Upravlja li Vladimir Šeks procesima u HDZ-u?

Vrijeme:2 min, 42 sec

 

 

Mandatar Andrej Plenković do kraja tjedna treba bi obaviti razgovore sa svim kandidatima za ministre. U HDZ-u se čuje da još nije ni s kim razgovarao, a i ako jest, onda je riječ o vrlo malom broju kandidata za buduće ministre.

U kuloarima se može čuti da je dobar dio HDZ-ovog članstva nezadovoljan jer se imena budućih ministara otežu do zadnjeg trenutka. Tom nezadovoljstvu, kako se čini, pridonose i istupi Vladimira Šeksa koji u javnost pušta određene svjetonazorske balone iz kojih se da isčitati da HDZ, zbog povećanja izborne baze ili nekih drugih razloga (?), postaje stranka političkog centra.

U dijelu HDZ-a i dalje se iščuđavaju činjenicom da je za šefa Kluba zastupnika izabran Branko Bačić, bivši ministar graditeljstva u Vladi Jadranke Kosor i šef dubrovačko-neretvanskog HDZ-a, inače kum Vladimira Šeksa.

Jednako tako, s velikom iznenađenjem primljena je i činjenica da se Andrej Plenklović u ponedjeljak na Pantovčaku pojavio u pratnji mladog Karla Resslera (28), diplomanta Pravnog fakulteta u Zagrebu i posinka Vladimira Šeksa, te Marka Milića (22), asistenta u svom zagrebačkom uredu i sina poznatog novinara Gorana Milića, koga se dovodi u izravnu vezu s najnovijom upravljačkom krizom na HRT-u.

Na temelju takvih poteza mnogi su već došli do zaključka kako će zadnju riječ i kad su i ministri u pitanju dati upravo Vladimir Šeks, koji ovih dana postaje čelnik Savjetodavnog vijeća stranke.

Nije ostao nezamjećen niti najnoviji Šeksov javni poziv upućen bivšoj premijerki Jadranki Kosor, koju mnogi smatraju ključnim krivcem zbog svojevremenog urušavanja HDZ-a i Milanovićevog dolaska na vlast 2011. godine.

Istovremeno, mediji koji su svojevremeno Tomislava Karamarka, temeljem izjava Josipa Manolića, označavali kao navodnog suradnika UDBA-e, danas ga označavaju kao osobu koja je navodno radikalizirala HDZ-a, te otvoreno pozivaju na svojevrsnu “sječu” kadrova koji su nakon odlaska Jadranke Kosor došli u vrh HDZ-a.

-Tomislav Karamarko napravio kobnu pogrešku: dovukao je u vodstvo stranke ekstremne desničare kojima je dopustio da određuju njen mainstream. Na taj način je radikalizirao HDZ, suzio izbornu bazu i propustio uvjerljivu pobjedu na izborima – piše Mladen Pleše u članku koji je objavio Telegram, otvoreno zagovarajući odstrijel HDZ-ovih kadrova koji su javno zagovarali lustraciju.

Zbog navedenog mnogi u HDZ-u sve otvorenije naglašavaju da se aktualno vodstvo stranke polako ali sigurno pretvara u bivšu Vladu Jadranke Kosor, ali i da se u novoj HDZ-ovoj nomenklaturi može napredovati isključivo zahvaljujući rodbinskim ili kumskim vezama s Vladimirom Šeksom.

Uz kazano, i unatoč potpori od preko 90 zastupnika, koliko će Plenkovićevu vladu podržati u Saboru, ne mali broj istaknutijih HDZ-ovaca upozorava kako tu činjenicu zasjenjavaju medijske operacije meinstrem medija koje neodoljivo podsjećaju na ono što se događalo 1999 i 2010. godine, što je za posljedicu imalo dolazak Ivice Račana a deset godina kasnije i Zorana Milanovića na vlast.

– Vrh HDZ-a treba sagledati što je prethodilo dolasku na vlast Ivice Račana i Zorana Milanovića te iz toga izvući određene pouke. U protivnom, vrlo je izgledno da ćemo isti scenarij gledati i treći put. Mudre osobe znale su reći da u svakoj pobjedi postoji klica poraza. Na vodstvu je da istu prepozna i na vrijeme izolira – upozorava dobar poznavatelj medijskih prilika u Hrvatskoj.

 

Josip Zdunić/HRSvijet.net/http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)