M. Curać: Kako je ideološki interes ubio javni – Hina u funkciji zaštite lopovluka supruge SDP-ovca Miranda Mrsića

Vrijeme:5 min, 12 sec

 

 Izvanredni otkaz novinarki Hine jer je razotkrila višemilijunski dug Mrsićeve supruge

Novinarki Hrvatske novinsko-izvještajne agencije (Hina) Smiljani Škugor Hrnčević 26. rujna, nakon 26 godina rada u toj nacionalnoj agenciji, uručen je izvanredni otkaz jer je razotkrila cenzuru uredništva koje je uoči parlamentarnih izbora bez utemeljenih razloga zaustavilo objavu teksta u kojemu se upozorava na 10,6 milijuna kuna duga prema HZZO-u Dijane Šucbah Mrsić, supruge bivšega SDP-ova ministra rada i mirovinskoga sustava Miranda Mrsića.

Zaustavljanjem objave te informacije koja se u Hini dorađivala, od 7. do 18. rujna, bez ikakve promjene u njezinu meritumu, kako se smatra, bilo je s jedne strane u funkciji zaštite od afere nositelja šeste izborne jedinice Narodne koalicije uoči parlamentarnih izbora i vraćanje ‘duga’ bivšemu ministru Mirandu Mrsiću koji je krajem prošle godine dao za pravo Upravnome vijeću Hine da nakon mandata bez natječaja razmjesti na izmišljene poslove u agenciji aktualnu ravnateljicu Branku Valentić i osigura joj sinekuru. Otkazom novinarki pretpostavljen je, po svemu, ideološki i privatni interes javnomu interesu. Kad je riječ o javnomu interesu, a u konkretnomu slučaju ogledao se i u tome što je prijetila mogućnost da navedeni dug otiđe u zastaru, nema sukoba interesa, što je bio glavni razlog izvanrednomu otkazu. Javni je interes bio što prije upozoriti na višegodišnji dug Mrsićeve supruge prema HZZO-u. U konkretnom slučaju, novinarka Hine nastupila je kao zviždačica.

Ankica Lepej 1998. dala je novinarima račun obitelji Tuđman, prekršivši bankarski kodeks ponašanja, no, usprkos tome, pretvorena je u organiziranoj političko-novinarskoj histeriji u tzv. nacionalnu heroinu. Sada je, usprkos tomu što nije prekršila nikakav kodeks ili otkrila poslovnu i inu tajnu, novinarka Hine paradoksalno dobila izvanredni otkaz, a mainstream mediji uglavnom šute, jedino dio portala remeti ideološki mir. Aktualna ravnateljica Hine Branka Valentić, došla je na čelo nacionalne agencije osornim kadroviranjem Kukuriku koalicije s glasnogovorničkoga mjesta Hrvatske stranke umirovljenika, što je nezabilježeno u nas i svijetu. Tekst čiju je objavu, kako su izvijestili portali, osobno zaustavila ravnateljica Hine nikada ne bi bio objavljen u nacionalnoj agenciji da su izbori završili pobjedom Narodne koalicije u kojoj je Mirando Mrsić (SDP) imao istaknuto mjesto.

Objava teksta zaustavljena bez jasnoga obrazloženja

Od 7. do 9. rujna, kad se tekst pojavio na portalima, stajao je na Hininu desku opremljen za objavu, s naznakom ček!!! Hina agencija(čekati). Koga ili što? Nitko nije znao jer na kolegiju glavnoga urednika nije podastrto nikakvo obrazloženje zašto se čeka s objavom i što eventualno nedostaje tekstu, što je uobičajena procedura, budući da su tekst mogli vidjeti, osim dežurnih, svi drugi urednici i novinari, dakle 40-ak zaposlenika. Autorica teksta Iva Boban Valečić, kako se doznaje, četiri dana, do 11. rujna, nije se pojavljivala u redakciji. Nakon što je 9. rujna tekst osvanuo na stranicama triju portala, 10. rujna na kolegiju glavnoga urednika vođena je komorna rasprava o tome ‘užasnom činu’. Svi su se pitali tko je mogao to napraviti. Ni riječi o tomu zašto se čekalo i zašto ekskluzivan tekst nije objavljen još 7. rujna, što je nalagala aktualnost teme.

Nitko si nije postavio ni pitanje koja je uloga Hine? Je li ona javni servis u funkciji javnosti ili u funkciji ideološko-stranačkih i privatnih interesa? Nakon što su već bili poznati rezultati parlamentarnih izbora članica kolegija glavnoga urednika i Upravnoga vijeća Slavica Cvitanić, 13. rujna, zatražila je očitovanje o tomu zašto se tekst ne objavljuje. Po završetku kolegija došla je u pratnji urednika redakcije unutarnje politike priopćiti urednicima i novinarima da se na tekstu još radi. Što se radi i s kime se radi, nije rečeno.

Bio je to izgovor za kupovanje vremena, za druge radnje. Razjarena činom raskrinkavanja cenzure ravnateljica Hine pokreće informatičke i druge istražne radnje – pretražuje se e-mail pošta, izlistavaju telefonski i mobitelski pozivi kako bi se doznalo tko se drznuo poslati informaciju o dugu Mrsićeve supruge izvan Hine. Nakon nekoliko dana, 16. rujna, nalaze ‘strašnoga krvnika’. E-mail prepiska novinarke Smiljane Škugor Hrnčević s predsjednikom Hrvatske kršćanske demokratske stranke ‘Dr. Marko Veselica’, Deanom Golubićem od 9. rujna otkriva traženi trag. Iz korespondencije se doznaje da Hina ne želi objaviti tekst o dugu Mrsićeve supruge jer bi to navodno bilo ‘neetično’ prema Mrsiću, nositelju liste Narodne koalicije u VI. izbornoj jedinici.

Ta prepiska dovedena je u vezu s objavom teksta na trima portalima, što je bio dovoljan razlog da se prema Smiljani Škugor Hrnčević 21. rujna pokrene procedura izvanrednoga otkaza, bez njezina očitovanja, koji joj je 26. rujna i uručen. Sve je išlo mnogo brže nego ‘dorada’ informacije o višemilijunskome dugu prema HZZO-u. Na kolegiju glavnoga urednika, 21. rujna, kojemu je nazočila ravnateljica Branka Valentić, autorica teksta Iva Boban Valečić, kako se priča, rekla je kako je tekst što se nje tiče mogao biti objavljen 7. rujna. Po Zakonu o radu poslodavac radniku ne može dati izvanredni otkaz ako je većina članova Radničkoga vijeća protiv. Autorica teksta, inače članica Radničkoga vijeća, izuzela se od odlučivanja, a ostala dva člana, kako stoji u obrazloženju odluke ‘nisu mogli donijeti odluku jer se u mišljenjima potpuno razlikuju’. Presjekla je aktualna ravnateljica Branka Valentić i donijela odluku o izvanrednome otkazu zbog sukoba interesa.

Zanimljivo je da Mrsićeva žena, koja je praktično stavila u džep 10,6 milijuna kuna, nije bila u sukobu interesa. Ona se ne boji ni otkaza ni javne kritike. Kako bilo, za sve vrijeme pučka pravobraniteljica šuti, jednako šuti i Dorh, mjerodavno Ministarstvo kulture i tehnički ministar kulture, kao i Upravno vijeće Hine, koje bi moglo okončati mandat s još jednim skandalom. Početkom 2013. iz Hine je pod izgovorom restrukturiranja ‘otpremljeno’ 30 zaposlenika, a onda u trima sljedećim godinama bez natječaja u stalni radni odnos zaposleno desetak djelatnika te gotovo isto toliko primljeno honorarnih suradnika. U obranu Smilje Škugor Hrnčević stao je HNiP.

HND i udruge civilnoga društva, posebno one koje se bore za slobodu medija, ljudska prava, prava na pristup informacijama, protiv cenzure, lopovluka, kriminala, a za zaštitu zviždačica zasad šute kao sfinge. No usprkos zavjetu šutnje, 3. listopada, Udruga za pomoć i zaštitu žrtava pravosuđa ‘Veronika Vere’ i Hrvatska akademska zajednica domovine i dijaspore organizirale su prosvjed ispred sjedišta Hine na zagrebačkomu Marulićevu trgu 16, pod sloganom – Nema se što čekati – dođite na prosvjed ispred sjedišta Hine zbog izvanrednoga otkaza novinarki Smiljani Škugor Hrnčević.

 

 

Marko Curać/Hrvatski tjednik/http://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori