HRT1 Kako je obranjena Hrvatska

Vrijeme:1 min, 55 sec

6. listopada na HRT1 u 21 sat –dokumentarna serija

Od četvrtka HTV počinje emitirati dokumentarni serijal o ratnoj jeseni i zimi 1991. Unatoč brojnim problemima, projekt je zaživio, a nadu da će biti kvalitetan nudi nam činjenica da će o njemu, osim izravnih sudionika događaja, govoriti i vodeći hrvatski povjesničari, ponajprije djelatnici Hrvatskog memorijalno dokumentacijskog centra Domovinskog rata i Hrvatskog instituta za povijest. Pouzdano znamo da će serijal obrađivati i neke velike bitke koje su možda nedovoljno poznate hrvatskoj javnosti (okupacija Petrinje, obrana Gospića, okupacija Slunja), ali i za neke manje događaje koji su i danas podosta nepoznati široj javnosti (okupacija Lovinca, zbjeg preko Velebita, okupacija Laslova, proboj kod Marinaca, itd.). Ukoliko ćete biti zadovoljni prikazanim, slobodno pošaljite pohvalu jer to je jedini način da se napravi pritisak javnosti na snimanje dokumentarnih filmova o Domovinskom ratu (Sinisa.Kovacic@hrt.hr , korisnici@hrt.hr )

U prvoj sustavnoj seriji o Domovinskom ratu u 12 epizoda po 50 minuta uz pomoć bogate televizijske arhive, izjava sudionika i animiranih karti dočarat će se presudni, ali i oni manje poznati događaji, koji su bili ključni za obranu Hrvatske od velikosrpske agresije. Nakon kraćeg kronološkog uvoda svaka će epizoda kroz tri veće priče predstaviti gotovo sva važnija bojišta i okršaje na prostoru čitave Hrvatske.

Ekipu na čelu s redateljem Zoranom Margetićem i urednicom serije LjiljanomBunjevac Filipović čine scenaristi Tomislav Šulj i Vladimir Brnardić; urednici epizoda Sanja Pražen, Anđelko Hundić, Lada Džidići Leon Rizmaul, te suradnici Sandra Pavković i Borna Marinić.

1. epizoda:
Nakon raketiranja Banskih dvora u Zagrebu i pokušaja ubojstva trojice ključnih hvatskih čelnika – predsjednika RH Franje Tuđmana, predsjednika SFRJ Stjepana Mesića i saveznog premijera Ante Markovića, Hrvatska je 8. listopada 1991. proglasila neovisnost. No put do toga nije bio nimalo lagan jer su već u proljeće 1991. počeli oružani sukobi i prikrivena agresija, koja se tijekom ljeta pretvorila u otvorene napade.

Otvoreni rat počeo je s posljednjim danima kolovoza i početkom rujna kada se među prvima na udaru našao Gospić. Uspješna obrana Gospića ostala je medijski gotovo nezapažena unatoč velikom strateškom značaju ove pobjede, a epizoda se još bavi herojskim obranama i tragičnim sudbinama Hrvatske Kostajnice i Petrinje.
Scenarist: Tomislav Šulj
Producenti: Suzana Ivančić i Marko Kaić
Urednici 1. epizode: Ljiljana Bunjevac Filipović i Vladimir Brnardić

Kako je obranjena Hrvatska – četvrtak, HRT1 u 21 sat
Hrvatsko nebo

Odgovori