Počeo prijenos posmrtnih ostataka žrtava iz Hude jame – dugo prešućivanog mjesta jugokomunističkih zločina

Vrijeme:2 min, 1 sec

 

 

U ponedjeljak je počeo prijenos posmrtnih ostataka žrtava masovnog poratnog grobišta iz napuštenog rudnika Barbvarin rov, u selu Huda jama kod Celja, na mariborsko groblje Dobrava.

Prijenos više od 700 posmrtnih ostataka pripadnika vojski i civila u egzekucijama iz poratnih mjeseci 1945. odobrilo je vladino povjerenstvo, a s time se složila i većina političkih stranaka, no više je civilnih udruga koje predstavljaju rodbinu žrtava izrazilo protivljenje te smatra da bi grobnica ili kosturnica sa žrtvama morala biti na mjestu gdje su ubijeni.

Računa se da će prijenos posmrtnih ostataka 700 žrtava Hude jame biti završen do kraja mjeseca, kad će u memorijalnom obilježavanju tih tragičnih događaja na mariborskom groblju sudjelovati i slovenski predsjednik Borut Pahor.


VIDEO nalazišta: Huda jama – jugokomunisti zakopali preko 3000 živih zarobljenika

Pahor je kazao da je proces pomirenja nekadašnjih sukobljenih stranaka i pomirenje s prošlošću kontinuirani proces, no da bi dostojan pokop žrtava Hude jame u tom smislu mogao biti povijesna prekretnica.

U Hudoj jami se u dva rudnička rova nalazi, kako se pretpostavlja, još oko dvije tisuće žrtava koje tek treba ekshumirati i pokopati.

Leljak: Nadam se da će Hrvatska pokrenuti traženje odgovornosti za genocid nad hrvatskim narodom

“U ponedjeljak 3. listopada prvih 796 žrtava prenosi se iz Hude jame za Maribor. Tada će 3. listopada u 10 sati biti i misa biskupa iz Celja, da se po katoličkom obredu isprate na posljednji počinak. Pokop tih žrtava bit će 27. listopada u Mariboru. Na tom pokopu koliko znam bit će i nazočan slovenski predsjednik Borut Pahor, a mislim da je upućen i poziv gospođi predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, a već sada se radi na pražnjenju kompletnog okna gdje ima još oko 2000 ljudi i to bi trebalo biti završeno do sredine sljedeće godine”, rekao je prije nekoliko dana za portal narod.hr Roman Leljak.

Ovo je samo jedno od mjesta na kojima se nalaze žrtve poslijeratnih masovnih ubojstva jugokomunista, ubijenih nakon II. svjetskog rata. U Hudoj jami je slovenska državna komisija do kraja 2009. pronašla posmrtne ostatke 726 ubijenih bez prostrijelnih rana, koji su po pretpostavci živi zakopani. Kasnije se pokazalo kako je broj žrtava puno veći, čak nekoliko tisuća, oko 10 posto žrtava su žene. Pretpostavke kažu kako je u prvom rovu dubokom 48 metara oko 3000 tijela.

Jedno je to od brojnih stratišta i grobišta hrvatskih vojnika i civila ubijenih u Sloveniji u mjesecima svibnju i lipnju 1945.

 

Kamenjar.info/http://kamenjar.com/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

3 thoughts on “Počeo prijenos posmrtnih ostataka žrtava iz Hude jame – dugo prešućivanog mjesta jugokomunističkih zločina

  1. Od ovih scena samo je tragičniji sinočnji (javni!) istup u Otvorenom, na državnoj dalekovidnici, dvojice “hrvatskih” povjesničara, Jakovine i Markovine, njihovo relativiziranje, umanjivanje i licitiranje tim žrtvama!

Odgovori