Plenković mora prelomiti između Krstičevića i bliskog suradnika

Vrijeme:1 min, 28 sec

 

Za HDZ-ovu kvotu ministra ima dovoljno kandidata, ali za neke funkcije ih ima previše pa se očekuju točke sporenja

Nakon što je dogovorio strateško savezništvo s Mostom Bože Petrova, šef HDZ-a Andrej Plenković može se usredotočiti na kadroviranje u HDZ-ovoj kvoti u novoj hrvatskoj Vladi.

Riječ je o slatkim brigama jer, kako je stalno i isticao, velika stranka poput HDZ-a ima dovoljno kandidata za ministre i potpredsjednike Vlade. Upravo stoga što je više kandidata nego funkcija postoje i neke točke oko kojih se spore.

Već tjednima u kuloarima traju nagađanja hoće li Plenkimagesović za ministra obrane postaviti generala Damira Krstičevića ili svog posebnog savjetnika Davora Božinovića. Kako je postavljeno načelo da potpredsjednici Vlade u pravilu imaju i svoje portfelje, to bi značilo da će ili Krstičević ili Božinović ujedno biti i važan potpredsjednik za unutarnju politiku i sigurnost ili, kako se očekuje da će se ta funkcija možda ubuduće zvati, za domovinsku sigurnost.

Plenković ovdje ima problem jer Krstičević mu je odradio veliki posao i u kampanji za izbor za predsjednika HDZ-a, a bio je i voditelj liste u za HDZ važnoj 10. izbornoj jedinici u kojoj je osobno osvojio i gotovo 33.000 preferencijskih glasova. Božinović je pak osoba od posebnog Plenkovićeva povjerenja i očito mu je jako važan. Kako se u politici u ovakvom slučaju mogu praviti kompromisi, sigurno da se posegnulo i za idejom da Krstičević bude ministar obrane, a Božinović potpredsjednik Vlade. No takav kompromis u početku bi značio kršenje dobrog načela da nema potpredsjednika bez portfelja, nego da svoj novac mora prvo zaraditi u svom sektoru, ministarstvu. Prema zadnjim informacijama, Krstičević će ipak dobiti primat i postat će ministar obrane, ujedno i potpredsjednik Vlade.

 

Direktno.hr/http://direktno.hr/Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)