HRT1 – 06.10.2016: NOVI SERIJAL Kako je obranjena Hrvatska

Vrijeme:3 min, 12 sec

 

Hrvatska radio televizija oduvijek je imala neobičan odnos spram tretiranja Domovinskog rata. Zadnji primjer tome jest serijal “Kako je obranjena Hrvatska” koji kreće od slijedećeg tjedna na Prvom programu HTV-a. Naravno, ovo je hvale vrijedan, ali i logičan potez državne televizije jer, kao što znamo, 25. obljetnica je Domovinskog rata koju. No ono što je neobično, pomalo bizarno, jest činjenica da HTV vlastiti proizvod gotovo da nije promovirala.

Apsolutno nikakvih najava nismo mogli vidjeti tijekom predstavljanja jesenskih shema HTV-a. Tek se zadnjih tjedan dana počela vrtjeti najava da će serijal krenuti s objavom.

Jedina konkretna vijest o serijalu stoji na službenim stranicama HTV-a gdje se navodi: U povodu 25. obljetnice prijelomnih događaja koji su obilježili razdoblje najžešćih borbi u Hrvatskoj tijekom rujna, listopada, studenog i prosinca 1991. godine Dokumentarna produkcija HTV-a pripremila je dokumentarnu seriju “Kako je obranjena Hrvatska”. U prvoj sustavnoj seriji o Domovinskom ratu u 12 epizoda po 50 minuta uz pomoć bogate televizijske arhive, izjava sudionika i animiranih karti dočarat će se presudni, ali i oni manje poznati događaji, koji su bili ključni za obranu Hrvatske od velikosrpske agresije. Nakon kraćeg kronološkog uvoda svaka će epizoda kroz tri veće priče predstaviti gotovo sva važnija bojišta i okršaje na prostoru čitave Hrvatske.

Ekipu na čelu s redateljem Zoranom Margetićem i urednicom serije Ljiljanom Bunjevac Filipović čine scenaristi Tomislav Šulj i Vladimir Brnardić; urednici epizoda Sanja Pražen, Anđelko Hundić, Lada Džidići Leon Rizmaul, te suradnici Sandra Pavković i Borna Marinić. 1. epizoda: Nakon raketiranja Banskih dvora u Zagrebu i pokušaja ubojstva trojice ključnih hvatskih čelnika – predsjednika RH Franje Tuđmana, predsjednika SFRJ Stjepana Mesića i saveznog premijera Ante Markovića, Hrvatska je 8. listopada 1991. proglasila neovisnost.

No put do toga nije bio nimalo lagan jer su već u proljeće 1991. počeli oružani sukobi i prikrivena agresija, koja se tijekom ljeta pretvorila u otvorene napade. Otvoreni rat počeo je s posljednjim danima kolovoza i početkom rujna kada se među prvima na udaru našao Gospić. Uspješna obrana Gospića ostala je medijski gotovo nezapažena unatoč velikom strateškom značaju ove pobjede, a epizoda se još bavi herojskim obranama i tragičnim sudbinama Hrvatske Kostajnice i Petrinje.

Scenarist: Tomislav Šulj Producenti: Suzana Ivančić i Marko Kaić Urednici 1. epizode: Ljiljana Bunjevac Filipović i Vladimir Brnardić

Pokušali smo dodatno provjeriti na teletext stranicama HTV-a o čemu se radi, no na stranici 800 koja promovira novitete dokumentarnog odjela HTV-a, a koja je svakako neizmjerno dostupnija prosječnom gledatelju televizije od pretraživanja web stranice HTV-a, o serijalu nema ni slova.

Naime, na teletextu HTV-a možemo saznati o “novoj sezoni Crno bijelog svijeta,”, o hrvatskom najučitelju, emisiji “Luka i prijatelji”, školi kuhanja na HRT1, pa čak i o pozornosti koju je privukao “Pernarov show”, no o serijalu o Domovinskom ratu ništa.
Ni slova.

Ipak, neslužbenim smo putem saznali da iza serijala ovaj puta stoje povjesničari, dakle struka. Scenarist serijala je Tomislav Šulj, djelatnik Hrvatskog memorijalno dokumentacijskog centra Domovinskog rata. U serijalu će govoriti povjesničari tog Centra, Hrvatskog instituta za povijest i Instituta Ivo Pilar, a koji će stručno nadopuniti sjećanja sudionika ratne jeseni i zime 1991.

Koliko smo saznali, cilj scenarista je fokus serijalu dati i na brojne događaje i bitke Domovinskog rata koji su zaboravljeni, zanemareni, a ipak su imali nemjerljiv značaj za tijek Domovinskog rata. U prvoj epizodi tako će se tematizirati javnosti malo znana bitka za Gospić, možda i ključna bitka rujna 1991., potom opsada i okupacija Hrvatske Kostajnice, okupacija Petrinje, ali i teški ratni zločin nad stanovnicima Lovinca te dramatično opasan bijeg u slobodu preko Velebita onih Lovinčana koji su znali da im pobunjeni Srbi i JNA donose samo likvidaciju i smrt.

S nestrpljenjem očekujemo četvrtak i 21 sat. Također, očekujemo i nadamo se da će HTV u budućnosti biti malo informativniji i promotivniji medij ne samo za ovaj nego i druge projekte koje sama proizvodi.

Gordana Šarić/Hrvatsko nebo

14 thoughts on “HRT1 – 06.10.2016: NOVI SERIJAL Kako je obranjena Hrvatska

  1. Polako, teškom mukom, mučno, sramotno sporo izranja istina koja mnogima i mnogima ne odgovara… zaboga, takve bitke, s takvim ratnicima – braniteljima, bez oružja, bez ičega… svijet nije vidio! I takve pobjednike, koje je pod svaku cijenu trebalo nagnati na poniženje i samoubojstva.

          1. To znamo tiiii i jaaa, i ovaj kamen siiiviiiii…
            Znaš kako reagira “obični hrvatski puk”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)