NAČELNIČKE POZICIJE : Evo kako je prošao HDZ na lokalnim izborima u BiH

Vrijeme:2 min, 0 sec

 

 HDZ BiH uspio je pobijediti u gotovo svim hercegovačkim općinama: Neumu, Čapljini, Ravnom, Ljubuškom, Čitluku, Posušju, Širokom Brijegu, Grudama, Livnu i Tomislavgradu, osim u Prozor-Rami i Kupresu, gdje su pobijedili kandidati HDZ-a 1990.

HDZ BiH osvojio je načelničke pozicije u najmanje osamnaest općina u Bosni i Hercegovini u kojoj su u nedjelju održani lokalni izbori, a s tim rezultatom zadovoljni su dužnosnici te stranke koja je uvjerljivo slavila u općinama s hrvatskom većinom.

Zamjenica predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto istaknula je kako je HDZ dobio načelničke pozicije u općinima Usori, Odžaku te Vitezu i Varešu, što nije bio slučaj na izborima prije četiri godine.

Najveće iznenađenje izbora predstavlja pobjeda HDZ-ova kandidata za načelnika Vareša Zdravka Maroševića, budući da hrvatski kandidat nije bio načelnik te općine još od okončanja rata 1995. godine.

 

 

HDZ BiH uspio je pobijediti u gotovo svim hercegovačkim općinama: Neumu, Čapljini, Ravnom, Ljubuškom, Čitluku, Posušju, Širokom Brijegu, Grudama, Livnu i Tomislavgradu, osim u Prozor-Rami i Kupresu, gdje su pobijedili kandidati HDZ-a 1990.

Načelničke pozicije ovoj stranci pripale su i u Kiseljaku, Kreševu i Vitezu u središnjoj Bosni, dok je neizvjesna utrka još uvijek, prema stranačkim podacima, za načelnike Busovače, Novog Travnika i Jajca gdje se natječu hrvatski i bošnjački kandidati i razlika je tek nekoliko stotina glasova pa se rezultat može promijeniti glasovima poslanim poštom.

HDZ BiH dobio je načelnika općine i u Usori i Žepču na sjeveru Bosne te u još dvije općine Bosanske Posavine. To su Orašje i Odžak, dok je načelničko mjesto u Domaljevac Šamcu pripalo kandidatu HDZ-a 1990.
Zamjenica predsjednica HDZ-a BiH izrazila je razočaranje što su izbori prekinuti u Stocu optuživši kandidata SDA za načelnika Salmira Kaplana, što je napao i ozlijedio dvojicu hrvatskih dužnosnika Općinskog izbornog povjerenstva.

“Moram izraziti nezadovoljstvo što je danas došlo do ovakve vrste incidenta gdje je od strane kandidata SDA napadnut predsjednik općinskog izbornog povjerenstva i članovi biračkog odbora. Za mene je to napad na institucije, napad na demokratski sustav. Nadamo se da će institucije sankcionirati počinitelje”, kazala je Krišto.

 

 Večernji list/http://www.vecernji.hr/svijet/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori