SABORSKI ZASTUPNICI PODUPIRU ZAHTJEVE HRVATSKIH BRANITELJA ZA SMJENAMA U HAVCU

Vrijeme:3 min, 15 sec

 

Nakon višestrukih zahtjeva za smjenom ravnatelja HAVC-a zbog najtežih kršenja zakona  na koje se  više puta oglušio UO HAVC-a,  izvješćujemo  javnost kako je koordinacija braniteljskih udruga podnijela kaznene prijave protiv članova UO HAVC-a, Stjepana Ćosića, Nine Obuljen Koržinek, Romane Matanovac Vučković,  Hrvoja Turkovića i Jadranke Hrge, te ravnatelja Hrvoja Hribara i zatražila njihovo trenutačno razrješenje od nadležnog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

Danas  je  našim zahtjevima  dalo podršku  više  saborskih zastupnika među kojima su Stevo Culej,  general Željko Glasnović, Josip Đakić, Ivica Kirin i Goran Marić. Također dajući podršku ministar hrvatskih branitelja gospodin Tomo Medved napomenuo je kako je Ministarstvo hrvatskih branitelja tražilo od nadležnog ministra kulture da  preispita i sankcionira  nepravilnosti koje su se dogodile  u HAVC-u te  da  ministar kulture razriješi  članove UO  i ravnatelja HAVC-a Hrvoja Hribara. Braniteljske udruge u  koordinaciji  su sa Ministarstvom hrvatskih branitelja .

Pozivamo sva nadležna tijela: DORH, USKOK, PNUSKOK  i  MUP RH da odmah postupe sukladno zakonima RH i pokrenu kaznene i druge postupke protiv svih odgovornih u tijelima HAVC-a koji su djelovali kao udruženje za počinjenje kaznenih djela i izvlačenje javnog novca u privatne džepove. Dobro uhodani posao izvlačenja financija iz državnog proračuna i raspodjele „po babi i po stričevima“ savršeno je funkcionirao u probranom društvu Hrvoja Hribara. Nepotizam je preslaba riječ za opisati odnose kako unutar ustanove tako i same podjele plijena, kojeg je hrvatski porezni obveznik  ne znajući  plaćao.

Pozivamo cijelu hrvatsku javnost da se uvjeri u dosada nezabilježenu pljačku javnog novca  koju je svjesno i namjerno prikrivala skupina koja se lažno predstavljala javnosti kao UO HAVC-a, a koja je u stvarnosti skup ljudi koji su zajedno sa ravnateljem  HAVC-a  preko svojih udruga, tvrtki , supruga i djece iz HAVC-a izvukle desetke milijuna kuna! Od njih se i nije mogla očekivati smjena Hribara, zbog  počinjenja kaznenih djela na štetu proračuna Republike Hrvatske. Kako bi se od onih  koji sa Hribarom zajedno izvlače novac iz državnog proračuna u svoje  privatne džepove moglo očekivati da smjene Hribara, ili sami odstupe? Članovima UO HAVCa nije bilo dovoljno da je Hribar financirao antihrvatske pamflete hrvatskim novcem, nije im bilo dovoljno da je dokazano kršio desetke hrvatskih Zakona , protuzakonito isplaćivao desetke milijuna kuna , a na kraju im nije bilo ni dovoljno ni to  da je producentu antihrvatskog pamfleta „15 minuta -masakr u Dvoru“  Nukleus filmu  ponovo dao hrvatski novac ,što je naravno protuzakonito po članku 6. Pravilnika o postupku, kriterijima i rokovima za provedbu nacionalnog programa promicanja audiovizualnog stvaralaštva. Upravo na tom  primjeru vidi i stvarna uloga UO HAVCa  – naime njegova bivša članica, Vanja Sremac  je sada , gle čuda,  zaposlenica Nukleus filma!? Pa to se društvo specijaliziralo za izvođenje antihrvatske kampanje hrvatskim novcem – „15 minuta -masakr u Dvoru“,  „Chris the Swiss“…

Dokumentirano je i dokazano višestruko kršenje nekoliko hrvatskih zakona; kaznena djela zločinačko udruženje opisano u čl. 328. st. 1 i 2. te više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlaštenja iz članka 291. Kaznenog zakona te čl. 21. Zakona o audiovizualnim djelatnostima, i desetine slučajeva protuzakonitih isplata.

Navedeni slučaj ćemo zajedno sa svim saborskim zastupnicima koji su dali potporu zahtjevima za smjenu i kazneni progon odgovornih u HAVC-u,  pratiti do razrješenja, ali ne samo razrješenja  svih odgovornih, nego i njihovog kaznenog  progona i plaćanja štete nanesene proračunu Republike Hrvatske!

Ovime pozivamo mandatara hrvatske Vlade gospodina Andreja Plenkovića i gospodina Božu Petrova da se odmah uključe u  sankcioniranje ovog  slučaja dokazanog kriminalnog  djelovanja i onemoguće djelovanje  korupcijske hobotnice u novoj hrvatskoj Vladi! To posebno naglašavamo jer su nas razni emisari povezani sa UO HAVCa pohodili pokušavajući prijetnjama „kako će imati svoje ljude u novoj hrvatskoj Vladi“  pokušali zaustaviti! Kakav neviđeni bezobrazluk i drskost!

Hrvatski branitelji nikada se nisu povlačili pred prijetnjama, a nećemo se pomiriti niti sa stanjem u državnim ustanovama i centrima koji će pogodovati korupciji, nepotizmu i bogaćenju na račun države.

Zagreb, 7.10.2016. godine

 

Ispred Koordinacije braniteljskih udruga

Zorica Gregurić

 

Facebook komentari

komentara

Odgovori