Sigurna tri ministra – Sanaderov lobi ‘gura’ Hasanbegovićevu nasljednicu?

Vrijeme:2 min, 52 sec

 

 

61245209-andrej-plenkovicDanas će šef HDZ-a Andrej Plenković odnijeti predsjednici Republike Kolindi Grabar Kitarović potpise saborskih zastupnika koji su mu dali potporu za sastavljanje vlade. Plenković je u petak najavio da će na Pantovčak ići s  “91 do 92 potpisa”, a zauzvrat će od predsjednice dobiti mandat za sastavljanje Vlade.

Večernji list piše kako bi već danas ili najkasnije sutra predsjednik HDZ-a trebao započeti razgovore s kandidatima za ministre nakon kojih će donijeti odluku o tome koji će HDZ-ovi ljudi sjediti u budućoj Vladi HDZ-a i Mosta.

 

Zagreb, 23.1.2014 - Okrugli stol Demografska obnova-temelj razvoja Hrvatske i Europe organizirali su zastupnik u Europskom parlamentu Davor Ivo Stier (na slici), zamjenik predsjednika Hrvatske demokratske zajednice Drago Prgomet i Zaklada hrvatskog državnog zavjeta. Foto FaH/ Dario GRZELJ/ dag

Iako se o imenima budućih ministara počelo nagađati čim su objavljeni neslužbeni rezultati izvanrednih izbora, u HDZ-u zasad kažu da su sigurna tek tri imena: Davor Ivo Stier bit će ministar vanjskih poslova i potpredsjednik Vlade za taj resor, Zdravko Marić će ostati ministar financija i vjerojatni potpredsjednik za gospodarstvo i financije (u slučaju da Ivana Maletić ostane u Europskom parlamentu) te Damir Krstičević koji će biti ministar obrane i potpredsjednik za unutarnju politiku i domovinsku sigurnost.

Osim Marića, u igri su još četvorica ‘starosjedilaca’ iz vlade Tihomira Oreškovića: Tomislav Tolušić koji bi zadržao resor EU fondova ili preuzeo resor poljoprivrede), Oleg Butković (promet), Anton Kliman (turizam) i Tomo Medved (branitelji).

Anton Kliman
                Anton Kliman

Potonji se pokazao kao osoba koja razumije probleme braniteljske zajednice i ima njihovu potporu. Kliman, pak, slovi kao čovjek Tomislava Karamarka s obzirom na to da su dugogodišnji prijatelji te je skoro ispao ‘iz igre’. No, činjenica da je s 14. mjesta u osmoj izbornoj jedinici uspio preferencijalnim glasom izboriti saborski mandat kvalificiralo ga je za čovjeka na kojeg se računa. Osim toga, Kliman je po HDZ-ovim anketama bio najpopularniji ministar, a u svom resoru ima dobre rezultate, piše Večernji.

S druge strane, gotovo je sigurno da Dario Nakić neće ostati ministar zdravlja, a nagađa se da bi taj resor mogao preuzeti neki od dvojice povratnika u stranku – Drago Prgomet ili Milan Kujundžić. Plenkoviću bi, tvrde izvori iz HDZ-a, na tom mjestu dobro došao Kujundžić. Osim što je liječnik, on je i jedan od tvrđih desničara u HDZ-u čime bi Plenković, smatra se, umirio to krilo stranke.

zlatko-hasanbegovic_400x0U igri za ministra znanosti i obrazovanja navodno su bivši karlovački gradonačelnik Damir  Jelić te bivši ministar znanosti Radovan Fuchs. Najviše pozornosti, međutim, izaziva pitanje tko će biti na čelu resora koji je inače najmanje zanimljiv hrvatskoj javnosti, a i prilikom raspodjele proračunskog noivca. Riječ je, dakako, o Ministarstvu kulture i pitanju hoće li mu na čelu ostati kontroverzni Zlatko Hasanbegović.

U HDZ-u, piše Večernji list, još nema službene odluke o Hasanbegovićevoj sudbini. Iako su isprva iz te stranke stizale informacije da su Hasanbegovićeve šanse za ostanak na dužnosti ministra kulture male ili gotovo nikakve, sada otamo stižu glasovi da se o tome još nije odlučivalo.

>>Šeks: HDZ mora biti narodnjačka stranka koja u sebi uključuje ljevicu, centar i desnicu

Slikovni rezultat za Nina ObuljenU međuvremenu, kuloari sve češće spominju ime Nine Obuljen kao moguće ministrice kulture, a možda, na moguću Plenkovićevu sramotu, i jedine žene u budućoj Vladi. Ta je znanstvena suradnica u Institutu za razvoj i međunarodne odnose već bila pomoćnica ministra kulture i državna tajnica u vrijeme mandata Bože Biškupića i Jasena Mesića. Navodno je na to mjesto ‘gura’ i priprema joj teren upravo bivši minsitar kulture i svojedobno bliski suradnik Ive Sanadera, Božo Biškupić.

 

M.M./HRSvijet.net/http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori