nijedna privatna osoba nema na raspolaganju ono što imaju državni odvjetnici – i sve će završiti tako da Hribar na novinarskoj konferenciji maše presudama u kojima je dobio, primjerice, protiv Denisa Kuljiša jer je ovaj u Večernjaku pisao o korupciji HAVC-a.

No, pustimo pravo jer Hrvatska nije ni približno pravna država pa se tim glupostima ne treba zamarati. Treba samo usput reći da je filmom “15 minuta – masakr u Dvoru” Republici Hrvatskoj učinjena ogromna šteta jer se film prikazivao u cijelome svijetu prije nego je povučen. Ispalo je da hrvatska Država financira film protiv sebe i svog pravičnog obrambenog Domovinskog rata i time se narušava ugled, a ne odabirom Hasanbegovića za ministra kojeg projugoslavenski krugovi nazivaju ustašom. Kad bismo bili ozbiljna zemlja s ozbiljnim pravnim sustavom, Hrvatska bi pokrenula tužbu zbog tog filma i tražila naknadu štete (koja bi, s obzirom da je film prikazivan u cijelome svijetu, iznosila barem nekoliko milijardi eura). Također treba kazati da Grad Zagreb nije htio financirati spomenuti crtani film “Chris the Swiss” zbog svoga izričito protuhrvatskoga sadržaja, no Hribarov HAVC jest.

Ministarstvo financija je provelo u razdoblju od 25. veljače do 05.ožujka 2013. g. proračunski nadzor nad HAVC-om i ustvrdilo da protivno čl. 36. Zakona o audiovizualnim djelatnostima Hribar nije naplatio potraživanja od obveznika za financiranje audiovizualnih djelatnosti u iznosu od 42.216.405,88 kn, ostvario je manjak prihoda u iznosu od 10.230.402,29 kuna, a uz to nenamjenski utrošio još 141.227,06 kuna, te postupio protivno odredbama Zakona o javnoj nabavi za usluge u pokretnoj elektroničkoj komunikacijskoj mreži za koje je potrošio 123.344,39 kuna, kao i za sustav za upravljanje bazom podataka koji je platio 389.060,28 kuna. Također je zanimljivo što sav taj ogroman novac često ide spomenutom Nukleus filmu, stoga bi vrli hrvatski novinarski istraživači trebali i njih malo pročešljati.

Jedna od ključnih osoba koja je potpisivala sva ta financiranja protuhrvatskih filmova ili pak filmova koji veze nemaju s hrvatskim produkcijama, a s druge strane, ne financirala film hrvatskih branitelja o, primjerice, Ovčari, jest i kandidatkinja projugoslavenskih medija za ministra kulture Nina Obuljen, članica upravnog odbora HAVC-a.

I kad se malo zamislimo, film koji tereti hrvatsku vojsku za ratni zločin ne šteti ugledu Hrvatske, već njemu navodno šteti Zlatko Hasanbegović koji zaista isušuje jugoslavensko-četničku močvaru. Istodobno, osobu suodgovornu za financiranje protuhrvatskih filmova, prema vlastitim riječima Andrej Plenkovića „jako cijeni“, odnosno jako cijeni Ninu Obuljen i smatra da je stručna u svom području. I mora joj se priznati: vrlo je stručna u svom djelovanju – Vesna Pusić i Ivo Josipović su dobili opaku konkurenciju stoga bi mogli biti pometeni ako Obuljen ovako nastavi, a pogotovo ako postane ministrica kulture.

Zaključno, možda smo mi ipak „ognjištari“ i „nazadnjaci“, grintavi i gnjevni što ne funkcionira pravna država i što se na domaćem i međunarodnom planu revno i ustrajno djeluje protiv naše domovine Hrvatske. Vrijeme nas je očito pregazilo te bismo mjesto trebali prepustiti “progresivnim” četnicima i orjunašima ili pak „odmjerenim demokršćanima“ kao što su Nina Obuljen, Hrvoje Hribar, Zlatar-Violić i ostali drugovi i drugarice…!

 

Mila Marušić/HRSvijet.net/ http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori