Orbanov govor u parlamentu – evo kako se brane nacionalni interesi

Vrijeme:2 min, 29 sec

 

 Govor Viktora Orbana u mađarskom parlamentu

Mađarski premijer Viktor Orban prije neki dan održao je vrlo važan govor u mađarskom parlamentu u svezi problematike migrantskih kvota i održanog refrenduma o prihvatu migranata. Njegovo obraćanje bilo je cijelom mađarskom narodu, ali prvenstveno pripadnicima MSZP – Mađarske partije socijalista. To je stranka koja se dijelom oslanja na baštinu Komunističke partije Mađarske, koja je bila ekspozitura Komunističke partije SSSR-a, u čije su vrijeme počinjeni brojni zločini i kršenja osnovnih ljudskih prava nad mađarskim narodom.

Zanimljivo je da je MSZP pristalica prihvaćanja migrantskih kvota, kao i sve lijeve stranke i postkomunističkih i zapadnih zemalja Europe. U svom govoru Orban optužuje socijaliste i pristalice politike migrantskih kvota za antimađarsku politiku koja je suprotna nacionalnim interesima.

Prenosimo Orbanov govor u cijelosti:

„Vi potičete europsko rješenje. To nije iznenađujuće. Naime, činjenica je da ste vi uvijek zastupali ulazak Mađarske u Europsku uniju te provođenje njene politike u Mađarskoj. Po našem mišljenju, to što ste radili prelazi granicu naših nacionalnih interesa. Međutim nitko ne može dovoditi u pitanje da je MZSP uvijek bila pro-europska stranka i da zastupa europska rješenja. Pitanje je da li je europsko rješenje dobro za Mađarsku u ovom konkretnom slučaju. Tu ne mislim na općeniti, filozofski ili povijesni način, već mislim na konkretan problem koji se upravo sada događa. Postoji europska politika i europska rješenja. Poštovane dame i gospodo, europsko rješenje danas je da pustimo ilegalne migrante u Europu. Europska Unija odlučila ih je primiti.(mala stanka). Dakle, europsko rješenje je da danas Europska unija pusti migrante u Europu. Postoji samo jedna zemlja koja brani svoje granice, a to je Mađarska. Na svim ostalim Unijinim granicama migranti se puštaju na područje Europe. To je prva osnova europskog rješenja. Druga osnova je da kažu kako svi migranti žele ići u Njemačku, Austriju i Švedsku, pa bi onda sve migrante koji žele ići tamo podijelimo po zemljama Europske Unije. To je druga osnova rješenja. Naprotiv, sadašnji prijedlog protiv kojeg smo raspisali referendum govore o tome da se sasvim jasno izrazimo, volju da sve buduće migrante bez obzira na njihov broj, primimo bez ograničenja u Europsku Uniju. Ako neka od članica pomisli da je primila previše, kao što je to u slučaju Njemačke, tada se jednom obvezujućom briselskom odlukom odredi obvezujuća kvota putem koji bi se oni trebali rasporediti po zemljama članicama Europske Unije. To je europsko rješenje. Dakle, ne dovodeći u pitanje europsku predanost MSZP-a želio bih vam obratiti pozornost da je europsko rješenje koje se provodi iz dana u dan – loše za Mađarsku. To je protivno mađarskim interesima, ali tu moramo pretpostaviti da krećemo iz iste točke gledišta, odnosno da je nastanjivanje ilegalnih migranata u Mađarsku protivno nacionalnim interesima Mađarske. I tu sada dolazimo do ključnog pitanja, jer po vašem mišljenju nastanjivanje ilegalnih migranata u Mađarsku nije protivno mađarskim interesima. To je vaše mišljenje (buka u parlamentu).

Po našem mišljenju, tko tako misli, misli protivno mađarskim interesima.“

 

narod.hr/HKV/http://www.hkv.hr/vijesti/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)