Koordinacija braniteljskih udruga : Odgovor na neistine koje je putem medija iznijela gospođa Nina Obuljen

Vrijeme:4 min, 50 sec

 

U  demantiju Nine Obuljen , članice UO HAVC-a  i navodne kandidatkinje za ministricu kulture  nema, osim datuma i imena gotovo niti jedna istinita tvrdnja!

Pozivamo  Ninu Obuljen  da javno objavi nalaz upravnog nadzora Ministarstva kulture. U njemu je navedeno više desetaka kršenja Zakona RH  od kojih nabrajamo dalje u tekstu samo neke!

Gospođa Obuljen falsificira i mjesto i ulogu – zakonsku obavezu UO HAVCa- a to je nadzor nad zakonitošću rada HAVC-a , sukladno članku 9. Zakona o AV djelatnosti.

Članovi Upravnog odbora HAVC-a su bili DUŽNI I ZAKONOM OBAVEZNI SMIJENITI RAVNATELJA HAVC-a zbog više kršenja Zakona.

Dakle , na radi se ni o kakvoj hajci nego o istini i dokazima za miljunske pljačke!

Autentičnost nalaza koji jasno dokazuju ne samo teška kršenja Zakona nego i činjenje niza kaznenih djela , može se provjeriti u Ministarstvu kulture i Ministarstvu financija.

Zašto Nina Obuljen govori takve prozirne neistine , morati će uskoro objasniti cijeloj javnosti i nadležnim tijelima!

UO HAVCa je  u tri navrata dobio negativni  inspekcijski nalaz Ministarstva kulture i  ranije Ministarstva financija!

Dana 08.04.2016 godine Uprava za pravne i financijske poslove, Sektor za normativne i upravno pravne poslove Ministarstva kulture, sukladno čl. 19 i 2o. Zakona o audiovizualnoj djelatnosti sačinila je Izvještaj o provedenom nadzoru nad zakonitošću rada HAVC-a, pod brojem KLASA: 612-01/16-01/0035, Ur broj 532-06-01-01/6-16-3. Tom prilikom su utvrđene slijedeće nezakonitosti i nepravilnosti

  1. Nezakonito isplaćivanje dodatka na plaći voditeljima Odjela HAVC-a u vremenskom razdoblju od 01.06.2014.g. do 08.04.2016.g.
  2. Nezakonito isplaćivanje plaće od 01.01. 2012.g. do 08.04.2016.g. voditeljici Odjela Media desk.
  3. Nezakonit ugovor ravnatelja Hrvoja Hribara od 05.12.2014.g. gdje si je sam u ugovor ugradio članak po kojem ima pravo na naknadu od 6 mjesečnih bruto  plaća(!) prije prestanka radnog odnosa.
  4. Neusklađenost Statuta, Pravilnika, sistematizacije, koeficijenata složenosti poslova sa pravnim propisima.
  5. Nezakonita isplata stimulacija za vremensko razdoblje od 2011. do 2015.g koje su dobivane temeljem odluke ravnatelja Hribara, što je protivno odredbama Zakona o plaćama u javnim službama.
  6. Nedonošenje Pravilnika o računovodstvenom i financijskom poslovanju jer je to zakonska obveza HAVC-a od osnivanja 2008.g.
  7. Čitav niz nezakonitosti u dodijeli više desetaka miliona kuna na javnim pozivima suprotno čl. 21 Zakona o audiovizualnim djelatnostima, u kojem su sudjelovali članovi Hrvatskog audiovizualnog vijeća Zrinko Ogresta, Silvestar Kolbas, Mima Simić i Teodor Celakoski, te članovi Upravnog odbora HAVC-a Hrvoje Turković, Darija Kulenović Gudan te predsjednica AV Vijeća Vera Robić Škarica, kao i ravnatelj Hrvoje Hribar. Radi se o javnim pozivima gdje je utvrđeno da su članovi UO HAVC-a, ravnatelj i članovi i predsjednica AV Vijeća sami sebi, svojim poduzećima, svojim supružnicima, svojoj djeci i svojim udrugama na javnim pozivima dijelili novac suprotno navedenom čl.21. Zakona o audiovizualnim djelatnostima. ! Veći dio nepravilnosti i nezakonitosti utvrđen je u vrijeme kad je  Nina Obuljen bila članica UO HAVC-a.

Također, Ministarstvo financija je provelo u vremenskom razdoblju od 25.02. do 05.03.2013.g. proračunski nadzor nad HAVC-om te utvrdilo da suprotno članku 36 Zakona o audiovizualnim djelatnostima Hrvoje Hribar nije naplatio potraživanja od obveznika za financiranje audiovizualnih djelatnosti u iznosu od 42.216.405,88 kuna, ostvario je manjak prihoda u iznosu od 10.230.402,29 kuna, nenamjenski utrošio daljnjih 141.227,06 kuna, te postupio protivno odredbama Zakona o javnoj nabavi za usluge u pokretnoj elektroničkoj komunikacijskoj mreži za koje je potrošio 123.344,39 kuna, kao i za sustav za upravljanje bazom podataka koji je platio 389.060,28 kuna! O navedenom je sastavljen Zapisnik o obavljenom proračunskom nadzoru u HAVC-u od 21.06.2013.g. u Ministarstvu financija, koje ga kao i Ministarstvo kulture posjeduje.

 

Kao članica UO Nina Obuljen bila je dužna po čl. 21 pokrenuti postupak protiv Hrvoja Hribara i drugih članova tijela HAVC-a.

 

I konačno, nastavno na Hribarove i gospođe Obuljen nemušte pokušaje da prikriju  svoj kriminal, dovoljno je vidjeti kojim riječima je Hribarova umjetnička savjetnica Sanja Ravlić, protuzakonito, suprotno čl. 6 Pravilnika o postupku, kriterijima i rokovima za provedbu nacionalnog programa i promicanja audiovizualnog stvaralaštva  po kojem ista firma ne može dobiti nova sredstva na javnom pozivu ukoliko nije ispunila svoje ranije obveze ,“ obrazložila“ davanje  dodatnih 140.000,00 kuna firmi „Nukleus film“ dana 25.05.2016.g (također u vrijeme mandata Nine Obuljen u UO HAVC-a), nakon što je sam Hribar neistinito rekao da je od iste firme „prevaren“ za scenarij antihrvatskog pamfleta „15 minuta – masakar u Dvoru“:

„Dugometražni dokumentarni film Okupirano kino autorice Senke Domanović, koprodukcija između Srbije i Hrvatske… pokušava odgovoriti na pitanje: zašto je danas kino Zvezda prazno?“

Tako, samo jednom jedinom rečenicom, su Sanja Ravlić, Nina Obuljen i Hrvoje Hribar obrazložili i poslali daljnjih 140.000,00 kuna hrvatskog novca srpskim producentima  za važno  pitanje hrvatske kulture – zašto je beogradsko kino Zvezda danas puno ili prazno? I smiješno i tragično. Takvi ljudi odlučuju o našem novcu? Sramota! Nisu oni prevareni od „Nukleus filma“ već samo nastavljaju protuzakonito  djeljenje hrvatskog novca!

Oba navedena zapisnika nalaze se u Ministarstvu kulture i Ministarstvu financija, tamo ih zainteresirana javnost može i treba u cijelosti dobiti na uvid, uz objašnjenje kome su poslali na daljnje postupanje utvrđene nezakonitosti.

Mi smo kaznenu prijavu sa dokumentacijom poslali DORH-u na postupanje! Nikada nećemo dozvoliti da ovakve osobe poput Hrvoja Hribara, Sanje Ravlić  i Nine Obuljen i sličnih nekažnjeno pljačkaju hrvatski narod, pri tome se izrugujući svemu što je tom narodu sveto!

Ovakve neutemeljene neistine Nine Obuljen da nisu utvrđene nikakve nezakonitosti samo nas jačaju u uvjerenju da smo pogodili sam koruptivni centar bez premca,  te dok ga u cijelosti  ne raskrinkamo i tijelima gonjenja ne natjeramo na postupanja sukladno zakonu da ga procesuiraju, nećemo stati!

 

                                                Za koordinaciju braniteljskih udruga

                                                           Zorica Gregurić

 

Hrvatsko nebo

 

 

One thought on “Koordinacija braniteljskih udruga : Odgovor na neistine koje je putem medija iznijela gospođa Nina Obuljen

  1. Potrebno je puno nogu da bi se stalo korumpiranoj hobotnici za vrat.Pokušavaju se,kao i hobotnice u prirodi,prikriti mimikrijom.Nije mi jasno kako mandatar nove hrv.vlade može dati takove izjave za osobu N.O.? Valjda mu njegovi savjetnici ne taje medijske napise,ako on već nema vremena pročitati reakcije udruga.I što je najbolje,ne dolaze sa ulice,kako su to radili Milanovićevi SKOJ-evci i ORJUNA,već argumentirano činjenicama i dokumentima.

Comments are closed.