Josip Peći : Umjesto da mi lustriramo Manolića i slične, oni su lustrirali nas.

Vrijeme:2 min, 40 sec

 

 

Sjećam se dobro dva događaja iz 1990, koja mi danas širom otvaraju oči.

Kako je poznato, bio sam predsjednik Inicijativnog odbora za osnivanje Hrvatske demokratske zajednice za općinu Vinkovci (od rujna 1989.) i prvi predsjednik Općinskog odbora HDZ-a Vinkovci (od 16. prosinca 1989).

Prvi događaj datira iz ožujka 1990., mjesec dana prije prvih višestranačkih izbora.

Išao sam u Osijek slikati se za promidžbene plakate, jer se već tada znalo da ću biti kandidat HDZ-a za Vijeće općina u Hrvatskom saboru. Pitali su me za moju izbornu poruku na tim plakatima. Odmah sam rekao i napisao “Za SUVERENU Hrvatsku”.

Kada sam išao po plakate nakon 15-tak dana, bilo ih je 2500, u baraku u Savskoj ulici u Zagrebu kod Josipa Manolića, imao sam što vidjeti. Na plakatima s mojom slikom, pisalo je “Za SUVREMENU Hrvatsku”. Požalio sam se Joži Manoliću (u to vrijeme nisam imao pojma da je riječ o starom udbašu) da to nije ono što sam htio, a on mi je rekao da su plakati tiskani u Sloveniji, da neće sada vraćati plakate zbog tiskarske greške, a i da je ovakva poruka sasvim dobra. S tim sam se nekako pomirio. I tako su Vinkovci i vinkovačka općina uoči izbora za Hrvatski sabor bili oblijepljeni velikim plakatima s mojom slikom, na kojima je pisalo: Josip Peći: ZA SUVREMENU HRVATSKU!

Drugi događaj datira iz mjeseca svibnja 1990, neposredno nakon izbora na kojima sam izabran u Vijeće općina, tada još Sabora Republike Hrvatske. Dolazeći u Zagreb na sjednicu Središnjeg odbora stranke, presreo me Joža Manolić i reće mi, na moje veliko iznenađenje, kako ima informaciju da ja, suprotno Statutu HDZ-a, u Vinkovcima primam u članstvo HDZ-a samo vjernike. Ja sam mu rekao da je to samo šala, a on meni “nemojte više tako, bit će problema”. Odmah mi je bilo jasno da me netko ocinkao. Ispitao sam tu situaciju po povratku u Vinkovce.

Sjećam se da sam nekoliko dana ranije svom političkom tajniku Iliji Coti, rekao da će biti navale za upisivanjem u HDZ, nakon dobivenih izbora. I bio sam u pravu. No, rekao sam mu u četiri oka i ovo: Ti upisuješ u članstvo. Oni hrabri su se upisali prije izbora. Poslije će dolaziti mnogi, a brojnost članstva nije nam bitna, već kvalitet. Stoga svakog kandidata pitaj zna li moliti Oče naš, Zdravo Marijo i Slava Ocu. Ako ne zna, odbij ga. Naravno da sam se malo šalio. Ali sam ipak ozbiljno mislio kakav je Hrvat ako to ne zna moliti.

Kada sam ga pitao kome je on prepričao sadržaj razgovora sa mnom, on mi je rekao ime i prezime osobe, koja je bila član Općinskog odbora HDZ-a. Sve mi je postalo jasnije.

S današnje distance, jasno mi je da je i ta osoba, koja je javila Manoliću za moj “postupak” bila vrlo sumnjiva. O samom Manoliću danas znamo sve.

Eto tako, sada mi se otvaraju neki novi vidici. Jasno mi je kao dan da su državotvorni Hrvati, mnogi utemeljitelji HDZ-a odstranjivani iz tkiva same stranke još na samim počecima i da taj proces teče sve do današnjih dana. Umjesto da mi lustriramo Manolića i slične, oni su lustrirali nas. Jadna Hrvatska!

 

 Josip Peći /Hrvatsko nebo

3 thoughts on “Josip Peći : Umjesto da mi lustriramo Manolića i slične, oni su lustrirali nas.

  1. Od početka su HDZ-om vladali bivši članovi Partije, a to traje sve do danas u varijanti njihove biološke djece i negativne selekcije ljudi. A od smrti Tuđmana su ponovo organizirani te su preuzeli potpuno sve konce vlasti i sami sebi pridodali neke strane sile koje imaju strateški interes prema Srbiji. Od tud i ulizivačka politika naših vlasti prema Srbiji.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)